Платник єдиного податку за ставкою
10 відсотків та обкладання ПДВ

 
 

Резидент України — платник єдиного податку за ставкою 10 відсотків продає товари власного виробництва. Чи обкладаються ПДВ операції з реалізації товарів платником єдиного податку в разі, якщо він не є платником ПДВ?
(О. Романуха, Миколаївська обл.)

 
 

Підпунктом 7.2.4 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР установлено, що право на нарахування ПДВ надається виключно особам, зареєстрованим як платники цього податку. Платники єдиного податку, котрі не є платниками ПДВ, не мають прав, установлених цим Законом.
Тому юридичні та фізичні особи, які сплачують єдиний податок i не є платниками ПДВ, відповідно до Закону № 168/97-ВР операції з продажу товарів (робіт, послуг) як власного виробництва, так i придбаних повинні здійснювати без нарахування ПДВ, а також при продажу будь-якої продукції (товарів, робіт, послуг) не мають права виписувати податкову накладну та зазначати в ній суму ПДВ. Не мають права зазначати в касовому чеку суму ПДВ (згідно з п. 11.14 ст. 11 Закону № 168/97-ВР касовий чек має містити дані про загальну суму коштів, що підлягає сплаті покупцем з урахуванням ПДВ, та суму цього податку, що сплачується у складі загальної суми, у разі використання електронних контрольно-касових апаратів при розрахунках із споживачами — платниками ПДВ).
Вищезазначені платники єдиного податку:
щодо сум податку, сплачених як при придбанні товарів (робіт, послуг) на митній території України, так i під час ввезення товарів із-за меж митної території України чи одержанні від нерезидентів робіт (послуг) для споживання на митній території України, не мають права на податковий кредит (суми ПДВ, сплачені (нараховані) під час придбання платником єдиного податку товарів (робіт, послуг), включаються до вартості товарів (робіт, послуг));
не мають права на відшкодування податку, сплаченого постачальникам у зв’язку з придбанням товарів, вивезених за межі митної території України, чи робіт (послуг), призначених для використання та споживання за межами митної території України (зазначені суми податку включаються до вартості товарів (робіт, послуг)).
Суб’єкти підприємницької діяльності — платники ПДВ, які придбавають товари та (або) отримують роботи (послуги) від платників єдиного податку, які не є платниками ПДВ, щодо таких товарів (робот, послуг) не мають права на податковий кредит; самостійне виділення суми ПДВ та включення її до податкового кредиту не допускається. Подальший продаж таких товарів (робіт, послуг) здійснюється з нарахуванням ПДВ на повну їх вартість.

 
 

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;