ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"20" грудня 2011 р.
Справа № 20/101
Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. –головуючий, судді Бенедисюк І.М. і Львов Б.Ю.,
розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Суматра-ЛТД" (далі –Товариство), м. Київ,
на ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 24.10.2011
зі справи № 20/101
за позовом Херст Коммунікейшенз, Інк. (Hearst Communications, Inc; далі - Компанія), США,
до Товариства,
Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України (далі - Департамент), м. Київ,
про визнання недійсним свідоцтва на знак для товарів і послуг,
за участю представників сторін:
Компанії – Войкова А.П., Олійник К.С.,
Товариства – Голуба О.І., Мамалиги А.В.,
Департаменту – не з’явився,
ВСТАНОВИВ:
Ухвалою господарського суду міста Києва від 05.07.2011 у даній справі призначено судову експертизу об'єктів інтелектуальної власності та провадження у справі зупинено на підставі пункту 1 частини другої статті 79 Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК України (1798-12) ).
Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 24.10.2011 (колегія суддів у складі: Новіков М.М. –головуючий суддя, судді Зубець Л.П., Мартюк А.І.) апеляційну скаргу Товариства на зазначену ухвалу місцевого суду повернуто скаржникові без розгляду на підставі пункту 4 частини першої статті 97 ГПК України внаслідок подання апеляційної скарги 15.07.2011, тобто після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про відновлення цього строку.
У касаційній скарзі Товариство просить Вищий господарський суд України названу ухвалу апеляційного господарського суду скасувати через її винесення з порушенням норм процесуального права.
Компанія подала відзив на касаційну скаргу, в якому зазначила про безпідставність її доводів та просила оскаржувану ухвалу суду апеляційної інстанції залишити без змін, а скаргу –без задоволення.
Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.
Клопотання Товариства про витребування інформації стосовно дійсності довіреності представників Компанії та обізнаності позивача щодо перебігу даного судового спору, а також про зупинення провадження у справі до надходження відповідних доказів касаційною інстанцією відхилено через відсутність підстав для його задоволення.
Перевіривши повноту встановлення судом апеляційної інстанції обставин справи і правильність застосування ним норм процесуального права, заслухавши представників Компанії та Товариства, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.
Відповідно до статті 93 ГПК України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду - протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом.
За приписами статті 87 ГПК України повне рішення та ухвали надсилаються сторонам, прокурору, третім особам, які брали участь в судовому процесі, але не були присутні у судовому засіданні, рекомендованим листом з повідомленням про вручення не пізніше трьох днів з дня їх прийняття або за їх зверненням вручаються їм під розписку безпосередньо у суді.
Отже, чинне процесуальне законодавство: встановлює різні строки апеляційного оскарження рішень і ухвал місцевих господарських судів; не передбачає можливості проголошення в судовому засіданні тільки вступної та резолютивної частин ухвали суду із подальшим складенням повної ухвали; не містить положень щодо обов’язку суду першої інстанції надсилати рішення та ухвали особам, які були присутні у відповідному судовому засіданні.
Згідно з протоколом судового засідання від 05.07.2011 згадану ухвалу місцевого суду оголошено в присутності представника Товариства (т. 3, а.с. 109). Зауважень на протокол матеріали справи не містять. Відомості стосовно підписання ухвали від 05.07.2011 суддею в інший день відсутні (т. 3, а.с. 110-113).
Відповідно до пункту 4 частини першої статті 97 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про відновлення цього строку.
За таких обставин суд апеляційної інстанції, встановивши те, що останнім днем подання апеляційної скарги в даному випадку було 11.07.2011 (понеділок), тоді як Товариством апеляційну скаргу подано лише 15.07.2011, тобто поза межами зазначеного строку, та без клопотання про відновлення цього строку, прийняв законне й обґрунтоване судове рішення про повернення апеляційної скарги без розгляду.
На підставі викладеного та керуючись статтями 1119 –11111, 11113 ГПК України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
Ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 24.10.2011 зі справи № 20/101 залишити без змін, а касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Суматра-ЛТД" –без задоволення.
Суддя В.Селіваненко Суддя І.Бенедисюк Суддя Б.Львов