ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"12" грудня 2012 р. Справа № 7/384-10-3859
( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs26403722) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого: Полякова Б. М., суддів: Коваленка В. М. Короткевича О. Є. (доповідач у справі) розглянувши матеріали касаційної скарги Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Надра" на постанову та ухвалу Одеського апеляційного господарського суду від 09.10.2012 року Господарського суду Одеської області від 07.08.2012 року у справі № 7/384-10-3859 за заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінницький комбінат хлібопродуктів № 2 " Товариства з обмеженою відповідальністю "Рудіс" про банкрутство За участю представників:
від ПАТ "КБ "Надра" Савчук О.Г. дов. №13-11-10027 від 13.07.2012 р.
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Одеської області від 07.08.2012 року (суддя Лепеха Г.А.) затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута; ТОВ «Рудіс»припинено як юридичну особу та зобов'язано державного реєстратора внести запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи; кредиторську заборгованість банкрута списано як безнадійну, а вимоги, незадоволені за відсутністю майна, визнані погашеними; повноваження ліквідатора банкрута та провадження у справі припинені.
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 09.10.2012 року (головуючий суддя: Лашин В. В., судді: Воронюк О. Л., Флінюк І. Г.) залишено без змін вищезазначене рішення суду першої інстанції.
Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "Надра" не погодилось з рішенням суду першої та апеляційної інстанції та звернулась з касаційною скаргою на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 09.10.2012 року та ухвалу господарського суду Одеської області від 07.08.2012 року у справі №7/384-10-3859 до Вищого господарського суду України та просить скасувати вищезазначені процесуальні документи та повернути справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Ухвалою Вищого господарського суду України від 29.11.2012 року прийнято касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Надра" на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 09.10.2012 року та ухвалу господарського суду Одеської області від 07.08.2012 року до провадження та призначено скаргу до розгляду.
Колегія суддів Вищого господарського суду України, переглянувши у касаційному порядку постанову суду апеляційної інстанції та ухвалу суду першої інстанції, на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіривши застосування судом норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, про відсутність правових підстав для задоволення касаційної скарги, виходячи з наступного.
Ухвалою господарського суду Одеської області від 06.09.2010 року за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Вінницький комбінат хлібопродуктів №2»(далі за текстом -ТОВ «Вінницький комбінат хлібопродуктів №2») було порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Рудіс»(в подальшому -ТОВ «Рудіс») на загальних підставах, визначених ст.ст. 6, 7, 11, 12 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»(надалі - Закон про банкрутство), у зв'язку з неспроможністю боржника погасити заборгованість в розмірі 524 894,14 грн., введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.
Ухвалою підготовчого засідання від 28.09.2010 року, господарським судом Одеської області визнані кредиторські вимоги ініціюючого кредитора у зазначеній сумі, якого зобов'язано подати в десятиденний строк оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство боржника з метою виявлення всіх кредиторів та можливих санаторів, введено процедуру розпорядження майном боржника, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Сафронову С.В.
Оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ «Рудіс»опубліковано в газетах «Голос України»№ 196 від 20.10.2010 року та «Урядовий кур'єр»№ 192 від 15.10.2010 року.
За результатами попереднього судового засідання від 02.12.2010 року господарським судом Одеської області затверджено поданий розпорядником майна реєстр вимог кредиторів, до яких, в тому числі, увійшло Відкрите акціонерне товариство комерційний банк «Надра»(далі -ПАТ КБ «Надра»).
Постановою господарського суду Одеської області від 25.01.2011 року ТОВ «Рудіс»визнано банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру та ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Сафронову С.В., зобов'язано останню після завершення усіх розрахунків із кредиторами подати до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс банкрута на затвердження.
07.08.2012 року затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута - ТОВ «Рудіс»та провадження у справі припинено.
Згідно зі ст. 4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом (1798-12) , з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Відповідно ст. ст. 4, 43 ГПК України судове рішення є законним та обґрунтованим лише у випадку всебічного повного та об'єктивного розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності у відповідності з нормами матеріального та процесуального права.
Згідно ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.
Затверджуючи звіт ліквідатора, ліквідаційний баланс та припиняючи провадження по справі, господарський суд першої інстанції виходив з того, що відповідно до поданого ліквідатором боржника звіту у боржника - ТОВ "Рудіс" відсутні будь-які активи, за рахунок яких можна було б задовольнити вимоги кредитора та наявні всі підстави ліквідувати банкрута.
В своїй ухвалі від 07.08.2012 року господарський суд також встановив, що ліквідатором проведені всі необхідні дії по ліквідації банкрута, здійснено всі необхідні заходи по ліквідації підприємства банкрута.
В ході ліквідаційної процедури ліквідатором було погашено кредиторську заборгованість на суму 5 400 835,69 грн. в порядку та черговості, передбаченої ст. 31 Закону про банкрутство.
В ході ліквідаційної процедури виявлено з п'ять транспортних засобів марки «Камаз», 2002 рік випуску, автомобіль «Шкода Октавіа», 2005 р. в., та напівпричеп ГКБ 8350 1990 р. в., які були реалізовані, а кошти з їх продажу направлені на погашення кредиторських вимог згідно з черговістю, визначеною ст. 31 Закону про банкрутство.
Непогашеними за недостатністю майна залишились вимоги на суму 19 799 413, 86 грн.
Згідно з п. 1 ст. 32 Закону після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до якого додаються: показники виявленої ліквідаційної маси (дані її інвентаризації); відомості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посиланням на укладені договори купівлі-продажу; копії договорів купівлі-продажу та акти приймання-передачі майна; реєстр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які підтверджують погашення вимог кредиторів
Господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.
Відповідно до положень ч. 2 ст. 32 Закону, якщо за результатами ліквідаційного балансу після задоволення вимог кредиторів не залишилося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи - банкрута.
У разі затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому ст. 32 вищевказаного закону, господарський суд на підставі ст. 40 Закону припиняє провадження у справі про банкрутство боржника.
Статтею 111-7 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право залишити рішення першої інстанції або постанову апеляційної інстанції без змін, а скаргу без задоволення, як це передбачено вимогами ст. 111-9 ГПК України.
Отже, перевіряючи на підставі встановлених фактичних обставин справи застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку про відповідність оскаржуваної постанови суду апеляційної інстанції та ухвали суду першої інстанції вимогам чинного законодавства та відсутність підстав для її зміни або скасування.
Враховуючи вищевикладене, Колегія суддів Вищого господарського суду України не вбачає підстав для скасування постанови Одеського апеляційного господарського суду від 09.10.2012 року та ухвали господарського суду Одеської області від 07.08.2012 року у справі № 7/384-10-3859.
Керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9- 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства Комерційний банк "Надра" залишити без задоволення.
2. Постанову Одеського апеляційного господарського суду від 09.10.2012 року та ухвалу господарського суду Одеської області від 07.08.2012 року у справі № 7/384-10-3859 залишити без змін.
Головуючий
Судді
Б. М. Поляков
В. М. Коваленко
О. Є. Короткевич