• Заправка морських суден
за межами територіальних вод України



Підприємство-агент за умовами договору для забезпечення діяльності українських суден придбаває для підприємств-судновласників (резидентів України) паливно-мастильні матеріали та вивозить їх за межі митної території України для забезпечення діяльності українських суден. Чи оподатковується така операція ПДВ?
(К. Тимченко, Одеська обл.)

Відповідно до п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР за нульовою ставкою ПДВ оподатковуються операції з поставки для заправки або постачання морських суден, що використовуються для навігаційної діяльності, перевезення пасажирів або вантажів за плату, іншої комерційної, промислової або риболовецької діяльності, здійснюваної за межами територіальних вод України.
Водночас згідно з абзацом четвертим п. 4.7 ст. 4 Закону № 168/97-ВР операція з придбання підприємством-агентом (резидентом) паливно-мастильних матеріалів для підприємства-судновласника (резидента) підпадає під режим оподаткування ПДВ за повною ставкою у розмірі 20 відсотків.
Інші послуги, які надаються підприємством-агентом (резидентом) підприємству-судновласнику (резиденту), також підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року