ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
10 лютого 2014 року Справа № 10/5005/13036/2011
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Карабаня В.Я. - головуючого, Жаботиної Г.В., Ковтонюк Л.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали касаційної
скарги Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив № 68 "Мирний" на ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 27.11.2013 р. у справі господарського суду Дніпропетровської області № 10/5005/13036/2011 за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Атлант" до Дніпропетровської міської ради про визнання права власності за набувальною давністю за участі представників сторін:
від заявника - Корольов Г.Л., Горб О.В.;
від позивача - Коваленко С.О.;
від відповідача - не з'явилися.
У С Т А Н О В И В:
10.11.2011 р. рішенням господарського суду Дніпропетровської області від (суддя Кощеєв І.М.) позовні вимоги задоволено. Визнано за Товариством з обмеженою відповідальністю "Атлант" в порядку набувальної давності право власності на нежитлові приміщення загальною площею 442,3 кв.м., першого поверху в п'яти поверховому будинку, розташованому за адресою: місто Дніпропетровськ, вулиця Героїв Сталінграду, будинок 10.
27.11.2013 р. ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду (судді: Іванов О.Г. - головуючий, Березкіна О.В., Подобєд І.М.) припинено апеляційне провадження за апеляційною скаргою Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив № 68 "Мирний" на зазначене рішення місцевого господарського суду, пославшись на відсутність правового зв'язку між апелянтом та сторонами у справі, тому вважали відсутній суб'єкт апеляційного оскарження.
У касаційній скарзі Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив № 68 "Мирний" просили скасувати зазначену ухвалу та направити справу до апеляційного господарського суду для розгляду, посилаючись на порушення норм процесуального права. Заявник зазначав, що житловий будинок по вул. Героїв Сталінграду, 10, на першому поверсі якого знаходяться спірні приміщення, зареєстрований в цілому за кооперативом на підставі рішення виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради від 19.06.2003 р., на підтвердження чого додано відповідну довідку КП "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації". З 2001 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Атлант" за відповідними договорами оренди, долучені до матеріалів справи, орендували у Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив № 68 "Мирний" нежитлові приміщення першого поверху будинку № 10 по вул. Героїв Сталінграду, що виключало можливість застосування ст. 344 ЦК України. Проте, ці обставини не з'ясовувались судом першої інстанції, не було залучено Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив № 68 "Мирний", у власності та на балансі якого знаходиться спірний об'єкт. Апеляційний господарський суд, залишивши поза увагою надані апелянтом документи на підтвердження своїх доводів, неправомірно дійшов висновку щодо не порушення права та обов'язків кооперативу оскаржуваним рішення, незаконно ухилившись від перегляду його по суті.
Проаналізувавши касаційну скаргу на предмет її обґрунтованості у сукупності з іншими матеріалами справи, колегія суддів приходить до висновку про задоволення скарги виходячи з наступного.
За приписами ст. 91 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.
Прийнявши апеляційну скаргу до провадження особи, яка не брала участі у розгляді справи судом першої інстанції, апеляційний господарський суд повинен з'ясувати наявність правового зв'язку між заявником і сторонами у справі. Роблячи висновки про відсутність правового зв'язку між заявником і сторонами у справі, недоведеність кооперативом права власності на спірні нежитлові приміщення, апеляційним господарським судом не було належним чином оцінено доводи апелянта та надані на їх підтвердження докази. Згідно наданої КП "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації" житловий будинок по вул. Героїв Сталінграду, 10 зареєстрований за кооперативом на підставі рішення виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради від 19.06.2003 р. Також, до матеріалів справи було долучено документи, яким не надавалась належна правова оцінка, зокрема, рішення Державного арбітражу Дніпропетровської області від 12.12.1988 р. у справі № Д3-151, яким зобов'язано Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив № 68 "Мирний" укласти договір оренди нежитлових приміщень по вул.Героїв Сталінграду,10 з товариством "Промтовари 2" під магазин "Юний технік"; договори оренди за 2001 - 2008 роки, за умовами яких Товариство з обмеженою відповідальністю "Атлант" орендували у кооперативу спірні нежитлові приміщення, докази сплати товариством орендної плати, листи - відповіді щодо узгодження між сторонами строку дії договорів оренди, погодження можливості суборенди цих приміщень, та інші, змістом яких доведено наявність правового зв'язку між заявником та товариством. Виходячи з чого, колегія суддів погоджується з доводами заявника, що судом першої інстанції було розглянуто і вирішено спір про право у відносинах, учасником яких на момент розгляду справи та ухвалення рішення місцевим господарським судом були Обслуговуючий кооператив "Житлово-будівельний кооператив № 68 "Мирний".
За таких обставин, апеляційним господарським судом неправомірно припинено апеляційне провадження за апеляційною скаргою кооперативу на рішення від 10.11.2011 р., яким визнано за набувальною давністю право власності на нежитлові приміщення, що перебували в оренді позивача (титульне володіння), згідно укладених з кооперативом договорів оренди. Тому, ухвала апеляційного господарського суду від 27.11.2013 р. підлягає скасуванню з направленням справи до Дніпропетровського апеляційного господарського суду для розгляду.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9 - 111-12 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельний кооператив № 68 "Мирний" задоволити.
Ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 27.11.2013 р. скасувати, а справу господарського суду Дніпропетровської області № 10/5005/13036/2011 направити до апеляційного господарського суду для розгляду.
Головуючий суддя
Суддя
Суддя
В.Я. Карабань
Г.В. Жаботина
Л.В. Ковтонюк