ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
06 серпня 2013 року Справа № 29/5005/10820/2012
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Ткаченко Н.Г.- головуючого, Коробенка Г.П., Куровського С.В., за участю: представники сторін не з'явились, розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська на ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 18.06.2013 р.у справі № 29/5005/10820/2012 господарського суду Дніпропетровської області за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Терсіт-Фінанс" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Днепр МЛН" про визнання банкрутом,
В С Т А Н О В И В :
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 14.12.2012р. на підставі ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" було порушено справу про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Днепр МЛН".
Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 20.12.2012р. боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено ініціюючого кредитора.
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 29.04.2013р. у справі №29/5005/10820/2012 (суддя: Полєв Д.М.) затверджено ліквідаційний баланс та звіт ліквідатора боржника, ліквідовано юридичну особу - ТОВ "Днепр МЛН", провадження у справі припинено.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 18.06.2013р. (судді: Джихур О.В., Виноградник О.М., Лисенко О.М.) припинено провадження за апеляційною скаргою ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 29.04.2013р. на підставі ч.1 п.1 ст. 80 ГПК України.
В касаційній скарзі ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська просить скасувати ухвалу суду апеляційної інстанції, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду, посилаючись на порушення судом другої інстанції норм процесуального права.
Заслухавши суддю - доповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно ст. 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Провадження по справі про банкрутство ТОВ "Днепр МЛН" порушено на підставі ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Відповідно до ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.
Оскільки процедура банкрутства відсутнього боржника є спрощеною і в ній відсутня процедура розпорядження майном боржника, то господарський суд за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство відсутньої юридичної особи, у двотижневий строк з дня винесення ухвали про порушення провадження у справі визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру та призначає ліквідатора, згідно з ч.2 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Відповідно до ч.5 даної статті ліквідатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього боржника, які в місячний строк з дня одержання повідомлення можуть направити ліквідатору заяви з вимогами до банкрута.
На виконання постанови господарського суду Дніпропетровської області від 20.12.2012р. ліквідатором боржника, 27.12.2012р. в газеті "Голос України" №247 (5497) опубліковано оголошення про визнання ТОВ "Днепр МЛН" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури (а.с.83).
Тобто, інформація про порушення справи про банкрутство ТОВ "Днепр МЛН" з 27.12.2012р. стала загальновідомою.
Як було встановлено судом апеляційної інстанції та вбачається із матеріалів справи, ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська у встановленому законом порядку з кредиторськими вимогами до ТОВ "Днепр МЛН" не зверталась, лише повідомила ліквідатора листом від 28.12.2012р. №33482/10 про відсутність податкового боргу (а.с.89).
Відповідно до ст. 1 ГПК України право на звернення до господарського суду мають підприємства та організації, що звертаються за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.
Згідно ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, ГПК України (1798-12) , іншими законодавчими актами.
Сторонами у справі про банкрутство згідно ст. 1 Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є конкурсні кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут), іншими учасниками провадження є: сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) суб'єкта підприємницької діяльності - боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.
Так як ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська не зверталась у встановленому Законом порядку з кредиторськими вимогами до ТОВ "Днепр МЛН" та не має належним чином підтверджених кредиторських вимог до боржника, то ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська не набула статусу учасника чи сторони у справі про банкрутство ТОВ "Днепр МЛН".
Відповідно до ч.1 ст. 91 ГПК України сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.
Таким чином, належним чином дослідивши обставини справи, господарський суд апеляційної інстанції дійшов до правильного висновку про те, що оскільки ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська статусу учасника чи сторони у справі про банкрутство ТОВ "Днепр МЛН" не має, то апеляційне провадження за апеляційною скаргою ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська на ухвалу господарського суду першої інстанції від 29.04.2013р. підлягає припиненню.
За таких обставин, колегія суддів приходить до висновку, що підстав для скасування ухвали Донецького апеляційного господарського суду від 18.06.2013р. у справі №29/5005/10820/2012 не вбачається.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду, які викладені в оскаржуваній ухвалі суду апеляційної інстанції.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська залишити без задоволення.
Ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 18.06.2013р. у справі №29/5005/10820/2012 залишити без змін.
Головуючий Ткаченко Н.Г. судді Коробенко Г.П. Куровський С.В.