ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
14 січня 2014 року Справа № 911/535/13-г
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Т.Б. Дроботової - головуючого Н.О. Волковицької Л.І. Рогач за участю представників: позивача Мартюшенко С.В. - довіреність від 02.01.2014 р. відповідача Назаров І.О. - довіреність від 26.12.2012 р. третіх осібне з'явилися (про час і місце судового засідання повідомлено належно) розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "САВХОЗ" на постанову від 07.11.2013 р. Київського апеляційного господарського суду у справі № 911/535/13-г господарського суду Київської області за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "САВХОЗ" до Публічного акціонерного товариства "Саливонський цукровий завод" треті особи- Управління Держкомзему у Васильківському районі Київської області - ОСОБА_6 - ОСОБА_7 - ОСОБА_8 - ОСОБА_9 - ОСОБА_10 - ОСОБА_11 - ОСОБА_12 - ОСОБА_13 - ОСОБА_14 про визнання договорів оренди землі недійсними
В С Т А Н О В И В :
ТОВ "САВХОЗ" звернулось до господарського суду Київської області з позовом до ПАТ "Саливонківський цукровий завод" про визнання договорів оренди землі недійсними
Ухвалою господарського суду Київської області від 18.02.2013 р. (суддя Скутельник П.Ф.) відмовлено у прийняті позовної заяви у даній справі.
Мотивуючи ухвалу суд першої інстанції на підставі пункту 1 частини 1 статті 62 Господарського процесуального кодексу України дійшов висновку, що даний спір не підлягає розгляду в порядку господарського судочинства, оскільки предметом даного позову є визнання недійсними цивільно - правових договорів оренди земельних ділянок, однією із сторін в яких є фізичні особи - громадяни, а не суб'єкти підприємницької діяльності.
Не погоджуючись з зазначеним рішенням, ТОВ "САВХОЗ" звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу господарського суду Київської області від 18.02.2013р. та направити справу до господарського суду Київської області для розгляду по суті.
Постановою Київського апеляційного господарського суду від 13.06.2013 р., апеляційну скаргу ТОВ "САВХОЗ" залишено без задоволення, а ухвалу господарського суду м. Києва від 18.02.2013 р. залишено без змін.
Не погоджуючись з зазначеною постановою, ТОВ "САВХОЗ" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу господарського суду Київської області від 18.02.2013р. та постанову Київського апеляційного господарського суду від 13.06.2013 р., а справу направити до господарського суду Київської області для розгляду по суті.
Постановою від 27.08.2013 р. Вищий господарський суд України постанову Київського апеляційного господарського суду від 13.06.2013 р. скасував, а справу було направлено до Київського апеляційного господарського суду для здійснення апеляційного провадження, зазначаючи про те, що судом апеляційної інстанції було порушено норми процесуального права, щодо належного повідомлення сторони у справі про призначення розгляду справи.
Під час здійснення апеляційного розгляду, постановою від 07.11.2013р. Київський апеляційний господарський суд (судді: Мартюк А.І., Зубець Л.П., Самсін Р.І.) ухвалу господарського суду м. Києва від 18.02.2013р. залишено без змін, а апеляційну скаргу ТОВ "САВХОЗ" без задоволення.
ТОВ "САВХОЗ" подало до Вищого господарського суду України касаційну скаргу, в якій просить ухвалу господарського суду м. Києва від 18.02.2013р. та постанову Київського апеляційного господарського суду від 07.11.2013р. у даній справі скасувати, а справу направити до господарського суду Київської області для розгляду по суті, обґрунтовуючи доводи касаційної скарги порушенням судами норм матеріального та процесуального права, зокрема, статті 152 Земельного кодексу України та положень постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 17.05.2011р. (v0006600-11)
Скаржник також вказує на те, що спір, який виник внаслідок порушення права суб'єкта господарської діяльності на земельну ділянку, в тому числі органами державної влади та місцевого самоврядування, є спором про право цивільне і підлягає розгляду за правилами Господарського процесуального кодексу України (1798-12) .
Заслухавши доповідь судді - доповідача, пояснення присутніх у судовому засіданні представників сторін, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судами попередніх інстанцій норм процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Відповідно до статті 1 Господарського процесуального кодексу України, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.
Статтею 21 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу.
Відповідно до частини 1 статті 62 Господарського кодексу України, суддя відмовляє у прийнятті позовної заяви, зокрема, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України.
Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ "САВХОЗ" подало до господарського суду позовну заяву в якій позивач просить визнати недійсними договори оренди земельних ділянок, укладені між ПАТ "Саливонківський цукровий завод" та фізичними особами: ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12, ОСОБА_14
З урахуванням правового статусу сторін у даному спорі, суд першої та апеляційної інстанцій обгрунтовано дійшли висновку, що цей спір не підлягає розгляду в порядку господарського судочинства, оскільки, предметом даного позову є визнання недійсними цивільно-правових договорів оренди земельних ділянок, однією із сторін у яких визначені саме фізичні особи - як громадяни, а не як суб'єкти підприємницької діяльності.
Враховуючи приписи законодавства та встановленні судами обставини справи ухвала господарського суду Київської області від 18.02.2013р. та постанова Київського апеляційного господарського суду від 07.11.2013р. є обґрунтованими та законними, підстав для їх зміни чи скасування не вбачається.
Керуючись статтями 21, 62 статтями 111-5, 111-7, 111-9, 111-11Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В :
Постанову Київського апеляційного господарського суду від 07.11.2013р. та ухвалу господарського суду Київської області від 18.02.2013р. у справі № 911/535/13-г господарського суду Київської області залишити без змін, а касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "САВХОЗ" - без задоволення.
Головуючий суддя
Судді:
Т.Б. Дроботова
Н.О. Волковицька
Л.І. Рогач