• Перевезення вантажів та ставки ПДВ



Яка ставка ПДВ застосовується до операцій з перевезення за кошти вантажів (поштових відправлень) за межі митної території України?
(Харківська обл.)

Підпунктом 6.2.4 п. 6.2 ст. 6 Закону № 168/97-ВР передбачено, що операції з надання транспортних послуг з перевезення вантажів за межами митного кордону України, а саме: від пункту здійснення митних процедур з випуску вантажів за межі митного кордону України (включаючи внутрішні митниці) до пункту поза межами державного кордону України та між пунктами поза межами митного кордону України обкладаються ПДВ за нульовою ставкою.
У разі надання транспортною організацією — платником ПДВ окремих послуг (замовником яких може бути як резидент, так i нерезидент України) з транспортування вантажів, які знаходяться під митним контролем, тільки між внутрішньою митницею та митницею на кордоні, тобто на митній території України без перетину державного кордону (наприклад, доставка вантажів, призначених для подальшого експорту в порт чи на ліцензійний склад), операції з надання таких послуг слід вважати як здійснення операцій з продажу робіт (послуг) на митній території України, які оподатковуються за ставкою 20 відсотків.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 36 ВЕРЕСЕНЬ 2002 року