ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"14" березня 2012 р.
Справа № 5020-2/038-351/2011
( Додатково див. постанову Севастопольського апеляційного господарського суду (rs20440537) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Дунаєвської Н.Г. - головуючого,
Кочерової Н.О.,
Мележик Н.І.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "СГС Плюс" на постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 26 грудня 2011 року у справі № 5020-2/038-351/2011 Господарського суду міста Севастополя за позовом Публічного акціонерного товариства "Енергетична компанія "Севастопольенерго", м. Севастополь, до Товариства з обмеженою відповідальністю "СГС Плюс", м. Севастополь, про стягнення 157 337,76 грн.,
за участю представників сторін:
позивача – ОСОБА_1 (дов. № 12/0/2-11 від 03.01.12);
– ОСОБА_2 (дов. від 20.01.12);
відповідача – ОСОБА_3 (дов. № 6 від 10.01.12),
ВСТАНОВИВ:
У березні 2010 року позивач ПАТ "Енергетична компанія "Севастопольенерго" пред'явив у господарському суді позов до відповідача ТОВ "СГС Плюс" про стягнення 157 337,76 грн.
Вказував, що 19.06.08 між ним (постачальником) та ТОВ "СГС Плюс" (споживачем) був укладений договір № 5870 про постачання електричної енергії, згідно умов якого він зобов'язався здійснювати постачання споживачу електричної енергії для забезпечення електроустановок споживача з приєднаною потужністю 70 819,9 кВт., а споживач –сплачувати вартість електричної енергії на умовах, визначених договором.
Посилаючись на порушення відповідачем умов договору в частині оплати спожитої активної електроенергії в період з 03.07.09 по 23.03.10, позивач, згідно заяви про уточнення вимог від 05.04.11, просив стягнути з відповідача 157 337,76 грн. боргу.
Спір розглядався судами неодноразово.
Рішенням Господарського суду міста Севастополя від 13 жовтня 2011 року (суддя Погребняк О.С.), залишеним без змін постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 26 грудня 2011 року (колегія суддів у складі: Дмитрієва В.Є. –головуючого, Волкова К.В., Рибіної С.А.), позов задоволено.
Постановлено стягнути з ТОВ "СГС Плюс" на користь ПАТ "Енергетична компанія "Севастопольенерго" 157 337,76 грн. заборгованості за активну електричну енергію та судові витрати.
Судові акти мотивовані посиланнями на порушення відповідачем умов договору в частині оплати спожитої активної електроенергії в період з 03.07.09 по 23.03.10, що є підставою до покладення на нього обов’язку по її сплаті, а також тим, що втрати в електричних мережах ТОВ "СГС Плюс" відносяться до комерційних втрат, а тому не підлягають розподілу між сторонами.
У касаційній скарзі ТОВ "СГС Плюс", посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, а саме: п.п. 1.2, 6.26, 6.28 Правил користування електричною енергіє та ст.ст. 32- 34, 43 ГПК України, просить скасувати постановлені у справі судові акти та постановити нове рішення про відмову в позові.
Розглянувши матеріали справи та доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновків про те, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.
Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, 19.06.08 між сторонами у справі був укладений договір № 5870 про постачання електричної енергії, згідно якого ПАТ "Енергетична компанія "Севастопольенерго" (постачальник) зобов'язався здійснювати постачання ТОВ "СГС Плюс" (споживачу) електричної енергії для забезпечення електроустановок споживача з приєднаною потужністю 70 819,9 кВт., а споживач –сплачувати вартість електричної енергії на умовах, визначених договором.
29.10.08 між сторонами у справі був укладений договір спільного використання технологічних мереж № 997-54/08, згідно якого ПАТ "Енергетична компанія "Севастопольенерго", який є постачальником електричної енергії одночасно використовує електричні мережі та обладнання, які є власністю ТОВ "СГС Плюс", зокрема, трансформатор 11Т, розміщений на ділянці технологічних електричних мереж ТОВ "СГС Плюс" для постачання електричної енергії іншим споживачам.
Судами встановлено, що предметом розбіжностей між сторонами є визначення об’ємів втрат електроенергії при її передачі постачальником споживачеві, що мають місце в трансформаторі 11Т, розташованому на ділянці технологічних електричних мереж, що належать ТОВ "СГС Плюс".
Так, відповідно до п. 7.2. договору про спільне використання технологічних мереж розрахунки втрат, пов'язані зі спільним використанням технологічних мереж відповідача виконуються ним на підставі галузевих нормативно-технічних документів і оформляються додатком "Розрахунок втрат електричної енергії в мережах споживача", який, як встановлено судами, до теперішнього часу сторонами неузгоджений.
Крім того, сторонами при укладенні договору на постачання електричній енергії № 5870 був узгоджений додаток № 4 до договору "розрахунок втрат електричної енергії в мережах споживача" згідно якого втрати електроенергії в мережах споживача розподіляються між суб'єктами господарювання пропорційно об'єму переданого цими мережами електроенергії відповідним суб'єктом господарювання, включаючи споживача-власника цих мереж.
Заперечуючи проти позову, відповідач посилається на положення п. 6.28. Правил користування електричної енергії та вважає, що втрати в його електричних мережах повинні бути розподілені між ним та ПАТ "Енергетична компанія "Севастопольенерго".
Пунктом 1.2 Правил користування електричною енергією визначено, що споживач електричної енергії –це юридична або фізична особа - суб'єкт господарської діяльності, що використовує електричну енергію для забезпечення потреб власних електроустановок на підставі договору; субспоживач –це суб'єкт господарської діяльності –споживач, якому електрична енергія постачається постачальником електричної енергії через мережі електропередавальних організацій та технологічні електричні мережі основного споживача, до мереж якого приєднані електроустановки суб'єкта господарської діяльності - споживача (субспоживача).
Отже, твердження відповідача про те, що позивач є для відповідача також і субспоживачем, враховуючи те, що позивач є як постачальником електроенергії, так і споживачем одночасно, є необґрунтовані та не відповідають визначенню субспоживача, викладеному в 1.2 Правил.
Відповідно до термінології судової експертизи проведеної в рамках даної справи, комерційні втрати –це частина звітних технологічних втрат електроенергії, які обумовлені помилками вимірювань надходження і віддачі електроенергії розрахунковими приладами обліку, невідповідністю між свідченнями приладів обліку і реальною величиною надходження і віддачі електроенергії, безоблікове споживання електроенергії.
Розрахунок втрат електроенергії проведений судовою експертизою виявив небаланс електроенергії, який склав: у вересні 2009 року 167 110 кВт.год, за вирахуванням розрахункових нормативних втрат по 11т; у жовтні 2009 року 134 298 кВт.год., за вирахуванням розрахункових нормативних втрат по 11т.
Приписами ч. 5 ст. 42 ГПК України встановлено, що висновок судового експерта для господарського суду не є обов'язковим і оцінюється господарським судом за правилами, встановленими статтею 43 цього Кодексу.
Надавши правову оцінку висновку судової комплексної електротехнічної, економічної експертизи, проведеної 18.08.11 Харківським науково-дослідним інститутом судових експертиз, суди попередніх інстанцій правильно встановили та виходили з того, що втрати електроенергії в технологічних мережах ТОВ "СГС Плюс" відносяться до комерційних втрат, а об'єм втрат електроенергії на її передачу технологічними мережами ТОВ "СГС Плюс" визначається відповідно до Методики за визначенням втрат електроенергії в трансформаторах і лініях електропередач окремо по силовому трансформатору 11-Т і кожній з ліній. Об'єм електроенергії небалансу відноситься до об'єму корисної відпустки електроенергії разом з показаннями відповідного приладу обліку.
Відповідно до пункту 1.6 Постанови НКРЕ України "Про затвердження Положення про порядок надання, визначення і затвердження економічних коефіцієнтів нормативних технологічних витрат електроенергії" № 654 від 25.05.06 (v0654227-06) рішення про розподіл технічних втрат приймає НКРЕ України.
Згідно п. 3.10 "Інструкцій про порядок комерційного обліку електроенергії" Договору між членами Оптового ринку електроенергії України всі складові балансу електроенергії, за винятком втрат електроенергії в трансформаторах, визначаються на підставі вимірювань розрахунковими лічильниками.
Втрати електроенергії в трансформаторах електростанції і автотрансформаторах зв'язку визначаються згідно Методики по визначенню втрат електроенергії у трансформаторах і лініях електропередач (п. 3.11 Інструкції).
Листом № 32/01/6-3918 від 08.12.11 Міністерство енергетики і вугільної промисловості України повідомив ТОВ "СГС Плюс" та ПАТ "Енергетична компанія "Севастопольенерго" про те, що відповідно до п. 6.2 ГНД 34.09.104-2003 "Методики складання структури балансу електроенергії в електричних мережах 0,38-150 кВт., аналізу його складових і нормування технологічних витрат електроенергії", затвердженої наказом Мінпаливенерго України № 757 від 17.12.03 (v0757558-03) , при розрахунках нормативних характеристик технологічних витрат електроенергії в електричних мережах ПАТ "Енергетична компанія "Севастопольенерго" враховуються технічні характеристики елементів електричних мереж відповідно до межі балансової належності технологічних витрат електроенергії в електричних мережах компанії.
В зв’язку з тим, що комерційні лічильники знаходяться за трансформаторами, витрати в трансформаторах нормативної характеристики технологічних витрат електроенергії ПАТ "Енергетична компанія "Севастопольенерго" не враховуються.
З огляду на викладене, на ПАТ "Енергетична компанія "Севастопольенерго" не може бути покладено обов'язок по пропорційному відшкодуванню втрат в електричних мережах ТОВ "СГС Плюс".
З вказаних обставин правильно виходили суди попередніх інстанцій задовольняючи вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 157 337,76 грн., внаслідок порушення ним грошового зобов’язання у спірному періоді.
При новому розгляді справи судами попередніх інстанцій, у відповідності з вимогами ст. 11112 ГПК України (1798-12) , виконано вказівки суду касаційної інстанції, що викладені в постанові суду від 26.01.11, та на підставі встановлених фактичних обставин, з'ясовано дійсні права і обов'язки сторін та правильно застосовано матеріальний закон, що регулює спірні правовідносини.
Доводи касаційної скарги про необхідність розподілу втрат в електричних мережах відповідача між ТОВ "СГС Плюс" та ПАТ "Енергетична компанія "Севастопольенерго", не заслуговують на увагу суду, оскільки дані витрати, як встановлено судами, є комерційними, а не технологічними, як вважає скаржник.
Суд дав оцінку наявним у справі доказам за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, що відповідає вимогам ст. 43 ГПК України, переоцінка доказів, відповідно до ст. 1117 ГПК України, не входить до повноважень суду касаційної інстанції.
постанова апеляційного господарського суду прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального законодавства, доводи касаційної скарги правильності викладених у ній висновків не спростовують, в зв’язку з чим підстав для зміни чи скасування законного та обґрунтованого судового акту колегія суддів не вбачає.
На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "СГС Плюс" залишити без задоволення.
2. Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 26 грудня 2011 року у справі № 5020-2/038-351/2011 залишити без змін.
Головуючий суддя:
Судді:
Дунаєвська Н.Г.
Кочерова Н.О.
Мележик Н.І.