ГАРАНТІЙНИЙ РЕМОНТ І ПДВ


Яким є порядок оподаткування ПАВ робіт та послуг, пов'язаних з проведенням гарантійного ремонту?


Законом "Про податок на додану вартість" від 03.04.1997 року не передбачено окремого порядку оподаткування послуг, пов'язаних з виконанням гарантійних зобов'язань, за винятком випадків, коли після продажу товарів здійснюється перегляд цін на ті з них, що підлягають гарантійному обслуговуванню. А тому операції з ввезення запасних частин чи комплектуючих-на митну територію України з метою використання їх платником податку (особою, уповноваженою виконувати роботи з гарантійного обслуговування або інші функції за дорученням виробника) для проведення гарантійного ремонту, вартість якого не буде компенсуватися споживачем гарантійного товару, підлягають оподаткуванню як під час проведення митних процедур, так і під час їх відчуження.

Оскільки відповідно до підпункту 5.4.3 п. 5.4 ст. 5 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" від 28.12.1994 року (у редакції Закону від 22.05.1997 року № 283/97-ВР зі змінами та доповненнями, далі — Закон) до валових витрат входять будь-які витрати на гарантійний ремонт (обслуговування) або гарантійні заміни товарів, проданих платником податку, якщо їх вартість не компенсується за рахунок покупців. Але не більше від суми, що відповідає рівню замін, прийнятих платником податку, і не вище 10 відсотків від сукупної вартості проданих товарів, щодо яких не закінчився строк гарантійного обслуговування. Тоді сума ПДВ, сплачена за імпортні запасні частини та комплектуючі під час проведення митних процедур, підтверджена вантажною митною декларацією на ввезендя, може бути віднесена до податкового кредиту платника податку, який за дорученням нерезидента виконує роботи з гарантійного обслуговування.

У разі відсутності окремого обліку операцій із здійснення заміни товару без зворотного отримання бракованого товару або без належного ведення зазначеного обліку, у платника податку втрачається право на включення до податкового кредиту сум ПДВ, сплачених під час проведення митних процедур за запасні частини та комплектуючі для гарантійного обслуговування, оскільки невиконання вимог підпункту 5.4.3 п. 5.4 ст. 5 Закону не дає права на збільшення валових витрат продавця такого товару на вартість замін.

Операції з передачі уповноваженою особою для використання у гарантійному ремонті запасних частин та комплектуючих для заміни бракованих підлягають обкладенню ПДВ виходячи з їх повної вартості.

Сторінку підготувала Тетяна НІКОЛАЄВА

По материалам газеты "Юридичний вісник України" № 37 ВЕРЕСЕНЬ 2002 р.