ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
06 серпня 2013 року Справа № 922/952/13-г
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого - Ткаченко Н.Г.
Суддів - Коробенка Г.П.
Куровського С.В.
За участю : представника ПАТ "ОТП Банк" - Кузьменко Я.Л.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ПАТ "ОТП Банк"
на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 29.04.2013 р. та ухвалу господарського суду Харківської області від 19.03.2013 р. по справі № 922/952/13-г за заявою голови ліквідаційної комісії товариства з обмеженою відповідальністю "Аккобудсервіс" до товариства з обмеженою відповідальністю "Аккобудсервіс" про визнання банкрутом, -
В С Т А Н О В И В:
Ухвалою господарського суду Харківської області від 11.03.2013 р. прийнято заяву ТОВ "Аккобудсервіс" про порушення справи про банкрутство "Аккобудсервіс", на підставі ст.ст. 12, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", призначено підготовче засідання на 19.03.2013 р.
Ухвалою підготовчого засідання господарського суду Харківської області від 19.03.2013 р. порушено провадження по справі № 922/952/13-г /суддя Міньковський С.В./ про банкрутство ТОВ "Аккобудсервіс", на підставі ст.ст. 11, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.
Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 29.04.2013 р. по справі № 922/952/13-г /судді : Здоровко Л.М., Плахов О.В., Шутенко І.А./ ухвалу господарського суду Харківської області від 19.03.2013 р. залишено без змін.
В касаційній скарзі ПАТ "ОТП Банк" просить скасувати постанову Харківського апеляційного господарського суду від 29.04.2013 р. та ухвалу господарського суду Харківської області від 19.03.2013 р., посилаючись на те, що вони постановлені з порушенням норм матеріального та процесуального права, прийняти нове рішення по справі - провадження по справі про банкрутство ТОВ "Аккобудсервіс" припинити.
Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., пояснення представника ПАТ "ОТП Банк", перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.
Як вбачається із матеріалів справи, провадження по справі про банкрутство ТОВ "Аккобудсервіс" порушене господарським судом Харківської області, на підставі ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якою передбачені особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.
Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , іншими законодавчими актами України.
Статтею 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", боржник зобов'язаний звернутись в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.
Згідно ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.
Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.
Відповідно до ч.1 ст. 110 ЦК України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.
Згідно ч.3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.
Відповідно до п.20 Статуту ТОВ "Аккобудсервіс" вищим органом Товариства є Загальні збори учасників, до повноважень яких відноситься, зокрема, прийняття рішення про припинення діяльності Товариства, призначення ліквідаційної комісії і затвердження ліквідаційного балансу (т.1, а.с.24). Загальні збори Учасників є повноваженими, якщо на них присутні Учасники, що володіють у сукупності більш ніж 60% голосів.
Відповідно до Статуту ТОВ "Аккобудсервіс", засновниками товариства є: ОСОБА_3 вклад якого у статутний капітал товариства - 68 390,62 грн., що складає 50% статутного капіталу; ОСОБА_4 вклад якого у статутний капітал товариства - 68 390,62 грн., що складає 50% статутного капіталу (т.1, а.с. 20-27).
Як вбачається із матеріалів справи, 24.09.2012 р. повноважними загальними зборами учасників ТОВ "Аккобудсервіс" прийнято рішення про ліквідацію підприємства, обрання ліквідаційної комісії та призначення головою ліквідаційної комісії товариства Колеснікова Миколу Захаровича (т.1, а.с.28).
Згідно ч.1 ст. 105 ЦК України учасники юридичної особи або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані негайно письмово повідомити про це орган, що здійснює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державного реєстру відомості про те, що юридична особа перебуває у процесі припинення.
На виконання вимог Закону, головою ліквідаційної комісії ТОВ "Аккобудсервіс" 26.09.2012 р. надані державному реєстратору документи для проведення реєстраційної дії "Внесення рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ним органу щодо припинення юридичної особи" (т.1, а.с.29).
Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців станом на 26.09.2012 р. підприємство боржника - ТОВ "Аккобудсервіс", знаходиться в стані припинення підприємницької діяльності, за рішенням засновника (т.1, а.с.18).
Згідно ст. 105 ЦК України (в редакції Закону, чинній на момент звернення із заявою до суду) комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.
Як вбачається із матеріалів справи, в Бюлетені державної реєстрації №226 (26) 2012 р. від 28.09.2012 р. опубліковано оголошення про прийняття засновником рішення про припинення юридичної особи - ТОВ "Аккобудсервіс". З заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ "Аккобудсервіс" голова ліквідаційної комісії звернувся 06.03.2013 р., тобто, з дотриманням вимог щодо двомісячного строку, передбаченого ст. 105 ЦК України (т.1, а.с.4-6, 13, 16).
Головою ліквідаційної комісії Колесниковим М.З. 05.10.2012 р. направлено повідомлення до ДПІ у Дзержинському районі м.Харкова, УПФ України в Дзержинському районі м.Харкова, Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Дзержинському районі м.Харкова, Відділу Фонду соціального страхування тимчасової втрати працездатності у м.Харкові, ФОП ОСОБА_7, Харківському регіональному філіалу центру державного земельного кадастру при державному комітеті України по земельним ресурсам; ДАІ у Харківській області, Державній інспекції сільського господарства в Харківській області про прийняття учасниками рішення про ліквідацію ТОВ "Аккобудсервіс" та призначення голови ліквідаційної комісії (т.1, а.с.35, 39).
Як вбачається із матеріалів справи і було встановлено судами попередніх інстанцій, у строк визначений для звернення з кредиторськими вимогами до голови ліквідаційної комісії ТОВ "Аккобудсервіс" звернулась із заявою ФОП ОСОБА_7 про визнання її кредиторських вимог у розмірі 393 832,00 грн., які виникли у зв'язку з невиконанням ТОВ "Аккобудсервіс" зобов"язань за договором про перевід боргу від 01.07.2012р. № 01.07/12-1 (т.1, а.с. 40-41).
Вказані вимоги були розглянути головою ліквідаційної комісії ТОВ "Аккобудсервіс", визнані у розмірі 393 832,00 грн. та включені до четвертої черги (т.1, а.с. 42).
Згідно ст.20 Податкового кодексу України здійснення контролю за додержанням податкового законодавства платниками податків покладено на органи державної податкової служби.
Відповідно до ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зокрема, зобов'язаний повідомляти контролюючі органи за місцем обліку такого платника про його ліквідацію або реорганізацію протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення (крім випадків, коли обов'язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган державної реєстрації); повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця (п.16.1.10, п.16.1.11).
Як вбачається із матеріалів справи, головою ліквідаційної комісії Колесниковим М.З. 22.11.2012 р. направлено на адресу ДПІ у Дзержинському районі м.Харкова довідку за формою №8-ОПП (т.1, а.с.33).
Таким чином, головою ліквідаційної комісії було дотримано вимог ст. 60 ГК України, ст. 105 ЦК України, щодо повідомлення відповідного податкового органу про прийняття рішення щодо ліквідації ТОВ "Аккобудсервіс".
Головою ліквідаційної комісії боржника 28.02.2013р. складені довідки, що ТОВ "Аккобудсервіс" не має дебіторської заборгованості; не має кредиторської заборгованості перед бюджетом, Пенсійним фондом України і фондами соціального страхування України; не має кредиторської заборгованості по заробітній платі, по грошовим компенсаціям за невикористану відпустку, вихідної допомоги, у зв'язку з припиненням трудових відносин та аліментів; має кредиторську заборгованість у розмірі 393 832,00 грн. перед фізичною особою -підприємцем ОСОБА_7; має поточний рахунок в ПАТ "УкрСиббанк" на якому остаток складає 96,98 грн. (т.1, а.с.78-83).
Також, ліквідаційною комісією ТОВ "Аккобудсервіс" проведена інвентаризація майна боржника і складений Інвентаризаційний опис майна боржника (т.1, а.с.72-77). Так, за результатами інвентаризації встановлено, що у ТОВ "Аккобудсервіс" наявні основні засоби - нежитлова будівля літ. "А-2" загальною площею 3270,4 кв.м., яка находиться за адресою: АДРЕСА_1 та нежитлова будівля літ. "Б-1" загальною площею 690,9 кв.м., яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_2, станом на 28.02.2013р. балансова вартість яких складає 3554,5 тис.грн.
Відповідно до звітів про оцінку вищевказаного майна боржника його ринкова вартість складає 7406 700,00 грн. (т.1, а.с. 106-205), проте дані нежитлові приміщення знаходяться у іпотеці ПАТ "ОТП Банк", на них відповідно до рішення господарського суду Харківської області від 27.04.2011р. у справі № 5023/1006/11 звернено стягнення (т.1, а.с. 43-71).
Також ліквідатором надано до матеріалів справи Інформаційну довідку з Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна №1169779 від 13.03.2013 р. та з Державного реєстру іпотек №1169884 від 13.03.2013р. щодо наявності заборони на вказане нерухоме майно.
Відповідно до вимог ст. 111 ЦК України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.
Згідно з ч.5 ст. 60 ГК України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку з обов'язковою перевіркою органом державної податкової служби, у якому перебуває на обліку суб'єкт господарювання.
Як вбачається із матеріалів справи, головою ліквідаційної комісії боржника складено та подано до суду проміжний ліквідаційний баланс станом на 28.02.2013 р., який свідчить про неплатоспроможність боржника, а саме: у ТОВ "Аккобудсервіс" відсутня дебіторська заборгованість, а кредиторська заборгованість складає 393 832,00 грн., майнові активи складають 7 406 796,98 грн., з яких 7 406 700,00 грн. - це основні засоби, що перебувають в іпотеці ПАТ "ОТП Банк" та на які звернуто стягнення за рішенням господарського суду Харківської області від 27.04.2011р. по справі № 5023/1006/11.
Вказаний проміжний ліквідаційний баланс боржника 28.02.2013 р. затверджений ліквідаційною комісією ТОВ "Аккобудсервіс" ( до складу якої входять всі учасники товариства) (т.1, а.с.84, 85) и прийнято рішення в місячний термін звернутися голові ліквідаційної комісії із заявою до господарського суду про порушення справи про банкрутство ТОВ "Аккобудсервіс", згідно з вимогами ч. 3 ст. 110 ЦК України, ч.1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (т.1, а.с. 81).
Відповідно до ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.
У разі звернення до господарського суду боржника із заявою про порушення справи про банкрутство у підготовчому засіданні з'ясовуються ознаки неплатоспроможності боржника або її загрози.
Судом першої інстанції встановлено, що станом на 28.02.2013р. фінансовий стан ТОВ "Аккобудсервіс" має ознаки неоплатності, оскільки майнові активи у боржника складають суму 7 406 787,60 грн., але знаходяться в іпотеці АТ "ОТП Банк" згідно договорів іпотеки, в якому ТОВ "Аккобудсервіс" є майновим поручителем і кошти від реалізації яких не можуть бути направлені на задоволення вимог інших кредиторів, а сума в розмірі 87,60 грн. (кошти, що знаходяться на рахунку в ТОВ "Аккобудсервіс") недостатня для задоволення вимог наявного кредитора - фізичної особи - підприємця ОСОБА_7 в сумі 393 832,00 грн.
Відповідно до ст. 99 ГПК України в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі.
Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.
Статтею 101 ГПК України встановлено, що у процесі перегляду справи апеляційний господарський суд за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Додаткові докази приймаються судом, якщо заявник обґрунтував неможливість їх подання суду першої інстанції з причин, що не залежали від нього.
Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.
В апеляційній інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.
Переглянувши справу в апеляційному порядку, перевіривши матеріали справи, давши належну оцінку зібраним у справі доказам, доводам та запереченням сторін, Харківський апеляційний господарський суд обґрунтовано погодився із висновком суду першої інстанції про те, що головою ліквідаційної комісії ТОВ "Аккобудсервіс" виконані вимоги, передбачені ч.5 ст. 60, ст. 105, ч.ч.1,3 ст. 110, ст. 111 ЦК України щодо ліквідації боржника, що ТОВ "Аккобудсервіс" є неплатоспроможним, він припинив свою діяльність, його майна недостатньо для задоволення вимог кредиторів, докази, які містяться в матеріалах справи доводять неспроможність боржника виконати свої зобов'язання перед кредиторами у встановлений законом строк, а отже, провадження по справі порушено у відповідності до вимог закону і підстав для його припинення не має.
Відповідно до ст. 111-7 ГПК України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази.
За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що постанова Харківського апеляційного господарського суду від 29.04.2013 р. та ухвала господарського суду Харківської області від 19.03.2013 р. по справі про банкрутство ТОВ "Аккобудсервіс" постановлені у відповідності до фактичних обставин справи та вимог чинного законодавства і підстав для їх скасування не вбачається.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду, які викладені в оскаржуваних судових рішеннях по справі.
На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 111-5, 111-7- 111-13 ГПК України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу ПАТ "ОТП Банк" залишити без задоволення.
Постанову Харківського апеляційного господарського суду від 29.04.2013 р. та ухвалу господарського суду Харківської області від 19.03.2013 р. по справі № 922/952/13-г залишити без змін.
Головуючий - Ткаченко Н.Г. Судді - Коробенко Г.П. Куровський С.В.