ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"12" січня 2012 р.
Справа № 25/101
( Додатково див. рішення господарського суду м. Києва (rs15657867) )
Колегія суддів Вищого господарського суду України у складі :
головуючого судді
Першикова Є.В.,
суддів
Данилової Т.Б.,
Ходаківської І.П.(доповідач),
розглянувши
касаційну скаргу
Товариства з обмеженою відповідальністю "СТІОМІ-Холдінг"
на
постанову від 25.08.11 Київського апеляційного господарського суду
у справі
№25/101 господарського суду м. Києва
за позовом
Прокурора Новоушицького району Хмельницької області в інтересах держави в особі Новоушицької районної державної адміністрації Хмельницької області та Отроківської сільської ради Новоушицького району Хмельницької області
до
Товариства з обмеженою відповідальністю "СТІОМІ-Холдінг"
про
стягнення 62 505,00 грн.
За участю представників сторін:
Від позивача- не з*явились
Від відповідача- не з*явились
Від Генеральної прокуратури України –Ступак Д.В.
ВСТАНОВИЛА:
Рішенням Господарського суду м. Києва від 17.05.2011 (суддя Морозов С.М.) позов задоволено повністю. Стягнуто з відповідача на користь позивача-2 62 505,00 грн.
Постановою колегії суддів Київського апеляційного господарського суду від 25.08.2011 у складі: Кошіля В.В., Шапрана В.В., Моторного О.А. рішення господарського суду першої інстанції залишено без змін.
ТОВ "СТІОМІ-Холдінг" у касаційній скарзі просить рішення та постанову попередніх судових інстанцій скасувати, прийняти нове рішення. яким в позові відмовити. Скарга мотивована незастосуванням судами норм чинного законодавства, зокрема, ст. 215 Цивільного кодексу України.
Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.
Господарськими судами при розгляді справи встановлено, що 07.02.2008 між позивачами та відповідачем було укладено угоду про соціальне партнерство (далі угода), предметом якої є розвиток інфраструктури та об’єктів соціальної сфери населених пунктів сільської ради (п. 1.1.).
Сторони за цією угодою зобов’язуються шляхом об’єднання зусиль спільно діяти в сфері розвитку населених пунктів Отроківської сільської ради для досягнення покращення добробуту та інфраструктури (п. 1.2. угоди).
Відповідач, який здійснює реалізацію на території Отроківської сільської ради власного проекту товарного виробництва сільськогосподарської продукції, використовуючи 1 389 га земель (оренда земельних часток (паїв) договору, які складено з громадянами, не витребувані паї, землі державної та комунальної власності) зобов’язується здійснювати інвестування в сферу соціального розвитку населених пунктів Отроківської сільської ради. Відповідач зобов’язується інвестувати кошти в сумі 20 835,00 грн. з розрахунку 15 грн. за 1 га орендованих земель. Кошти направляються на рахунок сільської ради до 01.10. поточного року (п. 2.1. угоди)
Господарськими судами встановлено, що відповідач свої зобов’язання за угодою щодо здійснення інвестицій протягом 2008 –2010 років не виконував.
Відповідно до ст. 525 ЦК України одностороння відмова від зобов’язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.
Згідно із ст. ст. 526, 629 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу (435-15) , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; договір є обов’язковим для виконання сторонами.
Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України суб’єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов’язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов’язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.
За умовами ч. 2 ст. 193 ГК України кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов’язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов’язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.
Згідно із ч. 7 ст. 193 ГК України не допускається одностороння відмова від виконання зобов’язання, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов’язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.
З урахуванням викладеного, суди обґрунтовано дійшли висновку про стягнення з відповідача заборгованості в розмірі 62 505,00 грн. (20 835,00 х 3 роки).
З огляду на викладене постанова апеляційної інстанції відповідає нормам чинного законодавства і має бути залишена без змін.
Керуючись, ст.ст. 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів Вищого господарського суду України
ПОСТАНОВИЛА:
Касаційну скаргу ТОВ "СТІОМІ-Холдінг" залишити без задоволення.
Постанову від 25.08.11 Київського апеляційного господарського суду у справі №25/101 господарського суду м. Києва залишити в силі.
Головуючий суддя
Судді
Є.Першиков
Т.Данилова
І.Ходаківська