ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
25 квітня 2013 року Справа № 23/23
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого судді Дерепи В.І. суддів Бондар С.В. (доповідач), Палія В.В. розглянувши матеріали касаційної скарги за участю представників : Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" в особі філії Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" Луганське регіональне управління від позивача: Колосюк С.Л. від відповідачів: Сич Д.С. на ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 28.02.2013 року у справі № 23/23 за позовом Відкритого акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" в особі філії Відкритого акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" Луганське регіональне управліннядо1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Редрейтранс-ЛТД"; 2. Відкритого акціонерного товариства "Автотранспортне підприємство 10911" про стягнення 928 056,75 грн.
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою Господарського суду Луганської області від 29.12.2012 року заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Редрейтранс-ЛТД" про розстрочку виконання рішення суду від 12.03.2012 року у справі № 23/23 на 3 роки та 6 місяців з січня 2013 року по червень 2016 року задоволено.
Не погоджуючись з винесеною ухвалою, 15.01.2013 року Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра" в особі філії Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" Луганське регіональне управління (далі позивач) звернувся з апеляційною скаргою до Донецького апеляційного господарського суду, в якій просив скасувати ухвалу Господарського суду Луганської області від 29.12.2012 року у справі № 23/23.
Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 25.01.2013 року апеляційну скаргу повернуто позивачу на підставі пункту 3 частини 3 статті 97 ГПК України за недоплату судового збору.
Після усунення обставини, зазначеної у пункті 3 частини першої статті 97 ГПК України, позивач подав апеляційну скаргу повторно, додавши до неї клопотання про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.
Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 28.02.2013 року апеляційну скаргу вдруге повернуто позивачу, але на підставі пункту 4 статті 97 ГПК України.
Ухвала мотивована тим, що відповідно до статті 93 ГПК України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.
Відповідно до статті 53 Господарського процесуального кодексу України господарський суд може відновити пропущений строк в разі наявності поважних причин пропуску цього строку. Суд апеляційної інстанції не виявив поважних причин пропуску строку на апеляційне оскарження.
Не погоджуючись з ухвалою суду апеляційної інстанції, позивач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 28.02.2013 року та поновити строк на подання апеляційної скарги.
У своїй касаційній скарзі позивач звертає увагу на наступні обставини:
при першому поверненні апеляційної скарги клопотання про поновлення пропущеного строку не розглядалось, апеляційна скарга повернута на підставі недоплаченого судового збору в розмірі 2,00 грн. Одразу після отримання відповідної ухвали позивач доплатив судовий збір та повторно подав апеляційну скаргу з клопотанням про поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.
Заслухавши суддю доповідача, пояснення представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування норм процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню виходячи з наступного.
Відповідно до частини 1 статті 93 ГПК України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.
Апеляційний господарський суд постановляє ухвалу про повернення апеляційної скарги у випадках, якщо вона подана після закінчення строків, установлених цією статтею, і суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку (ч. 2 ст. 93 ГПК України).
Апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом на підставах, зазначених у пунктах статті 97 ГПК України.
Зокрема, пунктом 4 передбачено, що апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку або таке клопотання відхилено.
Враховуючи те, що судовий збір позивачем був недоплачений в розмірі тільки 2 грн., позивач вдруге звернувся з апеляційною скаргою одразу ж після одержання ухвали суду, сплативши судовий збір у повному обсязі, судова колегія вважає, що у суду апеляційної інстанції були всі підстави для поновлення строку на апеляційне оскарження.
За таких обставин, судова колегія приходить до висновку, що касаційна скарга Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" в особі філії Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" Луганське регіональне управління підлягає частковому задоволенню, ухвала Донецького господарського суду від 28.02.2013 року скасуванню.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд
П О С Т А Н О В И В:
1. Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" в особі філії Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" Луганське регіональне управління задовольнити частково.
2. Ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 28.02.2013 року у справі № 23/23 скасувати, справу направити до Донецького апеляційного господарського суду для вирішення питання про порушення апеляційного провадження.
3. Зобов'язати Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Надра" в особі філії Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Надра" Луганське регіональне управління надати Донецькому апеляційному господарському суду оригінал апеляційної скарги та документи, які були додані до апеляційної скарги при її поданні.
Головуючий В. І. Дерепа Судді С. В. Бондар В. В. Палій