• Придбання паливно-мастильних матеріалів
для навчально-практичних занять



Для проведення навчально-практичних занять навчальним закладом використовуються паливно-мастильні матеріали та запчастини, придбані за рахунок коштів, одержаних від реалізації продукції. Чи повинно підприємство сплачувати ПДВ при придбанні такого пального та запчастин?
(I. Лазаренко, Житомирська обл.)

Податок на додану вартість — це непрямий загальнодержавний податок на споживання товарів (робіт, послуг), порядок оподаткування яким та внесення до бюджету встановлені Законом України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями) (далі — Закон № 168/97-ВР). Платником податку виступає кожна особа, яка підпадає під визначення ст. 2 зазначеного Закону.
Таким чином, особи, які виступають в ролі продавців відповідно до п. 7.1 ст. 7 Закону № 168/97-ВР, здійснюють продаж товарів (робіт, послуг) за договірними (контрактними) цінами з додатковим нарахуванням податку на додану вартість та здійснюють утримання i внесення до бюджету податку, що сплачується споживачами при компенсації їх вартості за договірними (контрактними) цінами, до яких додається ПДВ.
Виходячи з вищевикладеного, підприємство, здійснюючи операції з продажу, є продавцем, i відповідно нараховує i вносить до бюджету суму податку, визначену як різниця між загальною сумою податкових зобов’язань, що виникли у зв’язку з будь-яким продажем товарів (робіт, послуг) та сумою податкового кредиту звітного періоду.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року