Експортне відшкодування

 
 

Підприємство попередньо внесло авансовий платіж продавцю товарів, які поставлятимуться в майбутньому. Чи має право на експортне відшкодування такий споживач у зв’язку з попередньою оплатою (без наявності товарів)?
(В. Піліпенко, м. Красноперекопськ)

 
 

Ні, права на експортне відшкодування такий споживач не має. Однак за таким платником залишається право на бюджетне відшкодування.
Згідно з п. 8.2 ст. 8 Закону № 168/97-ВР для визначення суми експортного відшкодування до складу податкового кредиту включаються суми податку, фактично сплачені платником податку — експортером коштами у складі ціни придбаних товарів (робіт, послуг) у інших платників податку — постачальників таких товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до валових витрат, а при ввезенні таких товарів (робіт, послуг) — суми податку, сплачені в такий самий період до бюджету у зв’язку з таким ввезенням.
ДПА України, керуючись законодавчою нормою, наказом від 02.11.2000 р. № 568, зареєстрованим у Мін’юсті України 11.12.2001 р. за № 903/5124, внесла зміни та доповнення до Порядку заповнення та подання податкової декларації з ПДВ. Підпунктом 6.1.5 п. 6.1 ст. 6 цього наказу передбачено, що в рядку 2 Розрахунку зазначається частина суми податкового кредиту звітного місяця, оплачена грошовими коштами постачальникам за придбані у звітному періоді товари, починаючи з першого числа звітного місяця та закінчуючи днем подання розрахунку експортного відшкодування, включаючи такий день (тобто для експортного відшкодування необхідно, щоб одночасно виконувалися дві умови: фактичне придбання продукції та її оплата).

 
 

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;