ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 січня 2014 року Справа № 905/5315/13
Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Бенедисюк І.М. і Харченко В.М.
розглянув касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-Спорт", м.Донецьк
на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 12.11.2013
зі справи № 905/5315/13
за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-Спорт", м.Донецьк (далі - Товариство)
до Донецького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м.Донецьк (далі - відділення АМК України)
про визнання недійсним рішення.
Судове засідання проведено за участю представників сторін:
позивача - не з'явився;
відповідача - не з'явився.
ВСТАНОВИВ:
У липні 2013 року Товариство звернулося з позовом про визнання недійсним рішення адміністративної колегії відділення АМК України від 31.05.2013 № 61 у справі № 01-26-29/2013.
Рішенням господарського суду Донецької області від 24.09.2013 (суддя Уханьова О.О.), яке залишено без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 12.11.2013 (колегія суддів у складі: суддя Москальова І.В. - головуючий, судді Будко Н.В. і Манжур В.В.), у задоволенні позову відмовлено.
У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Товариство просить скасувати рішення господарського суду від 24.09.2013, постанову апеляційного суду від 12.11.2013 та передати справу на новий розгляд до суду першої інстанції. Скарга мотивована тим, що рішення попередніх судових інстанцій прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України не знаходить підстав для задоволення касаційної скарги.
Відповідного висновку суд дійшов на підставі такого.
Як встановлено судами попередніх інстанцій, за результатами розгляду матеріалів справи № 01-26-29/2013 відділенням АМК України 31.05.2013 прийнято рішення № 61 "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу", яким визнано, що дії Товариства із повідомлення невизначеному колу осіб неправдивих відомостей щодо ціни та ваги фасованого товару, який реалізується у магазинах торговельної мережі "Альфа Маркет", шляхом розміщення на упаковці товару стікерів із цифровими позначеннями ціни товару меншої, ніж ціна, за якою цей товар фактично придбається, та ваги товару більшої, ніж дійсна вага (нетто) товару, вказана виробником, що може вплинути на наміри споживачів щодо придбання товару, є порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим статтею 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції", у вигляді поширення інформації, що вводить в оману. Зобов'язано Товариство припинити порушення, визначене у пункті 1 цього рішення. За вказане порушення на Товариство накладено штраф у розмірі 68 000,00 грн.
Дослідженим у справі обставинам попередні судові інстанції дали належну оцінку та дійшли обґрунтованого висновку про відсутність підстав для задоволення позову.
При цьому суди, врахувавши п.7 Інструкції про порядок позначення роздрібних цін на товари народного споживання в підприємствах роздрібної торгівлі та закладах ресторанного господарства, затвердженої наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків та торгівлі України від 04.01.1997 № 2, пункт 5 Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів, затвердженого наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.10.2010, правильно виходили з того, що встановлені за цією справою фактичні обставини давали відповідачу підстави дійти висновку про наявність у діях позивача складу правопорушення, передбаченого статтею 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції".
Твердження позивача про відсутність в його діях відповідного складу правопорушення були перевірені попередніми судовими інстанціями, які дійшли правильного висновку про їх безпідставність та невідповідність фактичним обставинам справи.
Враховуючи зазначене, а також з огляду на те, що інші наведені у касаційній скарзі доводи висновків попередніх судових інстанцій не спростовують, суд не бере їх до уваги і вважає, що оскаржувані судові рішення відповідають вимогам чинного законодавства і підстав для їх скасування не вбачається.
Керуючись ст.ст. 111-7, 111-9- 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Рішення господарського суду Донецької області від 24.09.2013 та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 12.11.2013 у справі № 905/5315/13 залишити без змін, а касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Альфа-Спорт" - без задоволення.
Суддя
Суддя
Суддя
В. Селіваненко
І. Бенедисюк
В. Харченко