ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"20" грудня 2011 р.
Справа № 5002-29/3200-2011
( Додатково див. рішення господарського суду Автономної Республіки Крим (rs17849872) ) ( Додатково див. постанову Севастопольського апеляційного господарського суду (rs18723040) )
Вищий господарський суд України в складі колегії
суддів:
Овечкін В.Е.
Чернов Є.В.
Цвігун В.Л.
за участю представників: ПуАТ "Ялтинський холодокомбінат"
розглянувши касаційну скаргу
Попов Є.В.
Масандрівської селищної ради
на постанову
Севастопольського апеляційного господарського суду від 04 жовтня 2011 року
у справі
№ 5002-29/3200-2011 господарського суду АР Крим
за позовом
ПуАТ "Ялтинський холодокомбінат"
до
Масандрівської селищної ради
про
Визнання недійсним рішення селищної ради в частині, зобов'язання передати земельну ділянку в оренду
В С Т А Н О В И В:
Рішенням господарського суду АР Крим від 15.08.2011 р. (суддя Башилашвілі О.І.) позов задоволений.
Визнано недійсним п. 2 рішення Масандрівської селищної ради № 6 від 21.06.2011 р. "Про затвердження проекту землеустрою та передачу в оренду земельної ділянки Публічному акціонерному товариству "Ялтинський холодокомбінат" для обслуговування виробничо-господарського комплексу" в частині визначення в 1 (один) рік строку оренди земельної ділянки площею 2,0753 га для обслуговування виробничо-господарського холодокомбінату за адресою: АР Крим, смт. Масандра, вул. Південнобережне шосе, 1.
Зобов'язано Масандрівську селищну раду на підставі рішення Масандрівської селищної ради № 6 від 21.06.2011 р. здійснити передачу в оренду Публічному акціонерному товариству "Ялтинський холодокомбінат" земельної ділянки площею 2,0753 га для обслуговування виробничо-господарського холодокомбінату за адресою: АР Крим, смт. Масандра, вул. Південнобережне шосе, 1 (кадастровий № 0111948100:01:001:0158), шляхом укладення договору оренди земельної ділянки з встановленням строку його дії –49 років.
Суд, керуючись ст. 93 Земельного кодексу України, ст. 19 Закону України "Про оренду землі", дійшов висновку, що оскільки міською радою затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду строком на 49 років за відсутності заперечень стосовно даної складової проекту землеустрою, тому подальше імперативне встановлення оспорюваним пунктом рішення умови договору оренди в один рік порушує право позивача, тому вимоги про скасування цього рішення підлягають задоволенню. При цьому, оскільки міською радою затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду строком на 49 років, тому питання визначення строку оренди як умова договору є погодженим, відповідає законодавству, а, відтак, вимога про передачу в оренду земельної ділянки на умовах договору оренди з строком дії 49 років підлягає задоволенню.
Постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 04.10.2011 р. (судді Проценко О.І., Котлярова О.Л., Євдокімов І.В.) рішення господарського суду АР Крим від 15.08.2011 р. залишено без зміни.
Відповідач в касаційній скарзі просить постанову апеляційного господарського суду та рішення господарського суду першої інстанції скасувати з підстав неправильного застосування норм матеріального права, в позові відмовити.
Скаржник вважає, що суд порушив ст.ст. 1, 25 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.ст. 12, 124 Земельного кодексу України, оскільки селищна рада при встановлені строку дії договору оренди земельної ділянки діяла на свій розсуд та в своїх інтересах, що відповідає закону; позивачем не дотримано визначеного ст. 181 ГК України порядку укладення договору, проект договору оренди землі відповідачу не надсилався, суд не має права на визначення істотних умов договору оренди землі, висновок суду про наявність у проекті землеустрою умов договору оренди неправомірний, за змістом ст. 19 Закону України "Про оренду землі" строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін.
Вищий господарський суд України у відкритому судовому засіданні дослідив матеріали справи, доводи касаційної скарги, вважає, що скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.
Предметом позову є вимоги позивача визнати недійсними рішення міської ради в частині встановлення строку договору оренди землі.
Спірні правовідносини, які є предметом судового розгляду, виникли у зв'язку з передачею за спірним рішенням міської ради земельної ділянки в оренду строком на один рік, тоді як позивач такого строку не погоджував і його встановлення не відповідає погодженій землевпорядній документації.
Встановлено, що позивач є власником об'єкту нерухомості - виробничо-господарського комплексу холодокомбінату за адресою: смт.Масандра, Південнобережне шосе, 1, що підтверджується свідоцтвом №105 про право власності, виданим 30 вересня 1998 року виконавчим комітетом Ялтинської міської ради.
16 серпня 2005 року Масандрівська селищна рада рішенням №11, надала дозвіл відкритому акціонерному товариству "Ялтинський холодокомбінат" (на даний час Публічне акціонерне товариство "Ялтинський холодокомбінат" ) з розробки проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,0952 га для обслуговування виробничо-господарського комплексу холодокомбінату за адресою смт. Масандра, Південнобережне шосе, 1.
Рішеннями Масандрівської селищної ради від 18.09.2008р №26, від 16.12.2008р №30 та від 24.10.2010р №13 були внесені зміни щодо зменшення площі земельної ділянки та надання дозвілу на розробку проекту землеустрою по відводу земельної ділянки площею 2,0753га, та віднесено земельну ділянку до категорії "землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення".
На виконання зазначених рішень ТОВ "Кримський інститут екології та проектування"на замовлення ПАТ "Ялтинський холодокомбінат"було виконано Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду строком на 49 років ПАТ "Ялтинський холодокомбінат"для обслуговування виробничо-господарського комплексу холодокомбінату в смт. Масандра, Південнобрежне шосе, 1.
21.06.20011р. Масандрівською селищною радою було прийнято рішення № 6 "Про затвердження проекту землеустрою та передачу в оренду земельної ділянки Публічному акціонерному товариству "Ялтинський холодокомбінат" для обслуговування виробничо-господарського холодокомбінату", яким, зокрема, вирішено затвердити проект землеустрою по відведенню земельної ділянки Публічному акціонерному товариству "Ялтинський холодокомбінат" для обслуговування виробничо-господарського холодокомбінату за адресою: АР Крим. смт. Масандра, вул. Південнобережне шосе, 1; передати Публічному акціонерному товариству "Ялтинський холодокомбінат" в оренду строком на один рік земельну ділянку для обслуговування виробничо-господарського холодокомбінату за адресою: АР Крим. Смт. Масандра, вул. Південнобережне шосе, 1.
Частина 3 статті 24 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією (254к/96-ВР) і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, а в Автономній Республіці Крим - також нормативно-правовими актами Верховної Ради і Ради міністрів Автономної Республіки Крим, прийнятими у межах їхньої компетенції.
За змістом ст. 19 Закону України "Про оренду землі" строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років.
Після завершення будівництва та прийняття об'єкта в експлуатацію добросовісний орендар земельної ділянки, наданої для потреб будівництва та обслуговування відповідного об'єкта, має право на першочергове укладення договору оренди землі на строк до 50 років або припинення дії договору оренди землі.
Приймаючи рішення про затвердження наданого публічному акціонерному товариству "Ялтинський холодокомбінат" проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду строком на 49 років, селищна рада погодилась з умовами вказаного проекту - тобто прийняла пропозицію щодо умов майбутнього договору оренди земельної ділянки, зокрема, щодо строку його дії - на 49 років, за відсутності жодних заперечень та пропозицій стосовно вказаної складової проекту землеустрою.
Суд обгрунтовано врахував, що зважаючи на обставини, що земельна ділянка передається в оренду позивачу для обслуговування вже збудованого виробничого комплексу першої групи капітальності, який є власністю позивача, всупереч дійсним обставинам щодо затвердженого проекту землеустрою зі строком оренди 49 років та наведеним нормам закону, відповідачем своїм рішенням №6 від 21.06.2011р., в односторонньому порядку, не тільки без згоди, але й всупереч волевиявленню позивача, було встановлено умови договору, шляхом визначення щонайменшого можливого строку оренди - один рік, що безумовно порушує право позивача, як власника об'єкту нерухомості у вигляді цілісного майнового комплексу, що розташований на переданій в оренду земельній ділянці.
З урахуванням викладеного, судова колегія дійшла висновку про те, що діючим законодавством, яке регулює спірні правовідносини не передбачено повноважень органу місцевого самоврядування на імперативне встановлення строків оренди земельних ділянок, а тому прийняте рішення про затвердження проекту землеустрою в частині визначення строку оренди в один рік є недійсним, як таке, що прийняте з перевищенням компетенції (повноважень) та з порушенням прав позивача, тому вимоги позивача щодо визнання недійсним пункту 2 рішення Масандрівської селищної ради №6 від 21.06.2011 р. "Про затвердження проекту землеустрою та передачу в оренду земельної ділянки Публічному акціонерному товариству "Ялтинський холодокомбінат"для обслуговування виробничо-господарського комплексу"в частині визначення в 1 (один) рік строку оренди земельної ділянки площею 2,0753 га для обслуговування виробничо-господарського холодокомбінату обґрунтовані та підлягають задоволенню.
Відповідно до ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.
Крім того, згідно частини 5 статті 126 Земельного кодексу України право оренди земельної ділянки посвідчується договором оренди землі, зареєстрованим відповідно до закону -тобто, наслідком рішення Масандрівської селищної ради № 6 від 21.06.2011р та підставою виникнення права оренди земельної ділянки для відповідача -є укладення договору оренди земельної ділянки, в якому, зокрема, необхідною та суттєвою умовою є строк оренди.
За таких обставин, вимога позивача про зобов'язання відповідача здійснити передачу в оренду земельної ділянки шляхом укладення договору оренди земельної ділянки з встановленням терміном його дії на 49 років -є такою, що відповідає законодавству та спрямована на захист права позивача на оренду у розумінні статей 15 та 16 Цивільного кодексу України, а тому підлягає задоволенню.
Касаційна інстанція враховує, що згідно з частиною 7 статті 41 Конституції України встановлено, що використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства.
За змістом ст. 3 ЦК України до загальних засад законодавства на основі яких регулюються відносини відносяться, зокрема, справедливість, добросовісність та розумність.
Статтею 13 ЦК України передбачено, що при здійсненні своїх прав особа зобов'язана утримуватись від дій, які могли б порушити права інших осіб. Не допускаються дії особи, що вчиняються з наміром завдати шкоди іншій особі, а також зловживання правом в інших формах. У разі недодержання особою при здійсненні своїх прав вимог, які встановлені частинами другою-п'ятою цієї статті, суд може зобов'язати її припинити зловживання своїми правами, а також застосувати інші наслідки, встановлені законом.
Відповідач всупереч інтересам позивача встановлюючи мінімальний строк договору оренди зловживає своїм правом орендодавця.
Доводи скарги щодо порушення порядку укладення договору відхиляються, оскільки предмет спору пов'язаний з визначенням терміну договору в оспорюваному рішенні ради та не охоплює інші умови договору, які погоджуються сторонами окремо, що, зокрема, відображено у п. 3 оспорюваного рішення Масандрівської селищної ради від 21.06.20011р. № 6 та передбачає укладення договору у двомісячний строк.
Виходячи з викладеного, керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1118, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) ,
П О С Т А Н О В И В:
Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 04.10.2011 р. та рішення господарського суду АР Крим від 15.08.2011 р. у справі № 5002-29/3200-2011 господарського суду АР Крим залишити без зміни, а касаційну скаргу –без задоволення.
Головуючий, суддя
судді
В. Овечкін
Є. Чернов
В. Цвігун