ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 березня 2014 року Справа № 908/1369/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Ткаченко Н.Г. - головуючого, Коробенка Г.П., Куровського С.В. - доповідача,за участю представників:
Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України - Ногін В.В. (дов. від 18.05.2011),
розглянувши у відкритому судовому засіданні
касаційну скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_5
на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.12.2013
та ухвалу господарського суду Запорізької області від 07.11.2013
у справі № 908/1369/13 господарського суду Запорізької області
за заявою Концерну "Міські теплові мережі"
до Державного підприємства "Запорізький державний центр науки,
інновацій та інформатизації"
про визнання банкрутом,
встановив:
Провадження у справі про банкрутство Державного підприємства (далі ДП) "Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизації" порушено ухвалою господарського суду Запорізької області від 15.05.2013.
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 07.11.2013 (суддя Дьоміна А.В.) заяву Державного підприємства "Центр науково-технічної документації та сприяння інформаційному розвитку України" задоволено.
Замінено кредитора 2 - Фізичну особу - підприємця ОСОБА_7 його правонаступником та вважати кредитором 2 у справі про банкрутство Державного підприємства "Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизації".
Клопотання СПД ФО ОСОБА_5 залишено без задоволення.
Провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизації" припинено.
Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 23.12.2013 (колегія суддів у складі: Богатир К.В. - головуючий, Дучал Н.М., Ушенко Л.В.) ухвалу господарського суду Запорізької області від 07.11.2013 залишено без змін.
В касаційній скарзі Фізична особа-підприємець ОСОБА_5 просить ухвалу господарського суду Запорізької області від 07.11.2013 та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.12.2013 скасувати. Направити справу в господарський суд Запорізької області для розгляду по суті питання про визнання недійсним наказу № 49 від 05.03.2013 Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України про визнання та повернення на баланс боржника майна, переданого за актом приймання-передачі від19.03.2013. В обґрунтування посилається порушення судами норм процесуального та матеріального права, без врахування фактичних обставин справи.
Переглянувши у касаційному порядку прийняті у даній справі судові акти, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на таке.
Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Запорізької області від 15.05.2013 порушено провадження у справі про банкрутство Державного підприємства "Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизації", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Визнано грошові вимоги ініціюючого кредитора Концерну "Міські теплові мережі" у розмірі 728439,31 грн. Введено процедуру розпорядження майном, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Плецьку Ю.В.
При цьому, судом встановлено, що згідно додатку № 1 до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (847-14) ДП "Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизації" включено до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.
За загальними правилами відповідно до ст. 4 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон) щодо боржника застосовуються такі судові процедури банкрутства: розпорядження майном боржника; мирова угода; санація (відновлення платоспроможності) боржника; ліквідація банкрута.
В частині 4 ст. 96 Закону закріплено, що положення цього Закону застосовуються до юридичних осіб - підприємств, що є об'єктами права державної власності, які не підлягають приватизації, в частині санації чи ліквідації після виключення їх у встановленому порядку з переліку таких об'єктів.
Отже, вказані норми, а також положення ч. 3 ст. 214 Господарського кодексу України і Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (847-14) встановлюють обмеження в застосуванні норм Закону про банкрутство (щодо процедур санації чи ліквідації) до юридичних осіб-підприємств, що є об'єктами права державної власності, та які включені до переліку об'єктів, що не підлягають приватизації.
Такі судові процедури санація та ліквідація відносно боржника, що включений до переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації, відповідно до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" (847-14) , можуть бути здійснені тільки після прийняття відповідного рішення Кабінетом Міністрів України про виключення боржника з переліку.
Судами попередніх інстанцій встановлено, що в газеті "Голос України" від 24.05.2013 № 95(5595) опубліковано оголошення про порушення справи про банкрутство ДП "Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизації".
Ухвалою господарського суду Запорізької області від 02.09.2013 затверджено реєстр вимог кредиторів у складі: Концерн "Міські теплові мережі", ФОП ОСОБА_7, УПФУ в Жовтневому районі м. Запоріжжя, ФОП ОСОБА_5
Рішенням зборів кредиторів ДП "Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизації" від 11.09.2013, оформленого протоколом № 1, створений комітет кредиторів боржника у складі Концерну "Міські теплові мережі", УПФУ в Жовтневому районі м. Запоріжжя та ФОП ОСОБА_7
Відповідно до ст. 22 Закону процедура розпорядження вводиться строком на сто п'ятнадцять календарних днів і може бути продовжена господарським судом за вмотивованим клопотанням розпорядника майна, комітету кредиторів або боржника не більше ніж на два місяці.
Ухвалою від 16.09.2013 господарський суд Запорізької області продовжив строк процедури розпорядження майном до 08.11.2013.
Судом першої інстанції встановлено, що станом на 08.11.2013 граничні строки процедури розпорядження майном ДП "Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизації" закінчилися, щодо боржника комітет кредиторів не прийняв рішення щодо подальшого руху справи про банкрутство, боржника у встановленому порядку не виключено з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації.
За таких обставин, враховуючи наведені норми законодавства, колегія суддів вважає, що суди першої та апеляційної інстанцій дійшли вірного висновку про припинення провадження у справі про банкрутство боржника за спливом терміну проведення процедури розпорядження майном та законодавчо встановленою забороною на введення щодо ДП "Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизації" процедури ліквідації.
Що стосується посилання в касаційній скарзі кредитора ФОП ОСОБА_5 про залишення без розгляду по суті питання щодо наказу Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України № 49 від 05.03.2013 Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України, колегія суддів зазначає наступне.
Так, судом апеляційної інстанції правильно встановлено обставини щодо вказаного питання про те, що 23.10.2013 своєю заявою № 02-01/81 розпорядник майна Плецька Ю.В. відкликала попередньо подану нею заяву про спростування майнових дій боржника в межах справи про банкрутство стосовно вищевказаного наказу. Тому судами попередніх інстанцій правомірно було залишено вказане питання без розгляду по суті.
Інші кредитори не скористалися своїм правом, закріпленим у ст. 20 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", самостійно з відповідною заявою не зверталися.
З огляду на викладене, колегія суддів Вищого господарського суду України, діючи в межах повноважень суду касаційної інстанції згідно приписів статей 111-5, 111-7 ГПК України, погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про припинення провадження у справі про банкрутство ДП "Запорізький державний центр науки, інновацій та інформатизації" відповідно до п. 9 ст. 83 Закону та на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України, та не вбачає підстав для скасування прийнятих у справі ухвали та постанови судів першої та апеляційної інстанцій, а доводи скаржника вважає такими, що не спростовують обґрунтованості висновків судів попередніх інстанцій.
Керуючись статтями 111-7, 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 залишити без задоволення.
Постанову Донецького апеляційного господарського суду від 23.12.2013 та ухвалу господарського суду Запорізької області від 07.11.2013 по справі № 908/1369/13 залишити без змін.
Головуючий
Судді
Ткаченко Н.Г.
Коробенко Г.П.
Куровський С.В.