ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 липня 2013 року Справа № 912/218/13-г
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Т. Дроботової - головуючого Т. Гоголь Л. Рогач за участю представників: прокуратури Козакова І.М. - прокурор відділу Генеральної прокуратури України позивачане з'явилися (про час і місце судового засідання повідомлено належно) скаржника Супряга С.О. - довіреність від 24.04.13р. відповідача не з'явилися (про час і місце судового засідання повідомлено належно) третьої особине з'явилися (про час і місце судового засідання повідомлено належно) розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "ВТБ Банк" на ухвалу від 03.06.2013 р. Дніпропетровського апеляційного господарського суду у справі№ 912/218/13-г господарського суду Кіровоградської областіза позовом Прокурора Долинського району Кіровоградської області в інтересах Долинської районної державної адміністрації до Приватного підприємства "Глорія" третя особа Відділ Держземагенства у Долинському районі Кіровоградської області про розірвання договору оренди земельної ділянки та скасування його державної реєстрації, зобов'язання повернути земельну ділянку
В С Т А Н О В И В :
Прокурор Долинського району Кіровоградської області в інтересах Долинської районної державної адміністрації звернувся до господарського суду Кіровоградської області з позовом до Приватного підприємства "Глорія" про розірвання договору оренди земельної ділянки та скасування його державної реєстрації, зобов'язання повернути земельну ділянку.
Господарський суд Кіровоградської області рішенням від 15.04.2013р. (суддя Колодій С.Б.) позовні вимоги задовольнив частково.
Припинено провадження у справі в частині зобов"язання відповідача Приватного підприємства "Глорія" повернути до запасу земель державної власності земельну ділянку загальною площею 4,8 га вартістю 658 652,50 грн., яка знаходиться на території Маловодянської сільської ради Долинського району Кіровоградської області в с. Писанка, вул. Заводська, 1.
Розірвано договір оренди землі, укладений 20.04.2006 р. між Долинською райдержадміністрацією та Приватним підприємством "Глорія", зареєстрований у Долинському реєстраційному відділі КРФ ДП "ДЗК" 20.04.2006 року в книзі № 4 за № 31, кадастровий номер -3521984900:02:000:7502 та скасовано його державну реєстрацію.
Публічне акціонерне товариство "ВТБ Банк" подало до Дніпропетровського апеляційного господарського суду апеляційну скаргу на рішення господарського суду Кіровоградської області від 15.04.2013р.
Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 03.06.2013р. (судді: Бахмат Р.М., Лотоцька Л.М., Євстигнеєв О.С.) повернуто апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "ВТБ Банк" без розгляду на підставі пункту 2 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України, оскільки скаржником до матеріалів апеляційної скарги не було додано доказів надсилання її копії позивачу та відповідачу.
Публічне акціонерне товариство "ВТБ Банк" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 03.06.2013р. скасувати, а справу направити на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Заявник вважає, що судом апеляційної інстанції при виненсенні оскаржуваної ухвали, було порушено норми матеріального та процесуального права.
Скаржник обґрунтовує свої доводи тим, що 22.05.2013р. цінним листом з описом на адресу Прокуратури Долинського району Кіровоградської області, Приватного підприємства "Глорія" від імені якої діє ліквідатор, арбітражний керуючий Белашов К.В. та Державного земельного агенства у Долинському районі Кіровоградської області було направлено копії апеляційної скарги.
Заслухавши доповідь судді - доповідача, пояснення присутніх у судовому засіданні представників сторін, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.
Згідно зі статтею 91 Господарського процесуального кодексу України, сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили. Ухвали місцевого господарського суду оскаржуються в апеляційному порядку окремо від рішення господарського суду лише у випадках, передбачених статтею 106 цього Кодексу.
Відповідно до частини 3 статті 94 Господарського процесуального кодексу України, якою встановлено форма і зміст апеляційної скарги до скарги додаються докази сплати судового збору і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.
Пунктом 2 частини 1 статті 97 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано доказів надсилання її копії іншій стороні (сторонам).
Як вбачається з матеріалів справи, позов заявлено Прокурором Долинського району Кіровоградської області в інтересах Долинської районної державної адміністрації, яка має статус позивача у даній справі.
Проте, до матеріалів апеляційної скарги Публічного акціонерного товариства "ВТБ Банк", як вірно було зазначено судом апеляційної інстанції, доказів про направлення копії апеляційної скарги, зокрема, Долинській районній державній адміністрації - позивачу у справі, як не було їх надано й на підтвердження доводів касаційної скарги, додано не було.
Викладені у касаційній скарзі доводи заявника судова колегія вважає непереконливими, такими, що не відповідають приписам законодавства та спростовуються встановленими судом апеляційної інстанції під час вирішення питання щодо прийняття апеляційної скарги до провадження.
З урахуванням приписів процесуального законодавства, судова колегія вважає, що ухвала Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 03.06.2013 р. є обґрунтованою та законною, підстав для її зміни чи скасування не вбачається.
Керуючись пунктом 1 статті 111-9, статтями 111-5, 111-10, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В :
Ухвалу Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 03.06.2013 р. у справі № 912/218/13-г господарського суду Кіровоградської області - залишити без змін.
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "ВТБ Банк" - без задоволення.
Головуючий суддя Т. Дроботова Судді: Т. Гоголь Л. Рогач