ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"28" березня 2012 р.
Справа № 24/14
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Черкащенка М.М., - головуючого, (доповідач)
Жукової Л.В., Студенця В.І.
розглянувши матеріали касаційної скарги
ПАТ "Донецькобленерго"
на ухвалу
Донецького апеляційного господарського суду від 27.01.2012 року
у справі господарського суду
Донецької області
за позовом
ПАТ "Донецькобленерго"
до
ОП "Шахта ім.О.Ф.Засядька"
про
стягнення 10 553 559,07 грн.
в засіданні взяли участь представники:
- позивача:
не з'явився;
- відповідача:
не з'явився;
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду Донецької області від 24.06.2011 року затверджено мирову угоду від 20.06.2011 та припинено провадження у справі № 24/14.
У грудні 2011 року сторони подали до господарського суду Донецької області заяву в порядку ст. 121 Господарського процесуального кодексу України про затвердження мирової угоди, укладеної сторонами у процесі виконання судового рішення.
Ухвалою господарського суду Донецької області від 11.01.2012 року відмовлено у задоволенні заяви про затвердження мирової угоди.
Не погоджуючись з винесеною ухвалою, ПАТ "Донецькобленерго" подало апеляційну скаргу, в якій просило ухвалу місцевого господарського суду від 11.01.2012 року скасувати.
Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 27.01.2012 року відмовлено в прийнятті апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Донецької області від 11.01.2012 року з посиланням на приписи ст. 106 Господарського процесуального кодексу України.
Не погоджуючись з винесеною апеляційним судом ухвалою, ПАТ "Донецькобленерго" подало касаційну скаргу, в якій просить ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 27.01.2012 року скасувати та передати справу на розгляд до суду апеляційної інстанції для розгляду по суті вимог апеляційної скарги.
В обґрунтування своїх вимог скаржник посилається на те, що судом неправильно застосовані норми матеріального та процесуального права, що призвело до винесення незаконної ухвали.
Судова колегія, розглянувши наявні матеріали, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування норм процесуального права вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно з приписами ст. 121 ГПК України мирова угода, укладена сторонами у процесі виконання судового рішення, подається на затвердження господарського суду, який прийняв відповідне судове рішення. Про затвердження мирової угоди господарський суд виносить ухвалу.
Відповідно до ст. 106 Господарського процесуального кодексу України, ухвали місцевого господарського суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку у випадках, передбачених Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) .
Враховуючи зазначене, подання апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду, яка не підлягає оскарженню, виключає перегляд судових актів місцевого господарського суду в апеляційному порядку. У таких випадках, за переконанням колегії суддів, апеляційний господарський суд повинен відмовити у прийнятті апеляційної скарги і винести з цього приводу відповідну ухвалу.
За наведених обставин та приймаючи до уваги те, що Господарський процесуальний кодекс України (1798-12) не містить норм, які б передбачали оскарження ухвали саме про відмову в затвердженні мирової угоди, колегія суддів погоджується з висновком суду апеляційної інстанції щодо відмови у прийняті апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Донецької області від 11.01.2012 року.
Враховуючи вищевикладене, оскаржувана ухвала апеляційної інстанції відповідає законодавству, фактичним обставинам та матеріалам справи, а тому відсутні підстави для її зміни чи скасування.
На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111, 11113 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України,
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу залишити без задоволення.
Ухвалу Донецького апеляційного господарського суду від 27.01.2012 року у справі №24/14 залишити без змін.
Головуючий
Судді
М.М.Черкащенко
Л.В.Жукова
В.І.Студенець