• Розрахунок перевищення щодо коштів
цільового призначення



Відповідно до рішення Одеської облдержадміністрації головне фінансове управління облдержадміністрації виділило кошти для видання збірки творів молдавських письменників та поетів для шкіл Одеської області зі складом учнів молдавської національності за рахунок видатків, передбачених в обласному бюджеті на підтримку культурних програм національних меншостей.
Зазначені кошти були передані Всеукраїнській національно-культурній молдавській асоціації, яка на той момент була зареєстрована як платник податку на прибуток на загальних підставах. Чи повинна асоціація в розрахунку податку на прибуток від перевищення відповідно до пп. 7.11.9 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР враховувати суму коштів, отриманих за цільовим призначенням?
(Всеукраїнська національно-культурна
молдавська асоціація, м. Одеса)

Статтею 91 Бюджетного кодексу України встановлено, що до видатків місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, належать, зокрема, видатки на програми місцевого значення стосовно дітей, молоді, жінок, сім’ї.
Бюджетні кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями (п. 8 ст. 7 зазначеного Кодексу).
Враховуючи викладене, кошти, отримані Всеукраїнською національно-культурною молдавською асоціацією з місцевого бюджету в рамках програми підтримки культурних програм національних меншостей можуть розглядатися як субсидія або поточний трансферт. Такі субсидії, поточні трансферти не відповідають ознакам валового доходу платника податку, що встановлені п. 4.1 Закону № 334/94-ВР, i не підлягають оподаткуванню, оскільки їх одержання спрямовано на реалізацію програм соціально-економічного розвитку та використовується тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями. Отже, за результатами господарської діяльності у III кварталі зазначена молдавська асоціація повинна була подати податкову декларацію про прибуток підприємств, при цьому вказані цільові бюджетні кошти не включаються до складу валових доходів такого платника податку.
Щодо застосування норми пп. 7.11.9 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР, то зазначена норма застосовується тільки установами або організаціями, що включені до реєстру неприбуткових установ та організацій.
Оскільки Всеукраїнська національно-культурна молдавська асоціація на момент отримання бюджетних коштів на виконання вищезазначеної програми не була включена до реєстру неприбуткових установ i організацій, то норма пп. 7.11.9 п. 7.11 ст. 7 Закону № 334/94-ВР при визначенні об’єкта оподаткування цією організацією не застосовується.


Консультують фахівці Головного управління методології ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року