ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"15" травня 2012 р. Справа № 6/80/5022-1383/2011
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs21780473) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого Плюшка І.А. суддів Саранюка В.І. -доповідача у справі Хрипуна О.О. розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Державного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця" на рішення від та на постанову від господарського суду Тернопільської області 22.12.2011 р. Львівського апеляційного господарського суду 01.03.2012 р. у справі господарського суду№ 6/80/5022-1383/2011 Тернопільської області за позовом Тернопільського транспортного прокурора в інтересах держави в особі Міністерства інфраструктури України, Державного територіального-галузевого об'єднання "Львівська залізниця" до Тернопільської міської ради про визнання права власності на об'єкт нерухомого майна
за участю представників від прокуратури - від позивача -не з'явився Яремка П.С. від відповідача -не з'явився
ВСТАНОВИВ:
У жовтні 2011 р. Тернопільський транспортний прокурор звернувся до господарського суду Тернопільської області з позовом в інтересах держави в особі Міністерства інфраструктури України та Державного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця" про визнання права державної власності на об'єкт нерухомого майна, який знаходиться у господарському віданні Державного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця", що входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України та розташований у м. Тернополі по вул. Бродівська, 68, а саме -будівлю кладової (інвентарна картка № 11032) загальною площею 19,1 м.кв.
Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у позивача відсутній правовстановлюючий документ, що посвідчує за ним право державної власності на спірний об'єкт нерухомого майна, а Тернопільська міська рада в особі відділу квартирного обліку та нерухомості розглянула звернення залізниці щодо оформлення такого права без задоволення у зв'язку з неподанням акта державної приймальної комісії про прийняття вищезазначеного об'єкта до експлуатації, який з невідомих причин у залізниці відсутній.
До початку розгляду справи по суті прокурор відмовився від позову і така відмова прийнята судом. Водночас, позивачі пред'явлений і їх інтересах позов підтримали.
Рішенням господарського суду Тернопільської області від 22.12.2011 р. у справі № 6/80/5022-1383/2011 (суддя Шумський І.П.) в позові відмовлено.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 01.03.2011 р. у даній справі (колегія суддів у складі: головуючого судді Орищин Г.В., суддів Галушко Н.А., Краєвська М.В.), за наслідками розгляду апеляційної скарги Держаного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця", рішення господарського суду Тернопільської області від 22.12.2011 р. залишено без змін, апеляційну скаргу -без задоволення.
Рішення місцевого господарського суду та постанова суду апеляційної інстанції мотивовані тим, що Тернопільська міська рада не оспорює право державної власності позивача на об'єкт нерухомості, а відмовляє в його оформленні та видачі свідоцтва у зв'язку з ненаданням всіх необхідних документів для оформлення такого права.
У касаційній скарзі Державне територіально-галузеве об'єднання "Львівська залізниця", посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить скасувати прийняті у даній справі судові рішення, та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Заслухавши представника скаржника, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України приходить до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до статті 111-7 Господарського процесуального кодексу України касаційна інстанція перевіряє застосування господарськими судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права на підставі встановлених фактичних обставин справи.
При розгляді справи судами встановлено, що згідно з інвентарною карткою обліку основних засобів № 11032, інвентаризаційної справи Тернопільського міського бюро технічної інвентаризації, на балансі Тернопільської дистанції колії Державного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця" перебуває будівля кладової загальною площею 19, 1 кв.м., що знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Бродівська, 68.
Право власності чи користування земельною ділянкою, на якій знаходиться об'єкт нерухомості, у встановленому законом порядку не оформлено, однак, згідно з довідкою Тернопільської об'єднаної державної податкової інспекції від 06.06.2011 р. земельний податок Тернопільська дистанція колії вносить у повному обсязі.
ДТГО "Львівська залізниця", яке належить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, звернулось до Тернопільської міської ради із заявами від 20.04.2011 р. та від 21.07.2011 р. про оформлення права державної власності на обєкти нерухомого майна, зокрема, будівлю кладової площею 19, 1 кв.м., що знаходиться по вул. Бродівській, 68 у м. Тернопіль і яка обліковується на балансі відокремленого підрозділу -Тернопільської дистанції колії ДТГО "Львівська залізниця" та знаходиться у господарському віданні залізниці.
Тернопільська міська рада в особі відділу квартирного обліку та нерухомості листами від 24.05.2011 р. та від 12.08.2011 р. повідомила ДТГО "Львівська залізниця" про відсутність підстав для оформлення права власності на вищезазначений об'єкт, оскільки наданий пакет документів оформлено з порушенням вимог Тимчасового положення про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 р. (z0157-02) , та не містить усіх необхідних документів для оформлення такого права.
На запит Тернопільської дистанції колії Львівської залізниці від 16.05.2011 р. листом від 25.05.2011 р. державний архів Тернопільської області повідомив, що у документах архівного фонду рішення про відведення земельних ділянок під будівництво та акти введення в експлуатацію, документи про їх затвердження, у т.ч. щодо спірного об'єкта, відсутні.
Зазначене стало підставою для звернення до господарського суду з позовом, що є предметом розгляду у даній справі.
В касаційній скарзі ДГТО "Львівська залізниця" посилається на те, що судами неправильно застосовані норми ст. 392 Цивільного кодексу України, Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 р. № 7/5 (z0157-02) . В обґрунтування своїх доводів скаржник зазначає, що суди не врахували, що дії відповідача, а саме його відмова у оформленні права держаної власності на спірне нерухоме майно у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів, яка безпідставно обґрунтована Тимчасовим положенням про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, це завуальована форма невизнання відповідачем права державної власності на спірне майно, а отже, даний спір порушує право позивачів на оформлення свідоцтва на право державної власності на майно та його державну реєстрацію, що свідчить про наявність підстав для застосування ст. 392 Цивільного кодексу України.
Втім, колегія суддів приходить до висновку про необгрунтованість доводів касаційної скарги з огляду на наступне.
Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.
Згідно із ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.
Як вбачається з матеріалів справи, підставою для звернення з даним позовом стала відмова Тернопільської міської ради в оформленні Державному територіально-галузевому об'єднанню "Львівська залізниця" права власності на спірне майно через неподання усіх необхідних документів, передбачених Тимчасовим положенням про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 р. (z0157-02)
Виходячи з обставин справи, колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про те, що наведені у позові обставини не є підставою для визнання за позивачем права державної власності, оскільки відповідач не оспорює таке право, а відмовляє в його оформленні у зв'язку з ненаданням всіх необхідних документів, що свідчить про відсутність порушення відповідачем права або інтересу позивача, а відтак, підстави для задоволення позовних вимог також відсутні. Тернопільська міська рада є органом, який здійснює оформлення права власності на підставі документів, перелік яких визначений чинним підзаконним актом -Тимчасовим положенням про порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна, а тому відмову у здійсненні оформлення за позивачем права власності через подання неповного пакету документів не можна вважати оспоренням чи невизнанням такого права, що виключає застосування ст. 392 Цивільного кодексу України.
Зазначені висновки відповідають правовим позиціям Верховного Суду України, викладеним у численних постановах у справах даної категорії, що, в силу ст. 11128, є обов'язковими для застосування судами нижчих інстанцій.
Враховуючи наведене, колегія суддів приходить до висновку, що при розгляді даної справи судами дано вірну правову оцінку встановленим у справі обставинам та правильно застосовано норми матеріального права.
За таких обставин, підстав для скасування постанови Львівського апеляційного господарського суду від 01.03.2012 р. та рішення господарського суду Тернопільської області від 22.12.2011 р. у даній справі судова колегія не вбачає.
Керуючись ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України -
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Державного територіально-галузевого об'єднання "Львівська залізниця" залишити без задоволення.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 01.03.2012 р. та рішення господарського суду Тернопільської області від 22.12.2011 р. у справі № 6/80/5022-1383/2011 залишити без змін.
Головуючий -суддя
Судді
І.А. Плюшко
В. І. Саранюк
О.О. Хрипун