ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
27 лютого 2014 року Справа № 914/2804/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів :
головуючого судді Ходаківської І.П. (доповідач), суддів Фролової Г.М., Яценко О.В., розглянувши касаційну скаргу Першого заступника прокурора Львівської області на постанову від 02.12.2013 Львівського апеляційного господарського судуу справі № 914/2804/13 господарського суду Львівської області за позовом Прокурора Шевченківського району м. Львова в інтересах держави в особі Брюховицької селищної ради до третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору Товариства з обмеженою відповідальністю "Сервіс" Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м. Львова про стягнення 38515,44 грн., розірвання договору оренди землі від 30.04.2009 р. та зобов'язання повернути земельну ділянку
За участю представників сторін:
Від позивача - не з'явились
Від відповідача - не з'явились
Від Генеральної прокуратури України - Кузнецова Ю.В.
ВСТАНОВИЛА:
Рішенням господарського суду Львівської області від 04.10.2013 (суддя Долінська О.З.) провадження у справі в частині стягнення з ТОВ "Сервіс" 38 515,44 грн. боргу припинено, у задоволенні вимог в частині розірвання договору оренди землі від 30.04.2009 року і зобов'язання повернути земельну ділянку в позові відмовлено. Рішення мотивоване тим, що заборгованість з орендної плати повністю погашена відповідачем в ході розгляду справи, а тому керуючись п.1-1 ч.1 ст. 80 ГПК України суд зазначив про наявність підстав для припинення провадження у справі в цій частині, у зв'язку з відсутністю предмету спору. Враховуючи норми ст. 792 ЦК України, ст.ст. 1, 2, 21, 24, 31 Закону України "Про оренду землі", відсутність доказів наявності систематичної несплати орендних платежів за договором оренди земельної ділянки, те, що позивач не наполягає на розірванні спірного договору, а також погашення відповідачем наявної заборгованості, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні вимог про розірвання договору та зобов'язання повернути земельну ділянку.
Постановою колегії суддів Львівського апеляційного господарського суду від 02.12.2013 у складі: Якімець Г.Г., Зварич О.В., Хабіб М.І. рішення господарського суду першої інстанції залишено без змін.
Перший заступник прокурора Львівської області у касаційній скарзі просить рішення та постанову попередніх судових інстанцій скасувати, прийняти нове рішення, яким позов задовольнити. Скарга мотивоана неправильним застосуванням та порушенням судами норм чинного законодавства, зокрема. Ст.ст. 526, 651 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 15, 24 Закону України "Про оренду землі".
Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.
Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 30.04.2009 на підставі рішення Брюховицької селищної ради № 318 від 04.10.2007 "Про розгляд заяв, щодо надання дозволу на виготовлення проекту відводу на земельну ділянку в смт. Брюховичі для влаштування розважально-відпочинкового комплексу по вул. Незалежності України для надання в оренду"; рішення Брюховецької селищної ради № 393 від 24.01.2008 "Про попереднє погодження містобудівного обґрунтування розміщення земельної ділянки для будівництва та обслуговування оздоровчо-розважального комплексу по вул. Незалежності України у смт. Брюховичі Львівської області та продовження терміну погодження проекту відведення"; рішення Брюховицької селищної ради № 666 від 05.02.2009 "Про затвердження проекту відводу земельної ділянки по вул. Незалежності України в смт. Брюховичі та надання її в оренду"; рішення Брюховицької селищної ради № 703 від 19.03.2009 "Про внесення змін в рішення № 666 від 05.02.2009" між Брюховицькою селищною радою (орендодавець) та ТОВ "Сервіс" (орендар) укладено договір оренди землі, згідно умов якого відповідачу передано в строкове платне користування земельну ділянку, яка знаходиться за адресою м. Львів - смт. Брюховичі, вул. Нежалежності України для будівництва оздоровчо-розважального комплексу.
Відповідно до п. 2 договору в оренду передається земельна ділянка кадастровий номер 4610166300:11:002:0001 загальною площею - 3800 гектарів, в тому числі: під водою - 1,0260 гектарів, відкриті землі - 0,6897 гектарів, інші - 2,0843 гектарів. Договір оренди нотаріально посвідчений і пройшов державну реєстрацію у Львівському міському відділі Львівської регіональної філії ЦДЗК.
Пунктом 8 договору визначено, що договір укладено на 15 років.
У пункті 11 договору вказано, що орендна плата вноситься у такі строки: за базовий звітний період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.
Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматись від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку, а згідно ст. 526 ЦК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору, актів цивільного законодавства, а при відсутності таких вказівок - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.
Згідно із ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків, а у відповідності до ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.
У відповідності до ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.
Відповідно до статті 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України (2755-17) ).
Внаслідок несвоєчасної сплати орендної плати, у відповідача виникла заборгованість перед позивачем в сумі 38 515,44 грн.
Однак, в ході розгляду справи у суді першої інстанції, відповідачем погашено повністю заборгованість та наявна переплата станом на 01.10.2013 в сумі 21,96 грн., що підтверджується довідкою Державної податкової інспекції в Шевченківському районі № 3563/20-2020 від 20.09.2013 та № 4541/15-3008 від 03.10.2013.
З огляду на наведене, суди правомірно зазначили про припинення провадження у справі щодо позовних вимог про стягнення з відповідача на користь позивача - заборгованості з орендної плати за землю в сумі - 38515,44 грн. на підставі п.1-1. ч.1 ст. 80 ГПК України, у зв'язку з відсутністю предмету спору.
Що стосується позову в частині розірвання договору оренди землі від 30.04.2009 та зобов'язання повернути земельну ділянку позивачу, колегія суддів відзначає наступне.
Відповідно до ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.
Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України "Про оренду землі" на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України (2768-14) та іншими законами України.
Відповідно до п. "д" ч. 1 ст. 141 Земельного кодексу України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.
Частиною 1 статті 34 Закону України "Про оренду землі" у разі розірвання договору орендар (відповідач) зобов'язаний повернути позивачу земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до позивача.
Судами встановлено, що Брюховицька селищна рада вимоги прокурора щодо розірвання оскаржуваного договору оренди та повернення земельної ділянки не підтримує, про що неодноразово зазначалось останньою у суді першої інстанції та у апеляційному господарському суді.
Крім того, підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати. Однак, як встановлено судами попередніх інстанцій, відповідачем не сплачувалась орендна плата за окремі місяці - вересень, листопад 2012, березень, травень 2013, за решту місяців 2012-2013 р.р. відповідачем було сплачено орендну плату і в тому числі мала місце переплати, тому відсутні підстави вважати таку несплату - систематичною.
Враховуючи викладене, суди обґрунтовано дійшли висновки про відмову в задоволенні позовних вимог.
З огляду на вищенаведене, постанова апеляційної інстанції, якою залишено без змін рішення господарського суду першої інстанції, відповідає нормам чинного законодавства і має бути залишена без змін.
Керуючись, ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Вищого господарського суду України
ПОСТАНОВИЛА:
Касаційну скаргу Першого заступника прокурора Львівської області залишити без задоволення.
Постанову від 02.12.2013 Львівського апеляційного господарського суду у справі № 914/2804/13 господарського суду Львівської області залишити без змін.
Головуючий суддя
Судді
І. Ходаківська
Г. Фролова
О. Яценко