ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"11" грудня 2012 р. Справа № 5015/2420/12
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs26432292) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Плюшка І.А. -головуючого, Подоляк О.А., Самусенко С.С., розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Квартет" на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 29 серпня 2012 року у справі № 5015/2420/12 господарського суду Львівської області за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Квартет" про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації "Всеукраїнська інвестиційна асоціація" від 01.06.2012 у справі № 99/05.12 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Квартет" до Товариства з додатковою відповідальністю "Земкомерц" про стягнення заборгованості за участю представників сторін від позивача -Ступінський Я.В. від відповідача -Еренценов Є.В.
В С Т А Н О В И В:
ТОВ "Квартет" звернулося до господарського суду Львівської області із заявою про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації "Всеукраїнська інвестиційна асоціація" від 01.06.2012 у справі № 99/05.12, яким було задоволено позов ТОВ ТОВ "Квартет" до ТОВ "Земкомерц" про стягнення заборгованості у розмірі 600 000 грн.
Ухвалою господарського суду Львівської області від 21.06.2012 у справі № 5015/2420/12 (суддя Морозюк А.Я.) заяву ТОВ "Квартет" про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації "Всеукраїнська інвестиційна асоціація" від 01.06.2012 у справі № 99/05.12 задоволено. Вирішено видати заявнику наказ на примусове виконання вищезазначеного рішення Постійно діючого Третейського суду.
Ухвала господарського суду першої інстанції мотивована, зокрема, посиланням на ст. 122-10 ГПК України, а також тим, що строк виконання рішення третейського суду у самому рішенні не встановлено, отже воно підлягає негайному виконанню зобов'язаною стороною.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 29.08.2012 у справі № 5015/2420/12 (колегія суддів: головуючий Марко Р.І., Бойко С.М., Бонк Т.Б.) ухвалу господарського суду Львівської області від 21.06.2012 скасовано, відмовлено у задоволенні заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації "Всеукраїнська інвестиційна асоціація" від 01.06.2012 у справі № 99/05.12.
постанова апеляційного господарського суду мотивована, зокрема, тим, що місцевий господарський суд при розгляді заяви про видачу виконавчого документу не витребував справу з Постійно діючого Третейського суду, в якому вона зберігається. Також, господарський суд апеляційної інстанції зазначив, що господарський суд першої інстанції не з'ясував обставини, пов'язані з добровільним виконанням відповідачем рішення третейського суду.
Крім цього, апеляційною інстанцією вказано, що при розгляді заяви про видачу виконавчого документу господарським судом Львівської області не було з'ясовано обставини з приводу належного повідомлення про розгляд третейської справи та неотримання відповідачем примірника рішення третейського суду.
Не погоджуючись з постановою Львівського апеляційного господарського суду від 29.08.2012, ТОВ "Квартет" звернулося до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій просить скасувати вищезазначену постанову, а ухвалу господарського суду Львівської області від 21.06.2012 у справі № 5015/2420/12 залишити в силі.
Касаційна скарга мотивована тим, що постанова апеляційного господарського суду прийнята без врахування істотних обставин справи, з порушенням норм матеріального і процесуального права. А саме, скаржник зазначає, що господарський суд апеляційної інстанції дійшов до висновку про відсутність доказів направлення на адресу ТОВ "Земкомерц" процесуальних документів по справі № 99/05.12, не дослідивши матеріали зазначеної справи.
Крім цього, заявник касаційної скарги вказує, що відповідач по справі № 99/05.12 був належним чином повідомлений про розгляд зазначеної справи, оскільки дане підтверджується матеріалами справи.
Розпорядженням керівника апарату Вищого господарського суду України від 13.11.2012 № 03.14.03-04/1276 у зв'язку з відрядженням судді Козир Т.П. призначено проведення повторного автоматичного розподілу справи № 5015/2420/12.
Ухвалою Вищого господарського суду України від 15.11.2012 у справі № 5015/2420/12 касаційну скаргу ТОВ "Квартет" прийнято до провадження.
Розпорядженням секретаря першої судової палати Вищого господарського суду України від 26.11.2012 у справі № 5015/2420/12, у зв'язку з перебуванням судді Кочерової Н.О. призначено наступний склад колегії суддів: головуючий Плюшко І.А., судді Євсіков О.О., Самусенко С.С. -доповідач.
Ухвалою Вищого господарського суду України від 27.11.2012 у справі № 5015/2420/12 відкладено розгляд касаційної скарги та продовжено строк її розгляду.
Розпорядженням секретаря першої судової палати Вищого господарського суду України від 07.12.2012 у справі № 5015/2420/12 у зв'язку з великим навантаженням судді Євсікова О.О., призначено наступний склад колегії суддів: головуючий Плюшко І.А., судді Подоляк О.А., Самусенко С.С. -доповідач.
Відповідно до вимог статті 111-7 Господарського процесуального кодексу України переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Касаційна інстанція не має права встановлювати або вважати доведеними обставини, що не були встановлені у рішенні або постанові господарського суду чи відхилені ним, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими, збирати нові докази або додатково перевіряти докази. У касаційній інстанції не приймаються і не розглядаються вимоги, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.
З дотриманням передбачених законодавством меж перегляду справи в касаційній інстанції, заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників позивача та відповідача, обговоривши доводи касаційної скарги та перевіривши правильність застосування норм матеріального та процесуального права апеляційним господарським судом, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню.
Касаційна інстанція не погоджується з позицією апеляційного господарського суду з наступних підстав.
Згідно статті 55 Закону України "Про третейські суди" якщо в рішенні строк його виконання не встановлений, рішення підлягає негайному виконанню.
Стаття 56 Закону України "Про третейські суди" передбачає порядок видачі виконавчого документа та встановлює, що заява про видачу виконавчого документа може бути подана до компетентного суду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом.
Така заява підлягає розгляду компетентним судом протягом 15 днів з дня її надходження до суду. Про час та місце розгляду заяви повідомляються сторони, проте неявка сторін чи однієї із сторін не є перешкодою для судового розгляду заяви.
При розгляді заяви про видачу виконавчого документа компетентний суд повинен витребувати справу з постійно діючого третейського суду, в якому зберігається справа, яка має бути направлена до компетентного суду протягом п'яти днів від дня надходження вимоги. У такому випадку строк вирішення заяви про видачу виконавчого документа продовжується до одного місяця.
Ухвала про видачу виконавчого документа направляється сторонам протягом п'яти днів з дня її прийняття. Сторона, на користь якої виданий виконавчий документ, одержує його безпосередньо у компетентному суді.
Згідно статті 122-7 ГПК України питання видачі виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду розглядається господарським судом за заявою особи, на користь якої прийнято рішення третейського суду.
Заява про видачу виконавчого документа про примусове виконання рішення третейського суду подається до господарського суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом.
Відповідно ж до статті 122-9 ГПК України, яка встановлює порядок розгляду заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду, при розгляді заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду за клопотанням однієї із сторін господарський суд витребовує справу з постійно діючого третейського суду, в якому вона зберігається.
Справа має бути направлена до господарського суду протягом п'яти днів від дня надходження вимоги. У такому разі строк розгляду заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду продовжується до одного місяця з дня її надходження до суду.
Вказані норми не враховано апеляційним господарським судом та зроблено помилкові висновки.
Законодавець надав право суду при розгляді заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду за клопотанням однієї із сторін витребувати з постійно діючого третейського суду справу, в якому вона зберігається. Саме у такому випадку строк вирішення заяви про видачу виконавчого документа продовжується до одного місяця.
Відповідно до статті 122-9 ГПК України при розгляді справи в судовому засіданні господарський суд встановлює наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду, передбачених статтею 122-10 цього Кодексу.
Місцевий господарський суд встановив, що визначені ст. 122-10 ГПК України підстави для відмови у видачі виконавчого документа на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду відсутні, а строк виконання рішення не встановлений.
За вказаних встановлених судом першої інстанції обставин господарський суд касаційної інстанції погоджується з висновком місцевого господарського суду, що заява ТОВ "Квартет" на примусове виконання рішення третейського суду підлягає задоволенню.
Прийняті до уваги обставини апеляційним господарським судом не можуть бути підставою для не виконання чинного рішення третейського суду.
Вищий господарський суд України звертає увагу на те, що до матеріалів справи №5015/2420/12 долучено ухвалу господарського суду Львівської області, якою відмовлено у задоволенні заяви ТОВ "Земкомерц" про скасування рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації "Всеукраїнська інвестиційна асоціація" від 01.06.2012 у справі № 99/05.12, а рішення третейського суду від 01.06.2012 у справі №99/05.12 залишено без змін.
Враховуючи вищевикладене, колегія суддів Вищого господарського суду України приходить до висновку, що постанова апеляційної інстанції підлягає скасуванню, а ухвала місцевого господарського суду має бути залишеною в силі.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9- 111-11, 111-13 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Квартет" задовольнити.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 29.08.2012 у справі № 5015/2420/12 скасувати.
Ухвалу господарського суду Львівської області від 21.06.2012 у справі № 5015/2420/12 залишити без змін.
Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Земкомерц" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Квартет" судовий збір в розмірі 536 грн. 50 коп. за подання касаційної скарги.
Доручити господарському суду першої інстанції видати відповідний наказ.
Головуючий суддя
Судді:
І. Плюшко
О. Подоляк
С. Самусенко