ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
10 квітня 2013 року Справа № 05-5-33/4759
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого: Суддів: Мирошниченка С.В., Барицької Т.Л., Хрипуна О.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Вест Ойл Груп" на ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 28.11.2012 р.у справі № 05-5-33/4759 господарського суду міста Києваза позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Золотий екватор" до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум"; Приватного акціонерного товариства "Херсонський нафтопереробний завод" третя особа, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору Товариства з обмеженою відповідальністю "Вест Ойл Груп" про визнання недійсним кредитного договору
За участю представників:позивача: Не з'явилися; відповідача-1: Штанєва А.А.; відповідача-2: Не з'явилися;третьої особи: Не з'явилися;
ВСТАНОВИВ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "Вест Ойл Груп" звернулося до господарського суду міста Києва з позовом, заявивши самостійні вимоги на предмет спору у справі № 5011-33/8783-2012 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Золотий екватор" до Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" та Приватного акціонерного товариства "Херсонський нафтопереробний завод" про визнання недійсним кредитного договору.
Ухвалою господарського суду міста Києва від 04.09.2012 р. № 05-5-33/4759 позовну заяву ТОВ "Вест Ойл Груп" повернуто з доданими до неї документами без розгляду.
Ухвалою Київського апеляційного господарського від 28.11.2012 р. (судді: В.Г. Суховий, О.М. Остапенко, М.Г. Чорногуз) апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Вест Ойл Груп" залишено без розгляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.
Не погоджуючись з прийнятою ухвалою апеляційного господарського суду, Товариства з обмеженою відповідальністю "Вест Ойл Груп" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу апеляційного господарського суду та направити справу на розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм господарськими судами попередніх інстанцій належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин справи, дотримання норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.
Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору.
Судом апеляційної інстанції було вірно зазначено, що відсутність у справі матеріалів позовної заяви (її копії), повернутої згідно з оскаржуваною ухвалою першої інстанції, ненадання оригіналів позовних матеріалів Товариства з обмеженою відповідальністю "Вест Ойл Груп" та невиконання скаржником вимог ухвали апеляційного господарського суду щодо надання копії цієї позовної заяви, необхідних для вирішення спору, унеможливлює розгляд апеляційної скарги на ухвалу, якою позовну заяву повернуто без розгляду.
Необхідність подання позовних матеріалів обумовлюється обов'язком суду апеляційної інстанції перевірити дотримання позивачем (ТОВ "Вест Ойл Груп") вимог закону, які встановлюють порядок подання позову до суду, шляхом дослідження матеріалів позовної заяви.
За вказаних обставин, апеляційний суд дійшов обґрунтованого висновку, що оскільки згідно зі ст. 34 ГПК України обов'язок доказування та подання відповідних доказів покладається у даному випадку на скаржника, то невиконання ним вимог суду щодо подання необхідних для вирішення спору документів тягне за собою наслідки, зазначені у п. 5 ст. 81 ГПК України.
Крім того, як вірно встановлено судом, що ТОВ "Вест Ойл Груп" не надано суду доказів поважності причин неподання витребуваних судом апеляційної інстанції документів.
Враховуючи вищевикладене, апеляційний господарський суд дійшов вірного висновку, що апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Вест Ойл Груп" на ухвалу господарського суду міста Києва від 04.09.2012 р. у справі № 05-5-33/4759 слід залишити без розгляду.
Таким чином, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що ухвала апеляційного господарського суду ґрунтується на всебічному, повному та об'єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають суттєве значення для вирішення спору, відповідають нормам матеріального та процесуального права, а доводи касаційної скарги не прийняті колегією суддів до уваги, оскільки не підтверджені матеріалами справи.
З огляду на викладене, доводи скаржника не знайшли свого підтвердження, а тому підстав для зміни чи скасування прийнятого у справі судового рішення Вищий господарський суд України не вбачає.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Вест Ойл Груп" залишити без задоволення.
Ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 28.11.2012 р. у справі № 05-5-33/4759 залишити без змін.
Головуючий суддя С.В. Мирошниченко Судді: Т.Л. Барицька О.О. Хрипун