ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"24" травня 2012 р. Справа № 5027/1075/2011
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs21606579) ) ( Додатково див. рішення господарського суду Чернівецької області (rs20799785) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Могил С.К. (головуючий),
Вовк І.В.,
Кондратова І.Д.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу приватного підприємства "Єврофасадбуд" на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 01.02.2012 року у справі № 5027/1075/2011 за позовом приватного підприємства "Єврофасадбуд" до Першотравневої районної ради у місті Чернівці, Управління житлового господарства Першотравневої районної у місті Чернівці ради, третя особа: колективне підприємство "Євробудсервіс", про визнання недійсними акцепту конкурсних торгів та договору по закупівлі робіт з проведення капітального ремонту житлового будинку,
У С Т А Н О В И В:
У жовтні 2011 року позивач звернувся до господарського суду Чернівецької області з позовною заявою до Першотравневої районної ради у місті Чернівці, Управління житлового господарства Першотравневої районної у місті Чернівці ради про визнання недійсними акцепту № 137929 конкурсних торгів по закупівлі робіт з проведення капітального ремонту житлового будинку № 18 по вул. Буковинській в м. Чернівці та договору від 01.09.2011 року № 109 про закупівлю робіт з проведення капітального ремонту житлового будинку укладеного між Управлінням житлового господарства Першотравневої районної у місті Чернівці ради і переможцем цих торгів третьою особою колективним підприємством "Євробудсервіс" та зобов'язання замовника торгів укласти з ним такий договір про закупівлю робіт у зв'язку з неправомірним відхиленням його пропозиції від участі в процедурі торгів і безпідставним посиланням на недостатню фінансову спроможність, невідповідність умовам документації конкурсних торгів щодо порушення форми "Відомості про учасника", а саме не зазначення даних про посадових осіб учасника, не зазначення назви документа, яким затверджено статут, його номера та дати, визначення нереального строку виконання робіт, і закінчення в третьої особи, яку визнано переможцем торгів, строку дії ліцензії та відсутності ліцензії для укладення і подальшого виконання спірного договору про закупівлю робіт на момент акцепту пропозиції.
Рішенням господарського суду Чернівецької області від 19.12.2011 року (суддя Проскурняк О.Г.) позов задоволено частково та визнано недійсним акцепт № 137929 пропозиції спірних конкурсних торгів і визнано недійсним договір від 01.09.2011 № 109 укладений між Управлінням житлового господарства Першотравневої районної у місті Чернівці ради та КП "Євробудсервіс", а в решті позову відмовлено.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 01.02.2012 року (судді Желік М.Б., Кузь В.Л., Юркевич М.В.) зазначене рішення суду першої інстанції в частині задоволення позову про визнання недійсними акцепту спірних конкурсних торгів та договору від 01.09.2011 року № 109 укладеного між замовником і третьою особою на підставі цих торгів скасовано, та в позові в цій частині відмовлено, а в решті судове рішення залишено без змін.
У касаційній скарзі позивач вважає, що апеляційним господарським судом порушено і неправильно застосовано норми матеріального та процесуального права, і тому просить прийняту ним постанову скасувати, а рішення суду першої інстанції залишити без змін.
Відзиви на касаційну скаргу від відповідачів та третьої особи до суду не надходили.
Ухвалою Вищого господарського суду України від 26.04.2012 року розгляд справи було відкладено на 11.05.2012 року.
Ухвалою Вищого господарського суду України від 11.05.2012 року було продовжено строк розгляду касаційної скарги на п'ятнадцять днів та її розгляд було відкладено на 24.05.2012 року.
Заслухавши пояснення представників позивача та відповідача Управління житлового господарства Першотравневої районної у місті Чернівці ради, дослідивши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи та прийняті в ній судові рішення, суд касаційної інстанції вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково з наступних підстав.
Як вбачається із матеріалів справи, що за оголошенням від 07.06.2011 року № 03/349 замовника Управління житлового господарства Першотравневої районної у місті Чернівці ради про проведення відкритих торгів із закупівлі робіт щодо капітального ремонту житлового будинку подання пропозицій конкурсних торгів здійснюється до 19.07.2011 року та розкриття пропозицій конкурсних торгів здійснюється в строк до 19.07.2011 року.
За протоколом розкриття пропозицій конкурсних торгів від 19.07.2011 року № 4 відбулося розкриття конкурсних пропозицій по закупівлі робіт з капітального ремонту житлового будинку, 18А в м. Чернівці. В розкритті пропозицій конкурсних торгів прийняли участь колективне підприємство "Євробудсервіс", приватне підприємство "Суперприз", приватне підприємство "Єврофасадбуд", ТОВ Дельта буд", товариство з додатковою відповідальністю "Буковинський ремонтник". Під час розкриття конкурсних пропозицій за протоколом від 19.07.2011 року в позивача були в наявності документи, передбачені документацією конкурсних торгів.
Рішенням комітету з конкурсних торгів за протоколом від 03.08.2011 року № 5 відхилено пропозиції, зокрема, приватного підприємства "Єврофасадбуд" у зв'язку з невідповідністю його пропозиції кваліфікаційним критеріям, встановленим ст. 16 Закону України "Про здійснення державних закупівель" на підставі п. 1 ч. 1 ст. 29 цього Закону (недостатня фінансова спроможність), невідповідністю умовам документації конкурсних торгів, а саме порушення форми "Відомості про учасника", в якій не вказано даних про посадових осіб учасника, не вказано назви документу, яким затверджено статут учасника, його номер і дата на підставі п. 3 ч. 1 ст. 29 Закону України "Про здійснення державних закупівель", зазначення нереального строку виконання робіт з підстав ст. 17 та ч. 7 ст. 28 Закону України "Про здійснення державних закупівель" -відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 29 цього Закону.
Рішенням комітету конкурсних торгів за протоколом від 04.08.2011 року № 6 переможцем конкурсних торгів визнано КП "Євробудсервіс".
За повідомленням від 04.08.2011 року № 03/441 про акцепт пропозиції конкурсних торгів комітет з конкурсних торгів Управління житлового господарства акцептував пропозицію учасника -переможця КП "Євробудсервіс" за ціною 621 826 грн.
01.09.2011 року між Управлінням житлового господарства Першотравневого району м. Чернівці (далі -замовник) та КП "Євробудсервіс" (далі -підрядник) на підставі рішення комітету з конкурсних торгів протокол № 6 від 04.08.2011 року було укладено договір № 109 за умовами якого замовник доручає, а підрядник зобов'язується виконати роботи капітального ремонту житлового будинку по вул. Буковинській 18-А в м. Чернівці вартістю 621 826 грн.
Предметом даного судового розгляду є вимоги учасника конкурсних торгів по закупівлі робіт про визнання недійсними акцепту цих торгів і договору про закупівлю робіт укладеного на підставі результатів конкурсних торгів між замовником та переможцем торгів і зобов'язання замовника укласти такий договір з ним у зв'язку з безпідставним відхиленням його пропозиції конкурсних торгів та відсутністю у переможця торгів ліцензії на виконання робіт, які є предметом закупівлі, на момент вчинення акцепту пропозиції переможця конкурсних торгів.
Висновок апеляційного господарського суду про скасування рішення суду першої інстанції в частині задоволення позову про визнання недійсними акцепту пропозиції переможця конкурсних торгів і договору про закупівлю робіт укладеного на підставі цих торгів мотивовано недоведеністю обставин порушення прав та законних інтересів позивача спірними акцептом пропозиції конкурсних торгів та договором, оскільки він не був учасником конкурсних торгів.
Відповідно до п. 33 ч. 1 ст. 1 Закону України "Про здійснення державних закупівель" учасник процедури закупівлі (далі - учасник) - фізична особа, в тому числі фізична особа - підприємець, юридична особа (резидент або нерезидент), яка письмово підтвердила намір взяти участь у процедурі закупівлі та/або подала пропозицію конкурсних торгів, або цінову пропозицію, або взяла участь у переговорах у разі застосування процедури закупівлі в одного учасника.
У той же час, не врахувавши вимог зазначеної норми матеріального права та обставин справи, за якими позивач, подавши пропозицію конкурсних торгів, набув прав учасника процедури закупівлі, апеляційний господарський суд дійшов помилкового висновку про те, що спірними акцептом конкурсних торгів і договором не порушені права позивача, оскільки він не був учасником процедури закупівлі.
Відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 17 Закону України "Про здійснення державних закупівель" замовник приймає рішення про відмову учаснику, учаснику попередньої кваліфікації в участі у процедурі закупівлі, попередній кваліфікації учасників та зобов'язаний відхилити пропозицію конкурсних торгів (кваліфікаційну, цінову пропозицію) учасника (учасника попередньої кваліфікації), у разі якщо учасником або учасником попередньої кваліфікації не надано документів, що підтверджують правомочність на укладення договору про закупівлю.
Згідно з ч. 3 ст. 837 ЦК України для виконання окремих видів робіт, встановлених законом, підрядник (субпідрядник) зобов'язаний одержати спеціальний дозвіл.
Переліком робіт провадження господарської діяльності у будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури, затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України 27.01.2009 року № 47, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 11.03.2009 року № 226/16242 (z0226-09) , передбачено ліцензування будівельної діяльності, визначеної документацією конкурсних торгів.
Судами обох інстанцій встановлено, що на час акцепту пропозиції та визначення переможцем конкурсних торгів по закупівлі робіт КП "Євробудсервіс" закінчився строк дії його ліцензії на здійснення будівельної діяльності необхідність якої передбачена документацією конкурсних торгів і чинним законодавством.
Отже, суд першої інстанції, на відміну від апеляційного господарського суду, підставно виходив з порушення прав позивача, який був учасником процедури закупівлі робіт та наявності правових підстав для визнання недійсними акцепту пропозиції конкурсних торгів і як наслідок договору, укладеного на підставі таких торгів, у зв'язку з відсутністю у переможця конкурсних торгів ліцензії на виконання робіт, які є предметом процедури закупівлі на час визначення переможця конкурсних торгів та акцепту його пропозиції, що ґрунтується на матеріалах справи та вимогах закону.
За таких обставин, оскаржена постанова апеляційного господарського суду в частині відмови в позові про визнання недійсними акцепту пропозиції конкурсних торгів по закупівлі робіт і договору укладеного на підставі такого акцепту пропозиції торгів та розподілу судових витрат є незаконною і підлягає скасуванню, а підстав для скасування рішення суду першої інстанції про задоволення позову в цій частині та розподілу судових витрат не вбачається.
В решті постанова апеляційного господарського суду підлягає залишенню без змін.
З огляду наведеного та керуючись ст. ст. 111-5, 111-7, 111-9- 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу приватного підприємства "Єврофасадбуд" задовольнити частково.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 01.02.2012 року в частині позову про визнання недійсними акцепту № 137929 конкурсних торгів по закупівлі робіт з проведення капітального ремонту житлового будинку № 18 по вул. Буковинській в м. Чернівці та договору від 01.09.2011 року № 109, укладеного між Управлінням житлового господарства Першотравневої районної у місті Чернівці ради і колективним підприємством "Євробудсервіс" та розподілу судових витрат скасувати, а рішення господарського суду Чернівецької області від 19.12.2011 року про задоволення позову в цій частині та розподілу судових витрат залишити без змін.
В решті постанову Львівського апеляційного господарського суду від 01.02.2012 року залишити без змін.
Головуючий суддя
Судді:
С.Могил
І.Вовк
І.Кондратова