ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
31 липня 2013 року Справа № 18/2647/12
( Додатково див. рішення господарського суду Полтавської області (rs30118597) ) ( Додатково див. постанову Харківського апеляційного господарського суду (rs32009599) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Божок В.С.- головуючого,
Костенко Т. Ф.,
Рогач Л.І.
розглянувши матеріали касаційної скарги ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" в особі філії "Полтавське регіональне управління" на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 11.06.2013у справі господарського суду Полтавської області за позовом ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" в особі філії "Полтавське регіональне управління" до 3-тя особа ТОВ "Компанія Укртехпром", ТОВ "Теспо-Центр", ПП "Теспо-Л" ДПІ у Полтавській області про визнання недійсними правочинів, в судовому засіданні взяли участь представники:
позивача: Коломієць С.В. (дов. від 05.11.12 № 907),
відповідачів: не з'явились,
3-ої особи: не з'явились,
ВСТАНОВИВ:
Рішенням від 13.03.2013 р. господарського суду Полтавської області в задоволенні позову про визнання недійсними договорів купівлі-продажу від 01.08.2009 р. № 35 та від 28.02.2012 р. №17 відмовлено.
Постановою від 11.06.2013 р. Харківського апеляційного господарського суду вказане вище рішення залишено без змін.
Не погоджуючись з судовими рішеннями, ПАТ "Банк "Фінанси та Кредит" в особі філії "Полтавське регіональне управління" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою і просить їх скасувати як прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, справу направити на новий розгляд.
ТОВ "Теспо-Центр" подало до Вищого господарського суду України телеграму з клопотанням про відкладення розгляду справи у зв'язку з пізнім повідомленням його про час і місце розгляду касаційної скарги.
Колегія суддів Вищого господарського суду України, дослідивши мотиви заявленого клопотання, не знайшла підстав для його задоволення.
Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваних судових актів знаходить необхідним касаційну скаргу залишити без задоволення.
Як було встановлено господарськими судами попередніх інстанцій, відповідно до умов договору від 01.08.2009р. № 35, укладеного між ТОВ "Теспо-Центр" та ПП "Теспо-Л", останнім придбано матеріали і основні засоби: верстатне обладнання, обчислювальну техніку, меблі, автотранспорт, номенклатура, кількість та ціна яких визначаються у рахунках-фактурах або накладних продавця на кожну одиницю товару.
Пунктом 3.1 договору передбачено, що передача матеріалів і основних засобів відбувається на складі продавця згідно видаткових накладних, в яких вказані кількість та ціна основних засобів покупця. Перехід права власності на матеріали і основні засоби відбувається після повної оплати покупцем і передачі їх останньому.
Строк дії договору - з моменту його підписання сторонами і до 01.09.2010 р. (п. 2.1).
У специфікації до договору від 01.08.2009р. №35 вказано найменування, кількість та ціну товару (матеріалів і основних засобів).
Договір підписаний повноважними представниками сторін та скріплений печатками підприємств.
28.02.2012 р. між ПП "Теспо-Л" та ТОВ "Компанія Укртехпром" укладено договір №17, згідно з яким останнє придбало верстати та обладнання, кількість та ціна якого вказана у доданих до договору специфікаціях.
Відповідно до п.2.1 договору загальна сума договору складає 89508грн.
Строк дії договору - з моменту його підписання сторонами і до 01.07.2013р. (п.7.1).
Додатком №1 до договору від 28.02.2012р. сторонами визначено назву, кількість та ціну на продукцію, вказану у договорі. Договір та додаток до договору підписані повноважними представниками сторін та скріпленні печатками підприємств.
Звертаючись з позовом у даній справі ПАТ "Банк "Фінанси та кредит" послалось на те, що ПП "Теспо-Центр", відчужуючи майно, яке є основними засобами, перевів частину своїх активів на ПП "Теспо-Л" та позбавив позивача можливості задовольнити свої вимоги за рахунок коштів, виручених від реалізації вказаного майна боржника нарівні з іншими його кредиторами. Крім того, на думку позивача, з кінця 2008 року ТОВ "Теспо-Центр" було неспроможне задовольнити вимоги позивача та інших кредиторів, оскільки не мало на це грошових коштів та у відповідності до вимог ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ТОВ "Теспо-Центр" зобов'язане було звернутись до суду з заявою про порушення справи про банкрутство.
Судами з'ясовано, що 10.01.2007р. між ТОВ Банк "Фінанси та кредит" та ТОВ "Теспо-Центр" укладений договір іпотеки І-01-2007, за умовами якого останнім передано в іпотеку Банку нерухоме майно, промислові будівлі, позначені на плані: літ. А-2, адміністративно виробничий корпус загальною площею 1446,3кв.м; літ. Б - виробничий корпус, загальна площа - 423,5кв.м; літ. В-2 - склад загальною площею 39,4кв.м, літ. Г - склад загальною площею -93,7кв.м, літ. Е- склад загальною площею 53,8кв.м, літ. Ж- склад загальною площею -57,4кв.м, літ.Д - гараж загальною площею -155,8кв.м, літ. З - склад загальною площею 64,5кв.м, літ. И- прохідна загальною площею 15,6кв.м, літ. К - вбиральня загальною площею -5,0кв.м, літ. №1-4- ворота, які знаходяться за адресою: місто Полтава, вул.9 Січня, будинок 19.
Відповідно до п.2 вказаного договору зазначене нерухоме майно передається в іпотеку як забезпечення повернення кредитних ресурсів, виданих за кредитним договором від 10.01.2007р. К-01-2007 на суму 600000грн.
Вартість предмету іпотеки, враховуючи оцінку, викладену у звіті про експертну оцінку, становить 860973 грн. (п.3 вказаного договору).
Рішенням від 12.03.2009р. господарського суду Полтавської області у справі № 17/20, залишеним без змін постановами від 12.08.2009р. Київського міжобласного апеляційного господарського суду та від 10.12.2009р Вищого господарського суду України, з ТОВ "Теспо-Центр" на користь ВАТ "Банк "Фінанси та кредит" в особі Полтавського регіонального відділення стягнуто 496766,73грн заборгованості за кредитним договором від 10.01.2007р. №К-1-2007.
Згідно звіту про оцінку вартості нежитлових будівель і споруд, розташованих за адресою: Полтавська область, м.Полтава, вул. Дев'ятого Січня, буд. 19 від 26.10.2010р., виконаного на замовлення Київського відділу державної виконавчої служби Полтавського міського управління юстиції, ринкова вартість для продажу нежитлових будівель і споруд: адміністративно-виробничого корпусу літ.А-1, виробничого корпусу літ.Б-1, складів літ. В-2, літ. Г-1, гаражів літ.Д-1, складів Е-1, складів Ж-1, З-1, прохідної И-1, вбиральні літ.-К, огорожі №1,3 та воріт №2,4, які належать на праві приватної власності ТОВ "Теспо-Центр", становить 4880549грн.
Також, судами встановлено, що 25.11.2011р. Державним виконавцем Київського ВДВС Полтавського МУЮ при примусовому виконанні зведеного виконавчого провадження №19628974 про стягнення з ТОВ "Теспо-Центр" на користь стягувачів боргу на загальну суму 955653грн. проведено опис та накладено арешт на майно ТОВ "Теспо-Центр".
Тобто, загальна сума заборгованості ТОВ "Теспо-Центр" перед кредиторами становить 955653грн., а вартість оціненого нерухомого майна - 4880549 грн. Відповідно до ч.5 ст. 7 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, чинній на момент укладення договору №35) боржник зобов'язаний звернутися в місячний строк до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення таких обставин: задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами; орган боржника, уповноважений відповідно до установчих документів або законодавства прийняти рішення про ліквідацію боржника, прийняв рішення про звернення в господарський суд з заявою боржника про порушення справи про банкрутство.
Судами попередніх інстанцій у цьому зв'язку обґрунтовано взято до уваги той факт, що майна боржника, щодо якого проведено оцінку на замовлення Київського відділу державної виконавчої служби Полтавського міського управління юстиції, достатньо для задоволення вимог кредиторів, визначених у зведеному виконавчому провадженні та, зокрема, вимог ПАТ "Банк "Фінанси та кредит", у зв'язку з чим вмотивованим є висновок судів про безпідставність посилання позивача на порушення його прав та інтересів при укладенні спірних договорів з підстав неможливості в подальшому задоволення його вимог.
З врахуванням зазначеного вище, не доведенням позивачем факту неплатоспроможності ТОВ "Теспо-Центр", а відтак, і порушення його інтересів при укладенні спірних договорів, стороною яких він не є, приписи ст.ст. 203, 215 ЦК України, п. п.2.10 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 29.05.2013 р. N 11 (v0011600-13) "Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними", згідно з яким, крім учасників правочину (сторін за договором), а в передбачених законом випадках - прокурора, державних та інших органів позивачем у справі може бути будь-яке підприємство, установа, організація, а також фізична особа, чиї права та охоронювані законом інтереси порушує цей правочин, правомірним є висновок судів про відмову в позові.
Також небезпідставно, судом апеляційної інстанції в даному випадку зауважено, що за приписами Господарського кодексу України (436-15) загальними принципами господарювання є свобода підприємницької діяльності у межах, визначених законом; вільний рух капіталів, товарів та послуг на території України тощо, а отже суб'єкт господарювання має право на власний розсуд розпоряджатись належним йому на праві власності майном у межах, визначених законом.
З огляду на вказане вище, судові рішення прийнято при правильному застосуванні норм матеріального та процесуального права і підстави для їх скасування відсутні.
Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ :
Касаційну скаргу залишити без задовольнити.
Постанову від 11.06.13 Харківського апеляційного господарського суду у справі № 18/2647/12 залишити без змін.
Головуючий
Судді
Божок В.С.
Костенко Т.Ф.
Рогач Л.І.