ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 березня 2014 року Справа № 910/10551/13
Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Бенедисюк І.М. і Львов Б.Ю. (доповідач),
розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Купуй поліс", м. Київ,
на постанову Київського апеляційного господарського суду від 04.12.2013
зі справи № 910/10551/13
за позовом приватного акціонерного товариства "Українська акціонерна страхова компанія "АСКА" (далі - Компанія), м. Донецьк,
до товариства з обмеженою відповідальністю "Купуй поліс" (далі - Товариство)
про стягнення 35 000 грн. та зобов'язання вчинити певні дії,
за участю представників сторін:
позивача - не з'явився,
відповідача - Руденко О.С.,
ВСТАНОВИВ:
Компанія звернулася до господарського суду міста Києва з позовом (з урахуванням подальшого уточнення та зменшення позовних вимог) про стягнення з Товариства 35 000 грн. штрафу, а також просила зобов'язати відповідача здати за актом приймання-передачі всі наявні у нього бланки договорів (полісів) страхування у кількості 170 штук у зв'язку з неналежним виконанням зобов'язань зі звітування стосовно укладання договорів (полісів) страхування за агентським договором від 03.01.2012 № 0971/01/12АД (далі - Договір).
Рішенням господарського суду міста Києва від 15.08.2013 (суддя Ломака В.С.) позов задоволено.
Прийняте місцевим судом рішення з посиланням на приписи статей 11, 16, 549, 599, 1006 Цивільного кодексу України, статей 20, 193, 216, 230, 295, 297, 303, 305 Господарського кодексу України мотивовано неналежним виконанням Товариством зобов'язань з подання звітності та неповерненням Компанії після припинення дії Договору бланків одержаних від неї договорів (полісів) страхування.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 04.12.2013 (колегія суддів у складі: Синиця О.Ф. - головуючий суддя, судді Зеленін В.О., Скрипка І.М.) зазначене рішення суду першої інстанції зі справи скасовано в частині задоволення вимог Компанії щодо повернення бланків договорів (полісів) страхування. В іншій частині назване рішення місцевого суду від 15.08.2013 залишено без змін.
Постанову суду апеляційної інстанції з посиланням на приписи статті 33 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України (1798-12) ) мотивовано наданням позивачем Моторному (транспортному) бюро України інформації, згідно з якою спірні поліси частково використано для оформлення договорів страхування (строк дії яких сплив), а частково - визнано такими, що є втраченими.
У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Товариство просить названу постанову апеляційного господарського суду зі справи скасувати в частині нарахування штрафних санкцій, що мотивовано неправильним застосуванням судом норм матеріального і процесуального права внаслідок: залишення поза увагою виконання відповідачем обов'язку із звітування; довільного визначення позивачем періоду нарахування штрафних санкцій; перевищення встановленого Договором (пункт 4.8) максимального розміру штрафних санкцій - 1 000 грн.
У судовому засіданні Товариство подало письмові доповнення до касаційної скарги, в яких зазначило про обґрунтованість нарахування за неподання ним згаданої звітності штрафних санкцій у розмірі 7 000 грн. та безпідставність застосування штрафу за періоди, коли відповідач відповідних бланків договорів (полісів) від позивача не одержував.
Компанія подала відзив на касаційну скаргу, в якому зазначила про безпідставність її доводів та просила оскаржувану постанову апеляційного господарського суду зі справи залишити без змін, а скаргу - без задоволення.
Учасників судового процесу відповідно до статті 111-4 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.
Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, заслухавши представника відповідача, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.
Суд апеляційної інстанції як і місцевий господарський суд, діючи на підставі повного та всебічного дослідження фактичних обставин справи і перевірки їх наявними доказами, яким дали необхідну оцінку, з дотриманням наведених норм матеріального та процесуального права, дослідивши фактичні обставини, пов'язані з наявністю Договору, його змістом і виконанням сторонами договірних зобов'язань, встановивши неналежне виконання Товариством зобов'язань із своєчасного подання звітності щодо використання бланків договорів (полісів) страхування, що відповідно до пункту 4.8 Договору є підставою для застосування нарахованого позивачем штрафу, дійшли обґрунтованих висновків стосовно необхідності задоволення позову Компанії в частині стягнення з Товариства 35 000 грн. штрафу.
Разом з тим апеляційний господарський суд, на відміну від суду першої інстанції, ретельно дослідивши звітність позивача та встановивши визнання ним у встановленому законодавством порядку спірних бланків договорів (полісів) такими, що частково використані, а частково - втрачені, дійшов й правомірного висновку стосовно відсутності в даному випадку правових підстав для покладення на відповідача обов'язку з їх повернення.
Доводи Товариства, наведені в касаційній скарзі та письмових доповненнях до неї, є суперечливими і не спростовують висновків, викладених у оскаржуваній постанові суду апеляційної інстанції. При цьому в частині встановлення фактичних обставин справи та переоцінки наявних доказів касаційна скарга не відповідає вимогам статті 111-7 ГПК України стосовно меж перегляду справи в касаційній інстанції.
Отже, касаційна скарга Товариства задоволенню не підлягає.
Водночас постанова апеляційного господарського суду зі справи підлягає зміні, оскільки всупереч приписам пункту 4 частини першої статті 84 та пункту 9 частини першої статті 105 ГПК України не містить рішення з позовної вимоги Компанії про зобов'язання Товариства вчинити певні дії.
На підставі викладеного та керуючись статтями 111-7, 111-9- 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
1. Постанову Київського апеляційного господарського суду від 04.12.2013 зі справи № 910/10551/13 змінити, доповнивши пункт 2 резолютивної частини цієї постанови абзацом такого змісту:
"Приватному акціонерному товариству "Українська акціонерна страхова компанія "АСКА" у позові в частині зобов'язання товариства з обмеженою відповідальністю "Купуй поліс" повернути бланки договорів (полісів) страхування - відмовити".
2. В іншій частині постанову Київського апеляційного господарського суду від 04.12.2013 зі справи № 910/10551/13 залишити без змін, а касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Купуй поліс" - без задоволення.
Суддя В.Селіваненко Суддя І.Бенедисюк Суддя Б.Львов