ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"14" березня 2012 р.
Справа № 5024/1707/2011
( Додатково див. рішення господарського суду Херсонської області (rs19978518) ) ( Додатково див. постанову Одеського апеляційного господарського суду (rs20117458) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого, судді Палій В.М.,
судді Коваленка В.М.,
судді Міщенка П.К.,
розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю
"Квіти Херсона"
на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 22.12.2011р.
у справі господарського суду Херсонської області № 5024/1707/2011
за позовом 1) ОСОБА_1;
2) ОСОБА_2
до Товариства з обмеженою відповідальністю " Квіти Херсона "
3-ті особи 1) Відділ державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської
ради;
2) ОСОБА_3;
3) ОСОБА_4;
4) ОСОБА_5
про визнання недійсним рішення загальних зборів та зобов'язання вчинити певні
дії,
за участю представників:
від позивача 1: ОСОБА_1, ОСОБА_6 –довіреність у матеріалах справи,
від позивача 2: не з'явився,
від відповідача: ОСОБА_7 –довіреність у матеріалах справи,
від 3-тьої особи 1: не з'явився,
від 3-тьої особи 2: ОСОБА_7 –довіреність у матеріалах справи,
від 3-тьої особи 3: ОСОБА_7 –довіреність у матеріалах справи,
від 3-тьої особи 4: ОСОБА_7 –довіреність у матеріалах справи,
ВСТАНОВИВ:
ОСОБА_1 і ОСОБА_2 звернулися до господарського суду Херсонської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона" і просили суд визнати недійсним рішення позачергових зборів учасників товариства відповідача, оформлене протоколом №12 від 19.07.2011р., щодо відсторонення ОСОБА_1 від виконання обов'язків директора товариства відповідача та зобов'язати Відділ Державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради внести до Єдиного державного реєстру запис щодо скасування державної реєстрації змін до статуту ТОВ "Квіти України", внесених на підставі оспорюваного рішення зборів.
Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем вимог ст.ст. 43, 61 Закону України "Про господарські товариства" та положень п.6.6. статуту щодо повідомлення учасників товариства про проведення загальних зборів, внаслідок чого позивачі, як учасники товариства, були позбавлені можливості взяти участь у зборах та у прийнятті рішень про обрання виконавчого органу товариства, тобто було порушено їх право брати участь в управлінні справами товариства, передбачене ст. 10 Закону України "Про господарські товариства". Також позивачі посилаються на відсутність підстав для звільнення ОСОБА_1 з посади директора товариства.
До ухвалення рішення по суті заявлених вимог позивачами неодноразово змінювалися позовні вимоги. У судових засіданнях 03.11.2011р. та 14.11.2011р. позивачі підтримали позовні вимоги в частині визнання недійсним рішення загальних зборів, оформленого протоколом №12 від 19.07.2011р. Від іншої частини позовних вимог позивачі відмовилися і просили суд припинити провадження у справі.
Рішенням господарського суду Херсонської області від 14.11.2011р. (суддя Ємленінова З.І.) у задоволенні позовних вимог про визнання недійсним рішення позачергових зборів учасників ТОВ "Квіти Херсона", оформленого протоколом №12 від 19.07.2011р., відмовлено. В частині позовних вимог про поновлення на посаді директора ОСОБА_1 та про спонукання відділ державної реєстрації виконавчого комітету Херсонської міської ради внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про скасування змін до статуту ТОВ "Квіти Херсона" провадження у справі припинено.
Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що проведені 19.07.2011р. збори учасників товариства є повноважними, оскільки на них були присутні учасники товариства, які володіють більше, ніж 60% голосів, і навіть присутність на цих зборах позивачів не могла істотно вплинути на прийняття іншого рішення під час проведення зборів. Також суд першої інстанції послався на те, що під час проведення попередніх загальних зборів 11.07.2011р., на яких були присутні і позивачі, було запропоновано перенести ці збори на 19.07.2011р. Отже, позивачам було відомо про збори, які відбудуються 19.07.2011р.
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 22.12.2011р. (головуючий, суддя Поліщук Л.В., судді Бандура Л.І., Туренко Н.Г.) рішення суду першої інстанції скасовано частково. Відповідно до постанови позов задоволено частково: визнано недійсним рішення позачергових загальних зборів ТОВ "Квіти Херсона", оформлене протоколом №12 від 19.07.2011р, щодо відсторонення ОСОБА_1 від виконання обов'язків директора ТОВ "Квіти Херсона". В іншій частини рішення суду першої інстанції залишено без змін.
Вказана постанова мотивована тим, що рішення позачергових зборів ТОВ "Квіти Херсона", оформлене протоколом №12 від 19.07.2011р., прийнято з питання, не включеного до порядку денного загальних зборів, під час скликання яких не було дотримано вимог ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" та пункту 6.6 статуту товариства, що є підставою для визнання такого рішення недійсним.
Не погоджуючись з постановою суду апеляційної інстанції, ТОВ "Квіти Херсона" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, яка підписана від імені товариства директором ОСОБА_8, в якій просить суд її скасувати як таку, що ухвалена з порушенням норм матеріального та процесуального права, та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Позивачі - ОСОБА_1 і ОСОБА_2 надіслали відзив від 01.03.2012р. на касаційну скаргу відповідача, в якому просили суд залишити без змін постанову Одеського апеляційного господарського суду від 22.12.2011р. у даній справі з мотивів, викладених у відзиві.
До початку розгляду даної справи по суті заявлених вимог від ТОВ "Квіти Херсона" надійшла заява про відмову від касаційної скарги, яка підписана директором товариства ОСОБА_1 На підтвердження повноважень діяти від імені товариства додано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців станом на 03.03.2012р., де зазначено, що керівником товариства є ОСОБА_1
За змістом ст. 1116 Господарського процесуального кодексу України особа, що подала касаційну скаргу, має право відмовитися від неї до винесення постанови касаційною інстанцією. Водночас касаційна інстанція має право не прийняти відмову від касаційної скарги, якщо ці дії суперечать законодавству або порушують чиї-небудь права та охоронювані законом інтереси і рішення або постанову господарського суду не оскаржено іншою стороною.
Розглянувши заяву про відмову від касаційної скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню, оскільки вказана заява від імені товариства підписана особою, повноваження якої, як свідчать матеріали справи, заперечуються іншими учасниками товариства. Питання щодо повноважень ОСОБА_1 було предметом розгляду загальними зборами учасників ТОВ "Квіти Херсона", за наслідками якого прийнято відповідне рішення, оформлене протоколом №12 від 19.07.2011р., яке і є предметом оскарження у даній справі. Одночасно колегія суддів звертає увагу на доданий до касаційної скарги протокол №16 від 27.10.2011р. позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Квіти Херсона", в якому зафіксовано рішення про звільнення ОСОБА_1 з посади директора товариства з 28.10.2011р. та призначення на вказану посаду ОСОБА_8
Отже, враховуючи, що касаційна скарга від імені товариства підписана особою, повноваження якої з 28.10.2011р. підтверджують інші учасники товариства, а рішення загальних зборів від 19.07.2011р., яке оскаржується у даній справі, безпосередньо пов'язано із повноваженнями ОСОБА_1, як директора товариства, яка є позивачем у даній справі, колегія суддів вважає, що прийняття відмови від касаційної скарги представника ТОВ "Квіти Херсона" ОСОБА_9, що діє за довіреністю від 05.03.2012р., підписаною ОСОБА_1, порушить права та охоронювані законом інтереси інших учасників ТОВ "Квіти Херсона", від імені яких діє представник ОСОБА_7.
Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги та відзиву на неї позивачів –ОСОБА_1 та ОСОБА_2 від 03.03.2012р., проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при ухваленні оскаржуваного судового акту, знаходить касаційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню з таких підстав.
Судами встановлено, що згідно статуту ТОВ "Квіти Херсона", затвердженого протоколом загальних зборів учасників №13 від 11.08.2010р. у новій редакції, учасниками товариства є:
- ОСОБА_3 з часткою у статутному фонді товариства у розмірі 25%,
- ОСОБА_4 з часткою у статутному фонді товариства у розмірі 25%;
-ОСОБА_5 з часткою у статутному фонді товариства у розмірі 20%;
- ОСОБА_1 з часткою у статутному фонді товариства у розмірі 20%;
- ОСОБА_2 з часткою у статутному фонді товариства у розмірі 10%.
11.07.2011р. відбулися загальні збори учасників ТОВ "Квіти Херсона" за наступним порядком денним: внесення змін до статуту товариства щодо порядку прийняття рішення загальними зборами засновників ТОВ "Квіти Херсона"; відсторонення директора ТОВ "Квіти Херсона" та призначення на цей час в.о.директора ТОВ "Квіти Херсона"; внесення змін до статуту щодо строку повноважень директора та порядку призначення директора підприємства.
Проте, за результатами голосування з жодного внесеного до порядку денного питання рішення не прийнято, про що свідчить протокол №3 від 11.07.2011р., підписаний всіма учасниками (особисто або їх представниками) (а.с.21 т.1).
19.07.2011р. відбулися позачергові збори учасників ТОВ "Квіти Херсона", на порядок денний якого було поставлено одне питання: "Про положення, яке склалося останнім часом на ТОВ "Квіти Херсона" та шляхи виходу з цього положення".
Згідно протоколу №12 від 19.07.2011р. на позачергових зборах учасників ТОВ "Квіти Херсона" були присутні ОСОБА_5, ОСОБА_4, ОСОБА_3 (треті особи у справі), які володіли у сукупності 70% голосів. На вказаних зборах прийняті рішення про: розгляд питання порядку денного зборів складом учасників, що володіють у сукупності більш як 60% голосів; усунення ОСОБА_1 від обов’язків директора товариства на термін до 01.01.2012р., на період проведення фінансової перевірки підприємства; про призначення директором товариства ОСОБА_8 з 19.07.2011р. до 01.01.2012р., на період відсторонення від обов’язків директора ОСОБА_1; збереження на термін відсторонення від обов’язків за ОСОБА_1 середньої заробітної плати директора підприємства, права та обов’язки учасника товариства; зобов’язання ОСОБА_1 в термін до 20.07.2011р. передати ОСОБА_8 печатку підприємства, установчі документи, бухгалтерські документи та іншу документацію підприємства; зобов’язання ОСОБА_8 провести усі необхідні реєстраційні дії по зміні директора ТОВ "Квіти Херсона" у виконавчому комітеті Херсонської міської ради та в інших органах відповідно до чинного законодавства України (а.с.58-59).
Предметом розгляду у даній справі є відповідність рішення позачергових зборів учасників ТОВ "Квіти Херсона", оформленого протоколом №12 від 19.07.2011р, щодо відсторонення ОСОБА_1 від виконання обов'язків директора ТОВ "Квіти Херсона", положенням статуту та вимогам законодавства.
Згідно з ст. 10 Закону України "Про господарські товариства", ст. 116 Цивільного кодексу України, учасники господарського товариства мають право, поміж іншим, брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах.
Пунктом 6.5 статуту відповідача встановлено, що до виключної компетенції загальних зборів належить вирішення питання про створення та відкликання виконавчого органу товариства, яким, в силу п.7.1 статуту, є директор.
Відповідно до ст. 61 Закону України "Про господарські товариства", загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами. Позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного (складеного) капіталу. Загальні збори учасників товариства повинні скликатися також на вимогу виконавчого органу. Учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства. Якщо протягом 25 днів голова товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників. Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.
Зазначені положення закону щодо порядку скликання загальних зборів товариства кореспондуються із пунктом 6.6. статуту відповідача, відповідно до якого загальні збори учасників скликаються не рідше одного разу на рік, а позачергові –в міру необхідності. Про проведення загальних зборів (чергових і позачергових) із зазначенням часу, місця їх проведення, порядку денного учасники повідомляються під розписку або письмово рекомендованим листом з повідомленням про вручення, направленим на адресу учасника, вказану в статуті товариства, не пізніше ніж за 30 днів до дня скликання загальних зборів (з урахуванням строку поштового обігу).
Як встановлено судом апеляційної інстанції, в порушення наведених норм законодавства та положень статуту, позивачі, які є учасниками товариства і в сукупності володіють 30% частки у статутному капіталі товариства, не були повідомленні про скликання та проведення загальних зборів 19.07.2011р.
При цьому, суд апеляційної інстанції підставно відхилив доводи відповідача відносно того, що позивачі були повідомлені про проведення 19.07.2011р. зборів ще під час проведення зборів 11.07.2011р., оскільки протокол зборів №3 від 11.07.2011р., підписаний всіма учасниками товариства, цього факту не підтверджує. Будь-які інші докази з цього приводу відповідачем в порушення ст.ст. 32, 34 ГПК України не надано.
Підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів учасників (акціонерів) та інших органів господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; учасник (акціонер) товариства був позбавлений можливості взяти участь у загальних зборах; рішення загальних зборів порушує права чи законні інтереси учасника (акціонера) товариства. При цьому, права учасника (акціонера) господарського товариства внаслідок недотримання вимог закону про скликання і проведення загальних зборів необхідно вважати порушеними, якщо він не міг взяти участь у загальних зборах, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, внести пропозиції до порядку денного, зареєструватись для участі у загальних зборах тощо .
Окрім того, для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства обов'язково необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера) товариства. Якщо за результатами розгляду справи факту такого порушення не встановлено, у господарського суду відсутні підстави для задоволення позову.
Отже, перевіривши оскаржуване рішення позачергових зборів учасників товариства, оформлене протоколом №12 від 19.07.2011р., на предмет його відповідності вимогам діючого законодавства, суд апеляційної інстанції правильно встановив та виходив з того, що останнє не відповідає вимогам ст. 61 Закону України "Про господарські товариства", та статуту відповідача, порушує права та законні інтереси позивачів.
Посилання скаржника на прийняту у порядку адміністративного судочинства постанову Суворовського районного суду м.Херсона у справі №2-а-5390/11 про визнання незаконними дій державного реєстратора та зобов'язання вчинити певні дії, в мотивувальній частині якої зазначено, що рішення позачергових зборів учасників ТОВ "Квіти Херсона" від 19.07.2011р. прийнято правомочними зборами та підлягає виконанню (а.с.57 т.1), колегія суддів відхиляє, оскільки вона не є обов'язковою для господарського суду у розумінні ст. 35 ГПК України. Мотивація вказаної постанови є лише оцінкою наданих суду доказів, а не фактом, який не потребує доведення у даній справі.
Закон виходить з презумпції легітимності рішень органів управління господарського товариства, тобто відповідні рішення вважаються такими, що відповідають законові, якщо судом не буде встановлено інше. Спори про визнання рішень загальних зборів або інших органів недійсними підвідомчі господарському суду.
Наведені у касаційній скарзі обставини, якими керувалися учасники ТОВ "Квіти Херсона" ОСОБА_5, ОСОБА_4, ОСОБА_3, приймаючи рішення щодо відсторонення ОСОБА_1 від виконання обов'язків директора товариства, колегія суддів не бере до уваги, оскільки господарським судам не підвідомчі трудові спори, пов'язані із застосуванням норм Кодексу законів про працю України (322-08) та з порушенням права позивача на працю. У даному випадку господарським судом вирішувався спір про визнання недійсним рішення загальних зборів з підстав порушення порядку їх скликанням та проведення, у т.ч. рішення про відкликання директора товариства, який належать до корпоративних спорів.
За таких обставин, оскаржувана постанова прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального права, доводи касаційної скарги не спростовують правильності викладених у постанові висновків, а тому підстав для її зміни або скасування немає.
Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 –11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , колегія суддів
ПОСТАНОВИЛА:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Квіти Херсона", яка підписана від імені товариства директором ОСОБА_8 залишити без задоволення, а постанову Одеського апеляційного господарського суду від 22.12.2011р. №5024/1707/2011 –без змін.
Головуючий, суддя
Суддя
Суддя
Палій В.М.
Коваленко В.М.
Міщенко П.К.