ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"12" грудня 2012 р. Справа № 2/018-09/6
( Додатково див. рішення господарського суду Київської області (rs3802358) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого суддів :Остапенка М.І., Гончарука П.А., Стратієнко Л.В. розглянувши касаційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Юнайтед Гроуверс" на ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 22.10.2012 року у справі за позовом Фізичної особи підприємця ОСОБА_4 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Юнайтед Гроуверс" про стягнення коштів
В С Т А Н О В И В:
рішенням господарського суду Київської області від 21.04.2009 року позов задоволено частково та постановлено про стягнення Сільськогосподарського ТОВ "Юнайтед Гроуверс" на користь підприємця ОСОБА_4 125 700 грн. пені, а врешті позову відмовлено.
ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 22.10.2012 року сільськогосподарському товариству з обмеженою відповідальністю "Юнайтед Гроуверс" відмовлено у відновленні строку подання апеляційної скарги на рішення господарського суду Київської області від 21.04.2009 року, а скаргу повернуто без розгляду.
Ухвалу апеляційного господарського суду оскаржено у касаційному порядку й ухвалою Вищого господарського суду України від 04.12.2012 року порушено касаційне провадження у справі за касаційною скаргою відповідача, у який він посилається на порушення апеляційним судом норм процесуального права і просить постановлену апеляційним господарським судом ухвалу скасувати, як незаконну.
Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представника відповідача, перевіривши матеріали справи та обговоривши наведені у касаційній скарзі доводи, судова колегія не вбачає підстав для її задоволення, виходячи з наступного.
Згідно п. 2 Перехідних положень Закону України "Про судоустрій та статус суддів" від 07.07.2010 року (2453-17) , судові рішення, прийняті судами першої інстанції до набрання чинності цим Законом (2453-17) , набирають законної сили та можуть бути оскаржені в апеляційному порядку протягом строків, що діяли до набрання чинності цим Законом (2453-17) .
Статтею 93 ГПК України у редакції, чинній на час прийняття судового рішення, передбачено, що апеляційна скарга подається, а апеляційне подання вноситься, протягом десяти днів з дня прийняття рішення місцевим господарським судом, а у разі якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення - з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 цього Кодексу.
Відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги (подання) можливе протягом трьох місяців з дня прийняття рішення місцевим господарським судом.
Своїм правом на апеляційне оскарження рішення господарського суду Київської області від 21.04.2009 року у визначений ст. 93 ГПК України строк відповідач не скористався, тримісячний строк, протягом якого можливе відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги на зазначене рішення суду першої інстанції сплив, цей строк є присічним і відновленню не підлягає, а тому за таких обставин, апеляційний господарський суд правомірно відмовив Сільськогосподарському ТОВ "Юнайтед Гроуверс" у відновленні строку подання апеляційної скарги, повернувши її без розгляду, і підстав для скасування ухвали суду апеляційної інстанції, за наведених у касаційній скарзі мотивів, судова колегія не вбачає.
Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 111-9, 111-11 ГПК України, Вищий господарський суд України,
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу залишити без задоволення, а ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 22.10.2012 року - без змін.
Головуючий
Судді
М. Остапенко
П. Гончарук
Л. Стратієнко