ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"21" листопада 2011 р.
Справа № 3/21-271
( Додатково див. рішення господарського суду Тернопільської області (rs3332418) ) ( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs15123582) ) ( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs21207320) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого Карабаня В.Я.
суддів: Ковтонюк Л.В.
Жаботиної Г.В.
за участю представників позивача: Стецько М.В., Самотяга О.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу
приватного підприємства "Онікс"
на постанову
Львівського апеляційного господарського суду від 30.05.2011
у справі господарського суду
№ 3/21-271 Тернопільської області
за позовом
приватного підприємства "Онікс"
до відповідачів третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на
предмет спору
1.Тернопільського районного бюро технічної інвентаризації;
2.Великоберезовицької селищної ради
ОСОБА_1
про
визнання права власності
В С Т А Н О В И В:
В лютому 2009 року приватне підприємство "Онікс" звернулось з позовом до Тернопільського районного бюро технічної інвентаризації та Великоберезовицької селищної ради про визнання за ним права власності на нерухоме майно, що знаходиться за адресою: смт. Велика Березовиця Тернопільського району Тернопільської області на території виконкому Великоберезовицької селищної ради, посилаючись на те, що рішенням загальних зборів товариства власників "Поділля" від 31.10.2007 це товариство було реорганізовано шляхом його приєднання до приватного підприємства "Онікс". Позивач набув право власності на певне майно товариства власників "Поділля", створеного в наслідок реорганізації КСП "Агрофірма "Поділля", згідно передавального акту від 21.01.2008. Проте відповідачі - Великоберезовицька селищна рада та Тернопільське районне бюро технічної інвентаризації –відмовили у оформленні права власності позивача на це нерухоме майно.
Рішенням господарського суду Тернопільської області від 19.03.2009 (суддя Турецький І.М.) позов задоволено, визнано право власності за приватним підприємством "Онікс" на нерухоме майно –нежитлові приміщення та споруди згідно переліку, які розташовані в смт. В.Березовиця Тернопільського району Тернопільської області. Рішення вмотивовано доведеністю позовних вимог.
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 30.03.2011 (колегія у складі суддів: Галушко Н.А., Краєвської М.В., Орищин Г.В.) апеляційні скарги Великоберезовицької селищної ради та ОСОБА_1 задоволено частково. Рішення господарського суду Тернопільської області від 19.03.2009 скасовано. Позовні вимоги залишено без розгляду. Постанову вмотивовано тим, що невиконання позивачем вимог ухвали апеляційного господарського суду від 03.11.2011, якою було призначено судово-будівельну експертизу, щодо оплати проведення цієї експертизи перешкоджає розгляду позову по суті, що є відповідно до п. 5 ст. 81 ГПК України підставою для залишення позовних вимог без розгляду.
Не погоджуючись із постановою Львівського апеляційного господарського суду від 30.03.2011, приватне підприємство "Онікс" звернулось із касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Львівського апеляційного господарського суду від 30.03.2011 як таку, що прийнято з порушенням норм процесуального права, а рішення господарського суду Тернопільської області від 19.03.2009 залишити в силі.
Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників позивача, Вищий господарський суд України дійшов висновку про часткове задоволення касаційної скарги з огляду на наступне.
Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 24.04.2009 прийнято до розгляду апеляційну скаргу Великоберезовицької селищної ради на рішення господарського суду Тернопільської області від 19.03.2009, в якій заявник зазначав про те, що на підставі протоколу № 1 від 23.03.2001 зборів уповноважених представників товариства власників "Поділля" було проведено розпаювання майна та складено список осіб (бувших членів КСП), які мають право на отримання майнових сертифікатів; фізичні особи, які прийняли рішення про приєднання до приватного підприємства "Онікс", не є засновниками приватного підприємства "Онікс". Відповідно до Порядку оформлення правонаступництва за зобов'язаннями неорганізованих КСП ( зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.04.2001 за № 306/5497 (z0306-01) ) до статутних фондів підприємств правонаступників КСП передається лише майно в частині вартості майнових паїв членів КСП –засновників такої юридичної особи –правонаступника, тому приватне підприємство "Онікс" без достатньої правової підстави прийняло на свій баланс спірне нерухоме майно, порушивши права інших співвласників цього майна, а сільська рада не мала підстав для видачі позивачу свідоцтва про право власності на це майно.
Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 27.05.2009 прийнято та приєднано до спільного розгляду апеляційну скаргу ОСОБА_1, який у скарзі вказував на те, що прийняття місцевий господарським судом рішення, за яким право власності на певне майно колишнього КСП "Агрофірма "Поділля", реорганізованого у ТВ "Поділля", визнано за позивачем, зачіпає його права та інтереси.
Ці доводи апелянта Львівський апеляційний господарський суд не перевірив, та відповідно не надав ніякої оцінки, також не надав ніякої оцінки і доводам, викладеним Великоберезовицькою селищною радою в її апеляційній скарзі.
За таких обставин прийнята Львівським апеляційним господарським судом постанова від 30.03.2011 підлягає скасуванню із направленням справи на новий розгляд до суду апеляційної інстанції відповідно до п. 3 ст. 1119 ГПК України.
Керуючись ст. ст. 1115, 1119 - 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу приватного підприємства "Онікс" задовольнити частково.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 30.05.2011 скасувати, справу № 3/21-271 передати на новий розгляд до Львівського апеляційного господарського суду.
Головуючий
судді:
В.Карабань
Л.Ковтонюк
Г.Жаботина