Повернення раніше експортованого товару та податковий кредит

 
 

За актом рекламації підприємству — резиденту України повернено частково забракований одержувачем раніше експортований товар. Експортер повернув цей товар постачальнику, його замінено на якісний i знову відвантажено на експорт. Чи має право підприємство на податковий кредит у сумі ПДВ, нарахованого на повернутий та розмитнений бракований товар?
(ПФК «Промтехніка», м. Полтава)

 
 

Відповідно до пп. 7.2.7 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР у разі ввезення (імпортування) товарів документом, що посвідчує право на отримання податкового кредиту, вважається належним чином оформлена митна декларація, яка підтверджує сплату ПДВ.
Згідно з пп. 7.4.5 п. 7.4 ст. 7 цього Закону не дозволяється включення до податкового кредиту будь-яких витрат щодо сплати податку, не підтверджених податковими накладними чи митними деклараціями.
У разі коли на момент перевірки платника податку органом державної податкової служби суми податку, попередньо включені до складу податкового кредиту, залишаються не підтвердженими зазначеним у пп. 7.2.7 п. 7.2 ст. 7 Закону № 168/97-ВР документом, платник податку несе відповідальність у вигляді фінансових санкцій, установлених законодавством, нарахованих на суму податкового кредиту, не підтверджену зазначеним документом.
Таким чином, при поверненні резиденту України бракованої за актом рекламації частини товару, що був раніше експортований, у разі наявності належним чином оформленої ввізної митної декларації, яка підтверджує сплату ПДВ, підприємство може мати право на податковий кредит.

 
 

Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;