Структурні підрозділи без статусу юридичної особи

 
 

Резидент України — юридична особа має у своїй структурі декілька філій, які не мають юридичного статусу, проте мають всі ознаки та повноваження юридичної особи. Чи можуть бути такі підрозділи зареєстровані як платники ПДВ? Чи обкладаються ПДВ операції з передачі для виробничого використання товарів у межах балансу платника податку, витрати щодо яких відносяться до валових витрат виробництва, та передачі майна на сторону з переходом права власності? Чи можуть такі підрозділи вести податковий облік?
(I. Манн, м. Дніпропетровськ, К. Кащеєва, м. Сімферополь, А. Курий, ТОВ «Рушничок»)

 
 

Відповідно до Закону № 168/97-ВР платником ПДВ є суб’єкт підприємницької діяльності, в тому числі підприємство з іноземними інвестиціями, інша юридична особа, що не є суб’єктом підприємницької діяльності, а також фізична особа (громадянин, іноземний громадянин та особа без громадянства), яка здійснює діяльність, віднесену до підприємницької згідно із законодавством, або ввозить (пересилає) товари на митну територію України.
Інші особи, які не мають статусу юридичної особи, але мають всі ознаки та повноваження юридичної особи (самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банку, печатку зі своїм найменуванням, право самостійно укладати договори з партнерами тощо), у разі, коли такі особи вважають за доцільне зареєструватися як платники податку, за наявності згоди головного підприємства, можуть бути зареєстровані як платники ПДВ при досягненні ними обсягів з продажу товарів (робіт, послуг), передбачених п. 2.1 ст. 2 зазначеного Закону.
Якщо особи без права юридичного статусу не виявляють бажання зареєструватися як платники ПДВ, до таких осіб не можуть пред’являтися вимоги податкового органу щодо обов’язкової їх реєстрації (відповідальність за вчасну реєстрацію покладається на головне підприємство).
Виділені на окремий баланс філії, відділення та інші відокремлені підрозділи відповідно до Закону України від 16.07.99 р. № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зобов’язані вести бухгалтерський облік з наступним включенням їх показників до фінансової звітності головного підприємства.
Щодо податкового обліку з ПДВ, то такий облік також може окремо проводитися філіями, відділеннями та іншими відокремленими підрозділами у тих випадках, коли головна організація делегує їм право ведення книг обліку продажу та придбання товарів (робіт, послуг) у межах операцій, що окремо проводяться кожною з них. Порядок ведення та реєстрації таких книг затверджено наказом ДПА України від 30.05.97 р. № 165, зареєстрованим у Мін’юсті України 23.06.97 р. за № 233/2037 (з урахуванням наказу ДПА України від 08.10.98 р. № 469, зареєстрованого у Мін’юсті України 28.10.2001 р. за № 691/3131). При цьому слід звернути увагу на те, що головна організація як платник ПДВ повинна кожній філії, відділенню чи іншому відокремленому підрозділу, якому делегує ведення податкового обліку з ПДВ, присвоїти окремий код (номер, шифр), про що письмово повідомити ДПІ за місцем її реєстрації як платника ПДВ.
Дані книг продажу/придбання товарів (робіт, послуг) є даними, на підставі яких заповнюється декларація з ПДВ, один екземпляр якої передається до головної організації для включення її даних до загальної декларації з ПДВ, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, а другий залишається у філії.
У разі передачі для виробничого використання товарів (робіт, послуг) у межах балансу платника податку (головної організації), витрати щодо яких відносяться до валових витрат виробництва (обігу) i підлягають амортизації, коли передача ТМЦ чи основних виробничих фондів відбувається від однієї філії до іншої (незалежно від того, чи зареєстровані такі філії як платники ПДВ), чи від головної організації до однієї з філій (незалежно від факту реєстрації як платника ПДВ), чи навпаки від однієї з філій до головної організації (у рамках юридичної особи право власності не змінюється), така передача не обкладається ПДВ. При цьому слід зазначити, що операції з передачі структурними підрозділами (зареєстрованими як платники ПДВ) для подальшого продажу готової продукції (газу природного, електроенергії, нафти, робіт, послуг тощо), розрахунки за яку проводяться головною організацією шляхом розподілу централізовано одержаних коштів, оподатковуються на загальних підставах.
Враховуючи положення п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР, операції з передачі, що відбувається в межах балансу платника ПДВ для невиробничого використання, витрати на яке не відносяться до валових витрат виробництва (обігу) i не підлягають амортизації, або внаслідок такої передачі змінюється їх використання з оподатковуваної до неоподатковуваної діяльності, підпадають під об’єкт оподаткування, при якому база оподаткування визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижчої за звичайні ціни.
Крім того, у разі якщо головна організація чи будь-яка філія провадить передачу (продаж) майна (товарів, робіт, послуг) на сторону з переходом права власності, така передача оподатковується на загальних підставах. При цьому відповідальність за правильність обчислення i сплати податку несе головне підприємство, а за умови реєстрації філії — як сама філія, що зареєстрована як платник ПДВ, так i головне підприємство.
При ввезенні на митну територію України з території спеціальної економічної зони товарів та інших предметів, повністю вироблених або достатньо перероблених чи оброблених у спеціальній економічній зоні, ПДВ справляється як для вільного використання в Україні. У разі ввезення на митну територію України з території спеціальної економічної зони товарів та інших предметів, що попередньо були ввезені з-за меж митної території України на територію цієї зони, ПДВ справляється в порядку, встановленому законодавством для оподаткування товарів, що імпортуються. Такий режим оподаткування поширюється i на операції з ввезення/вивезення, які відбуваються між головною організацією та її будь-якою філією чи між філіями, які здійснюють свою діяльність на територіях спеціальних економічних зон.

 
 

Консультують фахівці Головного управління методології ДПА України

 
 
По материалам журнала "ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ" № 33 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року;