ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"17" квітня 2012 р. Справа № 5008/1483/2011
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs21780338) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого Демидової А.М.,суддів:Воліка І.М., Коваленко С.С.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Готельно-туристичний комплекс "Інтурист-Закарпаття" (боржник) на постанову Львівського апеляційного господарського суду від 28.02.2012 р. (залишено без змін ухвалу господарського суду Закарпатської області від 04.11.2011 р.) у справі № 5008/1483/2011 господарського суду Закарпатської областіза заявою 1.Комунального підприємства "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгород"; 2.Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4; 3.Спільного малого будівельно-монтажного підприємства "Енергомонтаж"; 4.Фізичної особи-підприємця ОСОБА_5, до Публічного акціонерного товариства "Готельно-туристичний комплекс "Інтурист-Закарпаття" за участю Прокуратури Львівської областіпровизнання банкрутом,за участю представників: від КП "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгород" не з'явилися від ФОП ОСОБА_4ОСОБА_6від СМБМП "Енергомонтаж" ОСОБА_6від ФОП ОСОБА_5ОСОБА_6 від боржника ОСОБА_7, ОСОБА_8 від розпорядника майна Майор І.В.від Генеральної прокуратури Українине з'явилися від Прокуратури Львівської областіне з'явилися від ПП "Аміра Т.Ч.Ч.К."Радь І.І.
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Закарпатської області від 26.10.2011 р. порушено провадження у справі № 5008/1483/2011 про визнання банкрутом Публічного акціонерного товариства "Готельно-туристичний комплекс "Інтурист-Закарпаття" (далі -ПАТ "Готельно-туристичний комплекс "Інтурист-Закарпаття"), введено мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника, введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядником майна боржника арбітражного керуючого ОСОБА_12 та вжито заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони відчуження (примусове відчуження) в будь-який спосіб всього нерухомого майна, що належить боржнику.
Ухвалою господарського суду Закарпатської області від 04.11.2011 р. у справі № 5008/1483/2011 (суддя Ремецькі О.Ф.) визнано розмір вимог ініціюючих кредиторів -Комунального підприємства "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгород" (далі -КП "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгород"), Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 (далі -ФОП ОСОБА_4), Спільного малого будівельно-монтажного підприємства "Енергомонтаж" (далі -СМБМП "Енергомонтаж") та Фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 (далі -ФОП ОСОБА_4), якими подано заяву про порушення справи про банкрутство ПАТ "Готельно-туристичний комплекс "Інтурист-Закарпаття" на суму 323 775,67 грн.; зобов'язано заявників подати за їх рахунок у десятиденний строк до офіційного друкованого органу Верховної Ради України чи Кабінету Міністрів України оголошення про порушення справи про банкрутство боржника з метою виявлення всіх кредиторів і можливих санаторів, яке повинно містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу суду, номер справи, відомості про розпорядника майна; примірник газети з оголошенням подати суду у п'ятиденний строк з дня його публікації; зобов'язано розпорядника майна боржника у строк не пізніше двох місяців та десяти днів після дати проведення підготовчого засідання подати суду складений реєстр вимог кредиторів відповідно до норм статей 13, 14, 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та наказу Міністерства економіки України "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо заповнення реєстру вимог кредиторів" від 02.07.2010 р. № 788 (v0788665-10) , письмові нормативно-обґрунтовані пояснення щодо складеного реєстру по кожному з кредиторів, витяги з державних реєстрів заборон щодо майна боржника, а також, при наявності, письмові заперечення боржника щодо вимог кредиторів; призначити перші загальні збори кредиторів, які повинні відбутися не пізніше трьох місяців і десяти днів після дати проведення підготовчого засідання; призначено попереднє засідання господарського суду у справі № 5008/1483/2011 на 21.12.2011 р.; зобов'язано розпорядника майна повідомити осіб, які подадуть заяви з грошовими вимогами до боржника, про дату, час і місце призначення попереднього засідання.
Зазначена ухвала мотивована тим, що факт неплатоспроможності боржника судом встановлено відповідно до вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , зокрема безспірність заявлених вимог у розмірі 323 775,67 грн., що сукупно складають більше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати та не задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку підтверджується наявними в матеріалах справи документами.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 28.02.2012 р. (колегія суддів у складі: головуючий суддя Давид Л.Л., судді Данко Л.С., Юрченко Я.О.) ухвалу господарського суду Закарпатської області від 04.11.2011 р. у справі № 5008/1483/2011 залишено без змін.
Не погоджуючись з ухвалою господарського суду Закарпатської області від 04.11.2011 р. та з постановою Львівського апеляційного господарського суду від 28.02.2012 р. у справі № 5008/1483/2011, ПАТ "Готельно-туристичний комплекс "Інтурист-Закарпаття" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить суд скасувати зазначені ухвалу та постанову, а справу повернути до господарського суду першої інстанції на стадію підготовчого засідання.
В обґрунтування своїх вимог скаржник посилається на те, що оскаржувані ухвала та постанова прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права.
Ухвалою Вищого господарського суду України від 03.04.2012 р. колегією суддів у складі: Демидової А.М. -головуючого, Воліка І.М., Коваленко С.С. прийнято касаційну скаргу ПАТ "Готельно-туристичний комплекс "Інтурист-Закарпаття" до касаційного провадження та призначено розгляд скарги у судовому засіданні на 10.04.2012 р. о 10 год. 30 хв.
До Вищого господарського суду України 10.04.2012 р. від представника ініціюючих кредиторів -СМБМП "Енергомонтаж", ФОП ОСОБА_4 та ФОП ОСОБА_5, надійшов відзив на касаційну скаргу.
Ухвалою Вищого господарського суду України від 10.04.2012 р., на підставі ст. 77 ГПК України, розгляд касаційної скарги було відкладено на 17.04.2012 р.
Учасники судового процесу, згідно з приписами ст. 111-4 ГПК України, були належним чином повідомлені про час і місце розгляду касаційної скарги, однак КП "Виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства міста Ужгород" та Прокуратура Львівської області не скористалися передбаченим законом правом на участь у розгляді скарги касаційною інстанцією.
Заслухавши представників СМБМП "Енергомонтаж", ФОП ОСОБА_4, ФОП ОСОБА_5, боржника та розпорядника майна, дослідивши матеріали справи, оцінивши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи із наступного.
Відповідно до ч. 2 ст. 4-1 ГПК України провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Справа про банкрутство, згідно з ч. 3 ст. 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно складають не менш ніж 300 мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом (2343-12) .
Положеннями ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" встановлено, що безспірними вимогами кредиторів є вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.
Згідно з ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви кредитора та відзиву боржника у підготовчому засіданні виноситься ухвала, в якій визначаються: розмір вимог кредиторів, які подали заяву про порушення справи про банкрутство; дата складення розпорядником майна реєстру вимог кредиторів, який має бути складений та поданий до господарського суду на затвердження не пізніше двох місяців та десяти днів після дати проведення підготовчого засідання суду; дата попереднього засідання суду, яке має відбутися не пізніше трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду; дата скликання перших загальних зборів кредиторів, які мають відбутися не пізніше трьох місяців і десяти днів після дати проведення підготовчого засідання суду; дата засідання суду, на якому буде винесено ухвалу про санацію боржника, чи про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи припинення провадження у справі про банкрутство, яке має відбутися не пізніше шести місяців після дати проведення підготовчого засідання суду.
Основне завдання підготовчого засідання суду полягає в з'ясуванні ознак неплатоспроможності боржника, передбачених ч. 3 ст. 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", -наданні правової оцінки безспірності заявлених до боржника вимог, строку незадоволення цих вимог боржником та питання щодо обґрунтованості порушення провадження по справі про банкрутство згідно з ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", розглядаються в підготовчому засіданні господарського суду.
У підготовчому засіданні суд має перевірити наявність ознак неплатоспроможності боржника, розмір вимог кредитора (кредиторів), їх безспірність (пункт 70 постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 р. № 15 "Про судову практику в справах про банкрутство" (v0015700-09) ).
Тому про результати перевірки судом наявності всіх ознак неплатоспроможності боржника має бути зазначено в резолютивній частині ухвали підготовчого засідання суду. В подальшому господарський суд визнає лише вимоги конкурсних кредиторів, що звернулися до суду в порядку ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
На підставі ухвали за результатами підготовчого засідання суду розпорядник майна вносить відомості про грошові вимоги ініціюючого кредитора до реєстру вимог кредиторів, згідно якого здійснюється задоволення вимог кредиторів боржника.
Визнаний судом розмір кредиторських вимог ініціюючих кредиторів до боржника стосується не лише стадії порушення справи про банкрутство, а має безпосереднє правове значення в інших судових процедурах банкрутства.
Як вбачається з матеріалів справи, розмір грошових вимог ініціюючих кредиторів становить 323 775,67 грн. Визнаючи зазначені вимоги безспірними, місцевий та апеляційний господарські суди посилалися на накази, видані на виконання рішень господарського суду Закарпатської області та постанов Львівського апеляційного господарського суду, а саме: від 12.05.2011 р. у справі № 5008/102/2011, від 07.07.2011 р. у справі № 5008/256/2011, від 11.07.2011 р. у справі № 5008/248/2011, від 01.07.2011 р. у справі № 5008/258/2011; на постанови Міського Відділу державної виконавчої служби Ужгородського міськрайонного управління юстиції про відкриття виконавчих проваджень з примусового виконання наказів господарського суду Закарпатської області, а саме: постанову ВП № 27482035 від 08.07.2011 р. на суму 159 362,12 грн., постанову ВП № 27481943 від 08.07.2011 р. на суму 85 630,00 грн., постанову ВП № 27664549 від 19.07.2011 р. на суму 4 262,00 грн., постанову ВП № 27481987 від 08.07.2011 р. на суму 84 127,00 грн.; на платіжну вимогу № 9-898/11 від 30.09.2011 р. на суму 438 272,73 грн., платником за якою є ВАТ "Готельно-туристичний комплекс "Інтурист-Закарпаття", призначену для стягнення згідно наказів № 5008/248/2011 від 11.07.2011 р., № 5008/102/2011 від 12.05.2011 р., № 5008/256/2011 від 07.07.2011 р., № 5008/258/2011 від 01.07.2011 р.; № 5008/496/2011 від 27.07.2011 р., виданих господарським судом Закарпатської області. Суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що на дату звернення кредиторів до суду виконавчі документи залишаються невиконаними.
Колегія суддів касаційної інстанції зазначає, що нормами Закону України "Про виконавче провадження" (606-14) передбачено не лише стягнення на грошові кошти боржника, а також на його майно. Платіжна вимога свідчить лише про відсутність грошових коштів на поточному рахунку боржника.
При цьому суди попередніх інстанцій не встановили наявності ознак неплатоспроможності боржника, оскільки не з'ясували фактичний фінансовий стан боржника, не надали оцінки доказам щодо наявності або відсутності активів боржника, а також не дослідили, чи здійснювались виконавчою службою заходи щодо звернення стягнення на майно боржника.
Таким чином, в порушення вимог ч. 1 ст. 43 ГПК України, оскаржувані ухвала та постанова прийняті без повного та всебічного з'ясування всіх суттєвих обставин справи та оцінки доказів, що мають юридичне значення для її розгляду і вирішення спору по суті.
Враховуючи викладене, вказані судові акти не можуть вважатися обґрунтованими та законними.
За таких обставин, висновки судів попередніх інстанції щодо визнання кредиторських вимог ініціюючих кредиторів до боржника та перехід до подальших процедур банкрутства є передчасними та такими, що зроблені з неповним з'ясуванням обставин справи та неналежним застосуванням норм законодавства, у зв'язку з чим оскаржувані судові рішення підлягають скасуванню з передачею справи на новий розгляд до суду першої інстанції на стадію підготовчого засідання в іншому складі суду.
Під час нового розгляду справи господарському суду першої інстанції слід взяти до уваги викладене у даній постанові, вжити всі передбачені чинним законодавством заходи для всебічного, повного та об'єктивного встановлення обставин справи, дати належну юридичну оцінку зібраним у справі доказам, доводам та запереченням сторін і, в залежності від встановлених обставин, прийняти судовий акт з дотриманням норм матеріального та процесуального права.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9- 111-13 ГПК України, Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Готельно-туристичний комплекс "Інтурист-Закарпаття" задовольнити.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 28.02.2012 р. та ухвалу господарського суду Закарпатської області від 04.11.2011 р. у справі № 5008/1483/2011 скасувати, а справу передати на новий розгляд до господарського суду Закарпатської області на стадію підготовчого засідання.
Головуючий суддя
Судді
А.М. Демидова
І.М.Волік
С.С.Коваленко