ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
30 липня 2013 року Справа № 6/130-12
( Додатково див. постанову Київського апеляційного господарського суду (rs31437851) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого судді Шевчук С.Р., суддів Воліка І.М., Акулової Н.В. розглянувши касаційну скаргу Публічне акціонерне товариство "Ерде Банк" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 28.05.2013 у справі № 6/130-12 господарського суду Київської області за позовом Публічного акціонерного товариства "Ерде Банк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроконстракшн-2" про стягнення заборгованості за кредитним договором в судовому засіданні взяли участь представники:
- позивача: Пата С.П., дов. № 4196/2 від 20.05.2013
- відповідача: Якубовський Д.Є., дов. б/н від 22.05.2013
В С Т А Н О В И В:
У грудні 2012 Публічне акціонерне товариство "Ерде Банк" звернулося до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроконстракшн-2" про стягнення заборгованості за "договором зростання" кредитним договором № 125/11-КЛ (кредитна лінія) від 04.07.2011 в сумі 14 923 176,22 грн.
Разом з позовною заявою ПАТ "Ерде Банк" надав заяву про вжиття заходів до забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно ТОВ "Євроконстракшн-2" в межах розміру суми позовних вимог.
Ухвалою господарського суду Київської області від 05.03.2013 (суддя Черногуз А.Ф.), залишеною без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 28.05.2013 (у складі головуючого судді Дикунської С.Я., суддів Алданової С.О., Сітайло Л.Г.), у справі № 6/130-12 відмовлено в задоволенні клопотань про забезпечення позову і припинено провадження у справі № 6/130-12 за позовом ПАТ "Ерде Банк" до ТОВ "Євроконстракшн-2" про стягнення боргу.
Судові рішення мотивовано тим, що в "договорі зростання" кредитному договорі № 125/11-КЛ (кредитна лінія) від 04.07.2011, укладеному між ПАТ "Ерде Банк" та ТОВ "Євроконстракшн-2", сторонами встановлено третейське застереження про передачу спорів за вказаним кредитним договором на вирішення третейського суду, і в зв'язку з тим, що відповідач ТОВ "Євроконстракшн-2" заперечує проти розгляду справи господарським судом, суди дійшли висновку про наявність правових підстав для припинення провадження у даній справі на підставі п. 5 ч. 1 ст. 80 ГПК України.
Не погоджуючись з прийнятими у даній справі судовими рішеннями, ПАТ "Ерде Банк" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на неправильне застосування і порушення норм процесуального та матеріального права, зокрема ст.ст. 1, 4-3, ч. 1 ст. 12, ст. 105, ч. 5 ст. 106 ГПК України, ст.ст. 2, 5, 6, 12 Закону України "Про третейські суди", ст.ст. 3, 35, 44, 46-48 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", ст.ст. 7, 8 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", просить скасувати ухвалу господарського суду Київської області від 05.03.2013 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 28.05.2013 у справі № 6/130-12 та передати справу на розгляд по суті до господарського суду Київської області.
Розпорядженням секретаря першої судової палати Вищого господарського суду України від 29.07.2013 склад колегії суддів змінено та призначено колегію суддів у складі головуючого судді Шевчук С.Р., суддів Воліка І.М. та Акулової Н.В. для розгляду касаційної скарги у справі №6/130-12 господарського суду Київської області.
Перевіривши доводи касаційної скарги, юридичну оцінку встановлених фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування судами норм процесуального та матеріального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, 04.07.2011 між ПАТ "Ерде Банк", як кредитодавцем, та ТОВ "Євроконстракшн-2", як позичальником, був укладений "договір зростання" кредитний договір №125/11-КЛ (кредитна лінія), за умовами якого кредитодавець надає позичальнику у тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання грошові кошти (кредит), на умовах, визначених цим договором та додатковими договорами/угодами до нього, що складають невід'ємну частину договору.
Відповідно до п. 7.4.1 кредитного договору № 125/11-КЛ від 04.07.2011 у разі недосягнення сторонами згоди усі спори, розбіжності, вимоги або претензії, які виникають з цієї угоди (правочину) або у зв'язку ним, або витікають з нього, в тому числі, що стосуються його виконання, порушення, припинення або недійсності, підлягають остаточному вирішенню виключно в постійно діючому Третейському суді при Всеукраїнській громадській організації "Захист справ споживачів фінансових послуг", розташованому за адресою: 01024, м. Київ, вул. Шовковична, 21, оф. 2 у відповідності до його регламенту.
В зв'язку з неналежним виконанням позичальником зобов'язань за кредитним договором № 125/11-КЛ від 04.07.2011 ПАТ "Ерде Банк" звернулося до господарського суду Київської області з позовом до ТОВ "Євроконстракшн-2" про стягнення заборгованості, підписаним уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію АТ "Ерде Банк" Куреним О.В.
В підтвердження повноважень уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на тимчасову адміністрацію АТ "Ерде Банк" надано рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 25 від 29.10.2012 "Про виведення з ринку та здійснення тимчасової адміністрації", прийняте на підставі постанови Правління Національного банку України від 29.10.2012 № 451 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Ерде Банк" до категорії неплатоспроможних" відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 12 та ст. 34 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".
Також уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в обґрунтування своїх повноважень посилається на постанову Правління Національного банку України від 09.01.2013 № 4, згідно з якою відкликано банківську ліцензію та розпочато ліквідацію ПАТ "Ерде Банк", а також рішення виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 10.01.2013 № 3 про призначення уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ "Ерде Банк" Куреного О.В.
Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" цим Законом встановлюються правові, фінансові та організаційні засади функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд), порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами, а також регулюються відносини між Фондом, банками, Національним банком України, визначаються повноваження та функції Фонду щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків.
Фонд є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку. Фонд є юридичною особою публічного права, має відокремлене майно, яке є об'єктом права державної власності і перебуває у його господарському віданні (ч.ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб").
Згідно з ч. 1 ст. 35 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" тимчасовим адміністратором неплатоспроможного банку та ліквідатором банку (крім ліквідації банку за рішенням власників) є Фонд. Здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації банків Фонд здійснює через призначену виконавчою дирекцією уповноважену особу Фонду.
Згідно з п. 15 ст. 2 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" уповноважена особа Фонду - працівник Фонду, який від імені Фонду та в межах повноважень, передбачених цим Законом, виконує дії із забезпечення виведення банку з ринку під час здійснення тимчасової адміністрації неплатоспроможного банку та/або ліквідації банку.
Уповноважена особа Фонду діє від імені Фонду відповідно до цього Закону і нормативно-правових актів Фонду. Уповноважена особа Фонду має право, зокрема, заявляти від імені банку позови майнового та немайнового характеру до суду (ч.ч. 1, 2 ст. 37 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб").
Таким чином, Публічне акціонерне товариство "Ерде Банк" звернулося до господарського суду в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (4452-17) є юридичною особою публічного права і здійснює тимчасову адміністрацію та ліквідацію ПАТ "Ерде Банк" через призначену виконавчою дирекцією уповноважену особу.
Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 6 Закону України "Про третейські суди" третейські суди в порядку, передбаченому цим Законом, можуть розглядати будь-які справи, що виникають із цивільних та господарських правовідносин, за винятком, справ, однією із сторін в яких є орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт під час здійснення ним владних управлінських функцій на основі законодавства, у тому числі на виконання делегованих повноважень, державна установа чи організація, казенне підприємство.
З врахуванням зазначеного, господарський спір у справі № 6/130-12 відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 6 Закону України "Про третейські суди" не підлягає розгляду третейським судом.
Таким чином, судами не було враховано вищевикладеного, що призвело до неправильного застосування норми пункту 5 частини 1 статті 80 Господарського процесуального кодексу України та положень Закону України "Про третейські суди" (1701-15) .
Відповідно до ч. 1 ст. 111-10 ГПК України підставами для скасування або зміни рішення місцевого чи апеляційного господарського суду або постанови апеляційного господарського суду є порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.
За таких обставин, постанова Київського апеляційного господарського суду від 28.05.2013 та ухвала господарського суду Київської області від 05.03.2013 підлягають скасуванню, а справа - поверненню до господарського суду Київської області для розгляду по суті.
Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9- 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Ерде Банк" задовольнити.
Постанову Київського апеляційного господарського суду від 28.05.2013 та ухвалу господарського суду Київської області від 05.03.2013 у справі №6/130-12 скасувати.
Справу № 6/130-12 повернути до господарського суду Київської області для розгляду по суті.
Головуючий суддя
С у д д я
С у д д я
С.Р. Шевчук
І.М. Волік
Н.В. Акулова