ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
22 січня 2014 року Справа № 902/1191/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Черкащенка М.М., - головуючого, Жукової Л.В., Студенця В.І., розглянувши касаційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Липівка" на постанову та на рішення Рівненського апеляційного господарського суду від 05.11.2013 року господарського суду Вінницької області від 24.09.2013 року у справі господарського суду Вінницької області за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Липівка" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Зернопродукт-Липівка" 3-тя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Публічне акціонерне товариство "Миронівський хлібопродукт" про визнання недійсними рішення загальних зборів від 16.07.2007 року в засіданні взяли участь представники:
- позивача: Скворонський І.В., - відповідача: Бойко С.С.,- 3-ї особи: не з"явився,
ВСТАНОВИВ:
У серпні 2013 року Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Липівка" (далі - СТОВ "Липівка") звернулось до господарського суду Вінницької області з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Зернопродукт-Липівка" (далі - ТОВ "Зернопрдукт-Липівка") про визнання недійсними рішення загальних зборів ТОВ "Зернопродукт-Липівка", оформлених протоколом № 2 від 16.07.2007 року.
Позовні вимоги обгрунтовані тим, що прийняті рішення на загальних зборах, оформлені протоколом № 2 від 16.07.2007 року, були прийняті за відсутністю кворуму для проведення загальних зборів, оскільки Кучер М.І., який представляв на загальних зборах ТОВ "Зернопродукт-Липівка" інтереси ТОВ "Зернопродукт", який володіє 70% частки статутного фонду ТОВ "Зернопродукт-Липівка" не мав на це належних повноважень, а отже рішення прийнятті на загальних зборах 16.07.2007 року, на думку позивача, є недійсними.
Рішенням господарського суду Вінницької області від 24.09.2013 року в позові відмовлено.
Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 05.11.2013 року рішення місцевого господарського суду від 24.09.2013 року залишено без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.
Судові рішення мотивовані тим, що позивачем не доведено належними та допустимими доказами порушення чи невизнання оскаржуваними рішеннями загальних зборів ТОВ "Зернопродукт-Липівка" його законних прав чи інтересу.
Не погоджуючись з прийнятими судовими рішеннями, СТОВ "Липівка" подало касаційну скаргу, в якій просить постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 05.11.2013 року та рішення господарського суду Вінницької області від 24.09.2013 року скасувати, справу передати на новий розгляд до місцевого господарського суду.
В обґрунтування своїх вимог скаржник посилається на те, що судами неправильно застосовані норми матеріального та процесуального права, що призвело до прийняття незаконних судових рішень.
Судова колегія, розглянувши наявні матеріали, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування норм матеріального та процесуального права вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, на установчих зборах учасників ТОВ "Зернопродукт-Липівка", прийнято рішення, оформлене протоколом №1 від 10.01.2006 року про: створення ТОВ "Зернопродукт-Липівка" учасниками цього товариства є СТОВ "Липівка" із часткою у статутному фонді товариства у сумі 4491180,00 грн., що становить 30% статутного фонду та ТОВ "Зернопродукт" із часткою у статутному фонді товариства у сумі 10479420,00 грн., що становить 70% статутного фонду; затвердження Статуту товариства; про обрання директором ТОВ "Зернопродукт-Липівка" Мельник С.М.
05 квітня 2007 року між ВАТ "Миронівський хлібопродукт" (покупець/третя особа) та СТОВ "Липівка" (продавець/позивач) був укладений договір купівлі-продажу частки в статутному фонді товариства з обмеженою відповідальністю "Зернопродукт-Липівка", відповідно до п.1.1 якого продавець продає та уступає, а покупець - купує та приймає частку (долю) у статутному фонді товариства з обмеженою відповідальністю "Зернопродукт-Липівка" розміром 4 491 180,00 грн., що становить 30% статутного фонду ТОВ "Зернопродукт-Липівка".
Згідно з п.3.1 договору купівлі-продажу, останній набирає чинності з моменту затвердження даного договору загальними зборами учасників ТОВ "Зернопродукт-Липівка" та діє до повного виконання сторонами своїх зобов'язань.
16 липня 2007 року відбулися загальні збори учасників ТОВ "Зернопродукт-Липівка", оформлені протоколом №2 від 16.07.2007р., на яких були прийняті наступні рішення: дати згоду учаснику товариства СТОВ "Липівка" на відступлення належної йому частки, що складає 30% від загального розміру статутного капіталу, на користь ВАТ "Миронівський хлібопродукт" та дати дозвіл на вихід СТОВ "Липівка" зі складу учасників товариства; прийняти до складу учасників товариства у зв"язку з укладенням договору купівлі-продажу частки у статутному капіталі товариства нового учасника - ВАТ "Миронівський хлібопродукт" та перерозподілити статутний капітал у розмірі 14 970 600,00 грн. серед учасників таким чином: частка учасника ТОВ "Зернопродукт" у статутному фонді товариства становить 10 479 420,00 грн., що складає 70% статутного фонду; частка учасника ВАТ "Миронівський хлібопродукт" у статутному фонді товариства становить 4 941 180,00 грн., що складає 30% статутного фонду товариства; у зв'язку з виходом учасника та вступом нового учасника до складу учасників ТОВ "Зернопродукт-Липівка" та перерозподілом часток у статутному капіталі товариства внести зміни та затвердити нову редакцію статуту ТОВ "Зернопродукт-Липівка"; доручити директору товариства Мельник С.М. здійснити передбачені законодавством заходи щодо державної реєстрації нової редакції статуту ТОВ "Зернопродукт-Липівка" у державних органах, з правом передоручення іншим особам. На вказаних загальних зборах були присутні: ТОВ "Зернопродукт" в особі директора Кучера М.І., що діє на підставі статуту, яке володіє 70% статутного фонду товариства; СТОВ "Липівка" в особі директора Мельник С.М., що діє на підставі статуту, яке володіє 30% статутного фонду товариства. Запрошені: ВАТ "Миронівський хлібопродукт" в особі голови правління Косюка Ю.А., що діє на підставі статуту.
Вказане рішення загальних зборів ТОВ "Зернопродукт-Липівка", СТОВ "Липівка" просить визнати недійсним з підстав відсутності кворуму на загальних зборах, оскільки ТОВ "Зернопродукт" на момент проведення загальних зборів знаходилось на стадії ліквідації та була створена ліквідаційна комісія.
Згідно з ч. 1 ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.
Відповідно до п.п. 17, 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24 жовтня 2008 року № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.
При розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень.
Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв'язку з прямою вказівкою закону є: прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення (статті 41, 42, 59, 60 Закону про господарські товариства); прийняття загальними зборами рішень з питань, не включених до порядку денного загальних зборів товариства (частина четверта статті 43 Закону про господарські товариства); прийняття загальними зборами рішення про зміну статутного капіталу товариства, якщо не дотримано процедури надання акціонерам (учасникам) відповідної інформації (статті 40, 45 Закону про господарські товариства).
При вирішенні питання про недійсність рішень загальних зборів у зв'язку з іншими порушеннями, допущеними під час скликання та проведення загальних зборів, господарський суд повинен оцінити, наскільки ці порушення могли вплинути на прийняття загальними зборами відповідного рішення.
Відповідно до приписів статті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.
Так, для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства, за переконанням колегії суддів, необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав і законних інтересів учасника (акціонера) товариства. Якщо за результатами розгляду справи факт такого порушення не встановлено, господарський суд не має підстав для задоволення позову.
СТОВ "Липівка", подаючи позов до суду про визнання недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ "Зернопродукт-Липівка", оформлених протоколом № 2 від 16.07.2007 року жодним чином не зазначило, яке право або який інтерес було порушено прийнятими рішеннями, а отже, яким чином визнання недійсним рішення загальних зборів може вплинути на його права та охоронювані законом інтерес.
Колегія суддів також вважає за необхідне зазначити, що лише 15.07.2010 року СТОВ "Липівка" звернулося до зборів учасників ТОВ "Зернопродукт-Липівка" з заявою від 25.06.2010р., завіреною нотаріально, про вихід зі складу учасників ТОВ "Зернопродукт-Липівка" і 18.10.2011 року відбулися загальні збори учасників ТОВ "Зернопродукт-Липівка", оформлені протоколом №3 від 18.10.2011р. на яких, окрім іншого, вирішено затвердити договір купівлі-продажу частки у статутному фонді ТОВ "Зернопродукт-Липівка" від 05.04.2007р. укладеного між СТОВ "Липівка" та ВАТ "Миронівський хлібопродукт"; припинити участь (вивести зі складу учасників) у товаристві учасника СТОВ "Липівка", який у повному обсязі відступив (продав) свою частку та прийняти до складу учасників нового учасника - ПАТ "Миронівський хлібопродукт" і перерозподілити статутний капітал у розмірі 14970600,00 грн. серед учасників таким чином: частка ПрАТ "Зернопродукт МХП" у Статутному капіталі товариства становить 10 479 420,00 грн., що складає 70% статутного капіталу. Частка учасника ПАТ "Миронівський хлібопродукт" у статутному капіталі товариства становить 4 941 180,00 грн., що складає 30% статутного капіталу товариства.
Зміни до статуту ТОВ "Зернопродукт-Липівка" щодо учасників товариства були внесені на підставі рішення загальних зборів товариства, оформлених протоколом №3 від 18.10.2011 року, а не рішення загальних зборів, оформлених протоколом №2 від 16.07.2007 року, який позивач оскаржує. Вказана обставина встановлена у рішенні господарського суду Вінницької області від 29.04.2013 року по справі №902/339/13-г за позовом СТОВ "Липівка" до ТОВ "Зернопродукт-Липівка" про визнання недійсним рішення загальних зборів від 16.07.2007 року і яка в силу статті 35 ГПК України має преюдиційне значення.
Враховуючи вищевикладене, приписи ст. 148 ЦК України, ст. 54 Закону України "Про господарські товариства", положення п. 28 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" №13 від 24.10.2008 (v0013700-08) , відповідно до яких, моментом виходу учасника з товариства є дата подачі ним нотаріально засвідченої заяви про вихід відповідній посадовій особі товариства або вручення заяви цим особам органами зв'язку і те, що СТОВ "Липівка" 15.07.2010 року вийшло зі складу учасників ТОВ "Зернопродукт-Липівка", у зв"язку з подачею ним 15.07.2010 року нотаріально засвідченої заяви про вихід зі складу учасників товариства, колегія суддів погоджується з висновками попередніх інстанцій про відсутність за вказаних обставин порушення оскаржуваним рішенням загальних зборів ТОВ "Зернопродукт-Липівка" від 16.07.2007 року законних прав та охоронюваних інтересів СТОВ "Липівка", а отже, і підстав для визнання їх недійсними.
Відповідно до ст. 111-7 ГПК України, касаційна інстанція, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, на підставі встановлених фактичних обставин справи, лише перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права і не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази, або додатково перевіряти їх.
Колегія суддів також погоджується з висновком місцевого та апеляційного господарського судів про відмову у задоволенні решти позовних вимог оскільки ці вимоги є похідними від вимог про визнання рішень загальних зборів акціонерів недійсними.
Щодо доводів скаржника, викладених у касаційній скарзі, то вони не спростовують висновків суду, покладених в основу судового рішення, а лише зводяться до переоцінки поданих доказів, що не входить до повноважень касаційної інстанції.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Липівка" залишити без задоволення.
Постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 05.11.2013 року та рішення господарського суду Вінницької області від 24.09.2013 року у справі №902/1191/13 залишити без змін.
Головуючий, суддя
Судді
М.М.Черкащенко
Л.В.Жукова
В.І.Студенець