ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"12" грудня 2011 р.
Справа № 15/17-1849-2011
Вищий господарський суд у складі колегії суддів:
головуючого судді
Величко Н.Л.,
суддів
Алєєвої І.В.,
Євсікова О.О.,
розглянувши касаційну скаргу
Товариства з обмеженою відповідальністю "Квадро"
на постанову
Одеського апеляційного господарського суду від 22.09.2011 р. (головуючий суддя: Туренко В.Б., судді: Поліщук Л.В., Разюк Г.П.)
у справі
№ 15/17-1849-2011 Господарського суду Одеської області
за позовом
Товариства з обмеженою відповідальністю "Квадро"
до
1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Арцизький завод залізобетонних виробів",
2. Арцизької районної державної адміністрації Одеської області
про
визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів товариства, запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, публікації в офіційному спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, передавального акту та зобов'язання виконати певні дії,
за участю представників
позивача
не з'явились;
відповідачів
не з'явились;
В С Т А Н О В И В:
В травні 2011 року ТОВ "Квадро" звернулось до Господарського суду Одеської області з позовом про: визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" від 26.10.2010 р.; визнання недійсним внесеного до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців запису про рішення засновників ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" щодо припинення товариства, зобов’язання державного реєстратора Арцизької районної державної адміністрації відмінити цей запис; визнання недійсною публікації в офіційному спеціальному друкованому засобі масової інформації "Бюлетень державної реєстрації" повідомлення про прийняття засновниками рішення щодо припинення товариства та зобов’язання державного реєстратора Арцизької районної державної адміністрації скасувати цю публікацію; визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" від 04.02.2011 р.; визнання недійсним Передавального акта ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів", затвердженого загальними зборами акціонерів товариства від 04.02.2011 р.
В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що він є власником простих іменних акцій ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" у кількості 392.580 штук, які складають 3,4851 % від статутного капіталу товариства, однак без його участі загальними зборами акціонерів ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" прийняті рішення про припинення товариства шляхом реорганізації у товариство з додатковою відповідальністю. На думку позивача, спірні рішення прийняті з порушенням норм чинного законодавства.
Рішенням Господарського суду Одеської області від 27.07.2011 р., залишеним без зміні постановою Одеського апеляційного господарського суду від 22.09.2011 р. у справі № 15/17-1849-2011, у задоволенні позову відмовлено.
Не погоджуючись з постановою суду апеляційної інстанції, позивач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить вказану постанову скасувати та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити повністю.
Вимоги та доводи касаційної скарги мотивовані тим, що судами попередніх інстанцій було неповно з’ясовано обставини, які мають значення для справи, а також невірно застосовано норми матеріального права, зокрема ст.ст. 104, 105 ЦК України, ст. 37 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців". У цьому зв'язку залишено поза увагою те, що з моменту публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, яка відбувається після дати прийняття рішення про реорганізацію, і до дати подачі державному реєстратору необхідних документів для проведення припинення юридичної особи в результаті перетворення і, відповідно, державної реєстрації новоутвореної юридичної особи повинен пройти щонайменше двомісячний строк.
Таким чином, скаржник стверджує, що ВАТ "Арцизький завод ЗБВ"на загальних зборах акціонерів, які відбулись 26.10.2010 р., прийнявши рішення щодо викупу акцій у строк з 26.10.2011 р. до 02.11.2011 р., тобто протягом 8 (восьми) календарних днів, що суперечить діючому законодавству України та внаслідок виконання прийнятого загальними зборами рішення, яке суперечить вимогам чинного законодавства, своїми діями порушив встановлений законодавством порядок припинення діяльності акціонерного товариства шляхом реорганізації.
Усіх учасників судового процесу відповідно до статті 111-4 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги, проте в судове засідання представники сторін не з'явились. Зважаючи на те, що явку представників сторін не було визнано обов’язковою, а також на достатність матеріалів справи для прийняття рішення, колегія суддів, беручи до уваги встановлені ст. 111-8 ГПК України строки розгляду касаційних скарг, дійшла висновку про можливість розглянути справу за відсутності зазначених представників.
Колегія суддів, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування господарськими судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Вирішуючи спір по суті заявлених вимог, місцевий та апеляційний господарські суди встановили наступне.
ТОВ "Квадро" було власником простих іменних акцій ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" у кількості 392.580 шт., які складали 3,4851 % від статутного капіталу ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів".
26.10.2010 р. відбулися загальні збори акціонерів ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів", скликані на підставі рішення правління.
Як вбачається з протоколу загальних зборів товариства від 26.10.2010 р., реєстраційною комісією зареєстровано для участі у загальних зборах 20 акціонерів (уповноважених представників), які володіють 8852163 голосами (простими іменними акціями), що становить 78,6 % від загальної кількості акцій товариства, що в силу вимог статті 41 Закону України "Про господарські товариства" та п. 9.4 Статуту відповідача забезпечило кворум для проведення зборів і такі збори є правомочними.
В результаті проведених зборів акціонерів прийняті рішення про припинення ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" шляхом реорганізації у Товариство з додатковою відповідальністю "Арцизький завод залізобетонних виробів" та про обрання комісії з припинення у складі трьох осіб.
Також збори акціонерів ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів", розглядаючи питання порядку денного стосовно припинення ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" шляхом реорганізації (перетворення) у Товариство з додатковою відповідальністю, встановили строк оцінки та викупу акцій у таких акціонерів, який становив період з 26.10.2010 р. до 02.11.2010 р.
Відповідно до Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.12.1998 р. № 222 (z0180-99) , загальними зборами акціонерів від 26.10.2010 р. встановлено:
- у ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів", що створюється внаслідок реорганізації ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" сума розміру статутного капіталу складає 2.816.130,00 грн., що дорівнюється розміру статутного капіталу ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" на момент прийняття рішення про реорганізацію;
- ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" за письмовою заявою акціонера здійснює обмін акцій ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" на частки у статутному капіталі ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів", що створюється внаслідок реорганізації, в період з 03.11.2010 р. до 19.11.2010 р. Вартість частки учасника у статутному капіталі товариства з додатковою відповідальністю, що створюється внаслідок реорганізації, дорівнює номінальній вартості акцій ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів", які належали акціонеру;
- кошти для повернення акціонерам, які не виявили бажання стати учасниками товариства з додатковою відповідальністю, що створюється внаслідок реорганізації, або не подали заяв на викуп та/або обмін акцій ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів", розміщуються на рахунку і виплачуються акціонерам згідно поданих заяв за номінальною вартістю акцій, що їм належали.
Відповідно до положень п. 9.3 Статуту ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" загальні збори акціонерів, які є вищим органом товариства, приймають рішення, зокрема, про припинення діяльності товариства, призначення ліквідаційної комісії, затвердження ліквідаційного балансу.
Порядок денний зборів акціонерів відповідно до вимог ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" та п. 9.7 Статуту ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" за 45 днів до дати проведення зборів направлявся всім акціонерам персональними листами із зазначенням дати, місця та часу проведення зборів і був опублікований в газетах "Бюлетень. Цінні папери України" № 168 від 10.09.2010 р. та "Арцизские вести" № 69 від 11.09.2010 р. Вищезазначене відправлення також підтверджується реєстром акціонерів, яким направлялись повідомлення про проведення зборів та датується 09.09.2010 р.
Позивач звернувся до відповідача із завою –вимогою про викуп у останнього простих іменних акцій ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" 04.11.2010 р., тобто після спливу строку подання заяв на викуп, який був затверджений загальними зборами акціонерів від 26.10.2010 р. Крім того, позивачем не додано до заяви сертифікату акцій, виписки з реєстру власників простих іменних акцій ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів", а також відсутні реквізити, на які мали бути перераховані кошти за викуп акцій.
Відповідач листами № 26 від 04.03.2011 р. та № 32 від 10.03.2011 р. повідомив позивачу, що його заява про викуп акцій буде задоволена після завершення процедури державної реєстрації правонаступника ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів".
Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.
Згідно з ч. 4 ст. 105 ЦК України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.
Відповідно до ст. 37 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення голова комісії з припинення або уповноважена ним особа після закінчення процедури припинення, яка передбачена законом, але не раніше двох місяців з дати публікації повідомлення у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації, повинні подати особисто (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення) державному реєстратору необхідні документи, серед яких у тому числі зазначено нотаріально посвідчену копію передавального акта, якщо припинення здійснюється в результаті злиття, приєднання або перетворення. Державна реєстрація юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення, здійснюється у порядку, який встановлено статтями 24-27 цього Закону, а перетворення вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення.
Доводи скаржника стосовно того, що вищевказані рішення, які прийняті загальними зборами акціонерів 26.10.2010 р., суперечать вимогам законодавства України, є необґрунтованими, оскільки, чинним законодавством, зокрема ст.ст. 104, 105 ЦК України, ст. 37 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" не встановлено мінімального строку оцінки та викупу акцій на підставі заяв акціонерів, а також не передбачена можливість обміну акцій після спливу встановленого рішенням загальних зборів строку на обмін акцій або можливість поновлення такого строку.
Так, чинним законодавством передбачено, що у разі якщо акціонер не голосував за перетворення акціонерного товариства на господарське товариство з іншою організаційно правовою формою та не виявив бажання обміняти власні акції на частку у статутному капіталі новоствореного товариства, він має можливість звернутися з письмовою заявою до товариства про викуп у нього належних йому акцій. Закон України "Про господарські товариства" (1576-12) прямо не передбачає інституту обов'язкового викупу акцій. Але при цьому п. 1.7 Положення про порядок реєстрації випуску акцій під час реорганізації товариств, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.12.1998 р. № 221 (z0137-99) , визначено, що акціонерне товариство, яке бере участь у реорганізації (зокрема товариство, що прийняло рішення про перетворення), зобов'язане здійснити оцінку та викуп акцій акціонерів, які вимагають цього, в разі, коли ці акціонери не голосували за прийняття загальними зборами рішення про реорганізацію і звернулися до товариства з письмовою заявою про викуп. Викуп акцій повинен бути здійснений товариством не пізніше одного місяця з дати прийняття загальними зборами рішення про реорганізацію на підставі письмових заяв акціонерів про викуп акцій, які можуть бути подані протягом зазначеного строку викупу акцій.
Отже, до осіб, які мають право вимагати обов'язкового викупу, належать особи, які не голосували за перетворення незалежно від їх участі в загальних зборах. Положення щодо обов'язкового викупу акцій містяться також у Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій, затвердженому рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.12.1998 р. № 222 (z0180-99) , в п. 5 якого відтворено положення, аналогічне до абз. 1 п. 1.7 Положення № 221 (z0137-99) .
Згідно з п. 7 розділу І Порядку 222 акціонерне товариство, що прийняло рішення про припинення діяльності товариства шляхом його реорганізації, зобов'язано здійснити обмін акцій на частки у статутному фонді товариств, що створюються під час реорганізації, та викуп акцій до їх державної реєстрації.
04.02.2011 р. відбулися чергові загальні збори акціонерів ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів", на яких зареєстровано 28 акціонерів (уповноважених представників), які володіють 8852163 голосами (простими іменними акціями), що становить 78,5845 % від загальної кількості акцій товариства і відповідно до вимог чинного законодавства свідчить про правомочність цих зборів. На вищевказаних зборах був затверджений передавальний акт.
Повідомлення про проведення загальних зборів акціонерів направлялись персональними листами із зазначенням дати, місця та часу проведення зборів, що підтверджується реєстром відправлень, датованим 13.12.2010 р. та опубліковані у друкованому виданні "Відомості Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку" №228 (986) від 06.12.2010 р. і в газеті "Арцизские вести" № 99 від 11.12.2010 р., відповідно до вимог ст. 43 Закону України "Про господарські товариства".
Також, 04.02.2011 р. проведені установчі збори засновників (учасників) ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів", оформлені протоколом № 1 від 04.02.2011 р., на яких прийняті наступні рішення: про створення ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів"; про розподіл часток у статутному капіталі ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів"; про внесення коштів для повернення акціонерам ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" компенсації; про затвердження установчих документів товариства; про затвердження передавального акту.
Статутний капітал ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів" становить 2.816.130,00 грн., що дорівнює розміру Статутного капіталу ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів", що відповідає вимогам п. 6 розділу 1 Порядку 222.
Зазначеними установчими зборами учасників ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів" встановлено, що в процесі реорганізації заяв на викуп акцій від акціонерів ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" не надходило. Акціонерам ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів", що не виявили бажання стати учасниками ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів" та не подали заяв на викуп акцій, необхідно повернути кошти в сумі 605.089,25 грн. Засновниками (учасниками) ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів" стали ті акціонери, які голосували за припинення ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" шляхом реорганізації (припинення) у ТДВ та подали у встановлений строк заяви про обмін своїх акцій на частки у статутному капіталі товариства, що створюється внаслідок реорганізації (а.с. 75-80 т. 1).
В подальшому, 10.02.2011 р. проведено державну реєстрацію припинення ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" та зареєстровано правонаступника ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів".
Відповідно до ч. 15 ст. 37 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців" перетворення юридичної особи вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення.
Згідно з п. 1 Розділу 1 Порядку 222 (z0180-99) зупинення обігу акцій, відновлення обігу акцій, скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випусків акцій здійснюється уповноваженими особами Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку або її територіальних органів.
Одеське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 14.03.2011 р. видало розпорядження № 13-ОД-С-А про скасування реєстрації випуску акцій, яким анульовано Свідоцтво про реєстрацію випуску акцій ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" № 41/15/1/04 від 08.11.2004 р. (а.с. 94 т. 1).
З урахуванням наведеного колегія суддів погоджується з висновком судів попередніх інстанцій про те, що процес реорганізації ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" шляхом перетворення у ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів" був проведений згідно з вимогами законодавства і відсутністю будь-яких порушень прав та інтересів позивача та інших акціонерів ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів".
Позивач був повідомлений про проведення загальних зборів акціонерів, що підтверджується наявними в матеріалах справи документами, але не скористався своїм переважним правом щодо оцінки та викупу належних йому акцій у визначені загальними зборами акціонерів строки. Крім того, як встановили суди попередніх інстанцій на підставі аналізу листа № 41 від 31.03.2011 р. ТДВ "Арцизький завод залізобетонних виробів" у відповідь на заяву позивача від 04.11.2010 р. про викуп акцій ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів", відповідач погоджується виплатити компенсацію вартості простих іменних акцій ВАТ "Арцизький завод залізобетонних виробів" за номінальною вартістю.
Відповідно до п. 2.11 Рекомендацій Президії Вищого господарського суду України "Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин" від 28.12.2007 р. № 04-5/14 (v5_14600-07) під час вирішення спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів суду слід з'ясовувати, чи відповідає оспорюване рішення вимогам чинного законодавства та/або компетенції органу, що прийняв це рішення, чи були загальні збори правомочними, чи було дотримано визначеного законом порядку скликання і проведення загальних зборів. Зокрема, підставами недійсності рішень загальних зборів є таке:
а) рішення загальних зборів не відповідає нормам чинного законодавства;
б) рішення прийнято неправомочними загальними зборами або правомочність загальних зборів встановити неможливо;
в) рішення з питання, яке відповідно до закону вирішується більшістю у 3/4 голосів присутніх на загальних зборах акціонерів, було прийнято простою більшістю голосів;
г) рішення прийнято з питання, не включеного до порядку денного загальних зборів;
д) рішення з питань зміни розміру статутного капіталу акціонерних товариств прийнято з порушенням обов'язку з надання акціонерам у встановленому законом порядку інформації, передбаченої статтею 40 Закону України "Про господарські товариства", або акціонерам було надано недостовірну чи неповну інформацію;
е) рішення прийнято загальними зборами акціонерів, під час скликання і проведення яких не було дотримано вимог законодавства або статуту акціонерного товариства, якщо це призвело до істотного порушення прав позивача;
є) відсутність протоколу загальних зборів, підписаного відповідно до частини дев'ятої статі 41 Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) головою і секретарем зборів. Підстави, зазначені у пунктах "б" - "е", пов'язані з порушенням прав акціонерів на управління акціонерним товариством.
Також згідно з п. 17 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 р. № 13 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) рішення загальних зборів учасників (акціонерів) та інших органів господарського товариства є актами, оскільки ці рішення зумовлюють настання правових наслідків, спрямованих на регулювання господарських відносин, і мають обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин. У зв'язку з цим підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути:
- порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства;
- позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах;
- порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.
Рішення загальних зборів господарського товариства можуть бути визнані недійсними в судовому порядку у випадку недотримання процедури їх скликання, встановленої статтями 43, 61 Закону України "Про господарські товариства".
Пунктом 19 вказаної Постанови Пленуму Верховного Суду України передбачено, що для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника (акціонера) товариства. Якщо за результатами розгляду справи факт такого порушення не встановлено, господарський суд не має підстав для задоволення позову.
Вимоги позивача про визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів товариства є необґрунтованими і спростовуються вищенаведеним, а тому і решта вимог скаржника не підлягає задоволенню, оскільки вони є похідними від первісної –визнання недійсними рішення загальних зборів акціонерів.
Відповідно до статті 111-5 ГПК України у касаційній інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи у суді першої інстанції за винятком процесуальних дій, пов'язаних із встановленням обставин справи та їх доказуванням.
Згідно зі статтею 111-7 ГПК України, переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин справи перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права.
Зважаючи на обмеженість процесуальних дій касаційної інстанції, пов'язаних із встановленням обставин справи та їх доказуванням, колегія суддів відхиляє всі інші доводи скаржника, які фактично зводяться до переоцінки доказів та необхідності додаткового встановлення обставин справи.
Відповідно до статті 111-9 ГПК України касаційна інстанція за результатами розгляду касаційної скарги має право, зокрема, залишити рішення першої інстанції або постанову апеляційної інстанції без змін, а скаргу без задоволення.
На думку колегії суддів, висновок місцевого та апеляційного судів про відсутність правових підстав для задоволення заявлених позовних вимог є законним, обґрунтованим, відповідає нормам чинного законодавства, фактичним обставинам справи і наявним у ній матеріалам, а доводи касаційної скарги його не спростовують.
З огляду на викладене, підстав для зміни або скасування постановлених у справі рішення місцевого суду та постанови апеляційної інстанції не вбачається.
Керуючись статтями 85, 111-5, 111-7, 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, суд
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Квадро" залишити без задоволення, а постанову Одеського апеляційного господарського суду від 22.09.2011 р. у справі № 15/17-1849-2011 –без змін.
Головуючий суддя
судді
Н.Л. Величко
І.В. Алєєва
О.О. Євсіков