• Зустрічна поставка майна



Чи оподатковуються ПДВ операції з продажу товарів, за якими в процесі доарбітражного врегулювання господарського спору провадиться зустрічна поставка майна на суму, еквівалентну сумі заборгованості?
(А. Парфенюк, Волинська обл.)

Якщо за операціями з продажу товарів (робіт, послуг), поставка яких відбулася за договором купівлі-продажу, замість грошової форми розрахунків надається інший вид компенсації (у даному випадку проводиться зустрічна поставка товарів), то така операція відповідно до Закону України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР) зі змінами та доповненнями є бартерною (товарообмінною).
Порядок визначення податкових зобов’язань та податкового кредиту по ПДВ в межах бартерних операцій регулюється пп. 7.3.4 п. 7.3 ст. 7 та пп. 7.5.3 п. 7.5 ст. 7 Закону № 168/97-ВР. Обставини, що спонукали покупця (вплинули) до погашення заборгованості, не змінюють порядок нарахування ПДВ.
Лише у випадку визнання боргу покупця безнадійним у порядку, визначеному законодавством України, ПДВ, нарахований у зв’язку з таким продажем, перераховується відповідно до змін бази оподаткування. Такий порядок коригування передбачено п. 4.5 ст. 4 Закону № 168/97-ВР.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року