ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
20 січня 2014 року Справа № 913/1435/13
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Капацин Н.В. - головуючий, Бернацька Ж.О., Кривда Д.С. (доповідач), за участю представників:позивачане з'явились (про час та місце судового засідання повідомлені належним чином), відповідачане з'явились (про час та місце судового засідання повідомлені належним чином), прокуратури Боднарчук В.М., прокурор відділу ГП України, розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004" на постанову Донецького апеляційного господарського суду від 20.11.2013 року у справі № 913/1435/13 господарського суду Луганської області за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004" до Луганської міської ради за участю Прокуратури міста Луганська про зміну договору оренди землі,
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004" звернулось до господарського суду Луганської області з позовом до Луганської міської ради про внесення змін до договору оренди землі від 18.10.2005р., нотаріально посвідченого 18.10.2005р. за №11428 та зареєстрованого 24.10.2005р. за №040540200439, зі змінами до нього, який укладено між ТОВ "Каскад-2004" та Луганською міською радою, а саме в п.1.1 розділу "1.Предмет договору" та п.5.1 розділу "5.Умови використання земельної ділянки" слова та знаки: "під будівництво та розміщення житлового комплексу "Каскад" з діловим та культурно-розважальним центром" змінити на слова: "під будівництво та розміщення індивідуальних житлових будинків".
Рішенням господарського суду Луганської області від 04.07.2013 року (суддя Корнієнко В.В.) позов задоволено повністю; внесено зміни у договір оренди землі від 18.10.2005, державна реєстрація від 24.10.2005 №040540200439, укладений між Луганською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004", зокрема, у пунктах 1.1. та 5.1. договору слова та знаки: "під будівництво та розміщення житлового комплексу "Каскад" з діловим та культурно-розважальним центром" замінено на слова: "під будівництво та розміщення індивідуальних житлових будинків"; стягнуто з Луганської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004" витрати на судовий збір в сумі 1147грн. Рішення суду мотивовано наявністю одночасно чотирьох умов, передбачених приписами ст. 652 Цивільного кодексу України, необхідних для зміни договору у зв'язку з істотною зміною обставин. Такими обставинами, за висновком суду, є те, що фінансова можливість побудувати частину запланованого комплексу, а саме - діловий та культурно-розважальний центр, у позивача зникла, що обумовлено світовою економічною кризою 2008-2010р.р.
Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 20.11.2013 року (судді: Склярук О.І. - головуючий, Богатир К.В., Дучал Н.М.) рішення господарського суду Луганської області від 04.07.2013р. скасовано; відмовлено у задоволенні позовних вимог; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004" на користь Державного бюджету України судовий збір за подання апеляційної скарги в розмірі 573,50грн.
Не погоджуючись з постановою, Товариство з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову у справі скасувати, залишивши без змін рішення місцевого господарського суду. Скаргу мотивовано доводами про порушення судом апеляційної інстанції норм процесуального права та неправильне застосування норм матеріального права.
Відводів складу суду не заявлено.
Заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши наявні матеріали справи та доводи, викладені у касаційній скарзі, заслухавши пояснення присутнього в судовому засіданні прокурора, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на наступне.
Як встановлено господарськими судами попередніх інстанцій, рішенням Луганської міської ради від 30.11.2004 року №27/410 Товариству з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004" була передана в оренду терміном на 10 років земельна ділянка площею 0,6248га за адресою: м. Луганськ між вулицями Сороки П.А. та Братьєв Палкіних під будівництво та розміщення житлового комплексу "Каскад" з діловим та культурно-розважальним центром.
На підставі вищезазначеного рішення, 18.10.2005р. між ТОВ "Каскад-2004" та Луганською міською радою було укладено договір оренди землі, державна реєстрація від 24.10.2005р. за № 040540200439, відповідно до якого відповідач передав позивачу в оренду строком на 10 років земельну ділянку, загальною площею 0,6248га, під будівництво та розміщення житлового комплексу "Каскад" з діловим та культурно-розважальним центром, яка знаходиться за адресою: м. Луганськ, між вулицями Сороки П.А. та Братьєв Палкіних (п.1.1 договору). Рішенням господарського суду Луганської області від 02.07.2012р. у справі №8пд/5014/1021/2012 до зазначеного договору були внесені зміни в частині розміру орендної плати.
Спірним пунктом 5.1. вказаного договору оренди (як і пунктом 1.1 цього договору) встановлено, що земельна ділянка передається в оренду під будівництво та розміщення житлового комплексу "Каскад" з діловим та культурно-розважальним центром.
Заявою від 29.04.2013р. позивач звернувся до відповідача з пропозицією внести зміни до договору оренди землі, а саме: в п 1.1 розділу "1.Предмет договору" слова та знаки: "під будівництво та розміщення житлового комплексу "Каскад" з діловим та культурно-розважальним центром" змінити на слова: "під будівництво та розміщення індивідуальних житлових будинків".
Листом від 08.05.2013р. № 01/03-13/2895/0/2-13 позивачу було відмовлено у внесенні змін до договору оренди, оскільки згідно генерального плану м. Луганська вказана територія визначена як громадська забудова (заклади культури і мистецтва). Крім того, на даний час план зонування територій та детальний план території м. Луганська відсутні, що унеможливлює внесення таких змін до договору оренди земельної ділянки.
За таких обставин позивач звернувся до господарського суду з позовом у даній справі. Обґрунтовуючи необхідність внесення змін до п.1.1 та п.5.1 щодо умов використання орендованої земельної ділянки, позивач вказав на скрутну матеріальну ситуацію, яка склалася на підприємстві, у зв'язку зі світовою економічною кризою 2008-2010р.р. Саме це позбавляє останнього можливості побудувати діловий та культурно-розважальний центр, як планувалось раніше у 2005 році при укладенні договору оренди землі.
Колегія погоджується з висновком апеляційного господарського суду щодо відсутності підстав для задоволення позову, з огляду на наступне.
Відповідно до ст. 13 Конституції України земля є об'єктом права власності Українського народу, від імені якого права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України (254к/96-ВР) .
Згідно ст. 12 Земельного кодексу України до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить, зокрема, розпорядження землями територіальних громад; надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності відповідно до цього Кодексу; здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, додержанням земельного та екологічного законодавства; вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.
Порядок та умови набуття права користування земельною ділянкою на умовах оренди встановлено Земельним кодексом України (2768-14) (далі - Кодекс) та Законом України "Про оренду землі" (161-14) (далі - Закон).
Приписами ст.93 Кодексу та ст.1 Закону визначено, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння та користування земельною ділянкою, необхідною орендарю для ведення підприємницької та іншої діяльності.
За змістом ч.1 ст.124 Кодексу передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.
Пунктом 34 ст. 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що питання регулювання земельних відносин вирішуються виключно на пленарних засіданнях міської ради, як і надання відповідно до законодавства згоди на розміщення на території села, селища, міста нових об'єктів, затвердження в установленому порядку місцевих містобудівних програм, генеральних планів забудови відповідних населених пунктів, іншої містобудівної документації.
Згідно зі ст. 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" рада приймає нормативні і інші акти у формі рішень.
Відповідно до ст.116 Кодексу громадяни і юридичні особи набувають права власності і права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішеннями органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.
Як було зазначено вище, підставою для укладання договору оренди між позивачем та відповідачем стало рішення Луганської міської ради від 30.11.2004 року №27/410, яким затверджено проект відведення земельної ділянки площею 0,6248га Товариству з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004 за адресою: м.Луганськ між вулицями Сороки П.А. та Братьєв Палкіних під будівництво та розміщення житлового комплексу "Каскад" з діловим та культурно-розважальним центром (п.1); передано Товариству з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004" в оренду терміном на 10 років земельну ділянку, яка за своїм цільовим призначенням (категорією) відноситься до земель житлової та громадської забудови, площею 0,6248га, за адресою: м.Луганськ між вулицями Сороки П.А. та Братьєв Палкіних під будівництво та розміщення житлового комплексу "Каскад" з діловим та культурно-розважальним центром в межах, визначених проектом відведення земельної ділянки, затвердженої відповідно до п.1 даного рішення (п.2).
Таким чином, колегія погоджується з висновком апеляційного господарського суду про те, що міська рада, як власник, чітко визначив істотні умови договору оренди, зокрема: предмет договору, строк його дії, цільове використання.
При цьому рішення Луганської міської ради від 30.11.2004 р. за № 27/410 на час вирішення спору в судах є чинним; доказів внесення змін до цього рішення матеріали справи не містять.
Позовні вимоги ТОВ "Каскад-2004" стосуються внесення змін до договору оренди в частині умов використання земельної ділянки.
Згідно ст. 39 Земельного кодексу України використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням будівельних норм, державних стандартів і норм.
Види використання земельної ділянки в межах певної категорії земель (крім земель сільськогосподарського призначення та земель оборони) визначаються її власником або користувачем самостійно в межах вимог, встановлених законом до використання земель цієї категорії, з урахуванням містобудівної документації та документації із землеустрою (ч.5 ст. 20 Земельного кодексу України).
Згідно приписів ст. 1 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" містобудівна документація - затверджені текстові та графічні матеріали з питань регулювання планування, забудови та іншого використання територій.
Документація із землеустрою - затверджені в установленому порядку текстові та графічні матеріали, якими регулюється використання та охорона земель державної, комунальної та приватної власності, а також матеріали обстеження і розвідування земель, авторського нагляду за виконанням проектів тощо (ст. 1 Закону України "Про землеустрій").
Переглядаючи в апеляційному порядку прийняте у даній справі рішення, апеляційний господарський суд прийняв до уваги, що вся проектна документація на земельну ділянку (проект відведення земельної ділянки, технічна документація) розроблена з урахуванням мети використання - під будівництво та розміщення житлового комплексу "Каскад" з діловим та культурно-розважальним центром і рішенням Луганської міської ради від 30.11.2004р. №27/410 земельна ділянка надана саме під будівництво та розміщення житлового комплексу "Каскад" з діловим та культурно-розважальним центром. Натомість проектна документація з умовою використання "під будівництво та розміщення індивідуальних житлових будинків" та, відповідно, проект відведення спірної земельної ділянки з такою метою її використання у встановленому порядку не затверджувались.
Місцевий господарський суд вищевикладене в контексті спірних правовідносин не врахував, у зв'язку з чим дійшов передчасного висновку щодо наявності підстав для внесення змін у договір за рішенням суду.
Щодо наявності підстав за висновком суду першої інстанції для зміни договору у відповідності до приписів ст. 652 Цивільного кодексу України, апеляційний господарський суд встановив, що позивачем не доведено одночасно наявності умов, з якими закон пов'язує можливість внесення змін до договору саме за рішенням суду. Посилання ТОВ "Каскад-2004" на скрутну матеріальну ситуацію, яка нібито стала підставою для зміни договору оренди, матеріалами справи не підтверджуються.
Доводи, викладені у касаційній скарзі, судова колегія вважає непереконливими, такими, що не відповідають приписам чинного законодавства, спростовуються матеріалами справи та встановленими судом апеляційної інстанції обставинами.
Отже, з урахуванням меж перегляду справи в касаційній інстанції, колегія суддів визнає, що апеляційним господарським судом правильно застосовані норми матеріального і процесуального права, тому підстави для скасування переглянутої постанови апеляційної інстанції та задоволення касаційної скарги відсутні.
Враховуючи викладене, керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Каскад-2004" залишити без задоволення.
Постанову Донецького апеляційного господарського суду від 20.11.2013 року у справі №913/1435/13 господарського суду Луганської області залишити без змін.
Головуючий
Судді
Н. Капацин
Ж. Бернацька
Д. Кривда