ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"16" листопада 2011 р.
Справа № 5019/976/11
( Додатково див. рішення господарського суду Рівненської області (rs16197231) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого судді
Гончарука П.А.,
судді
Кондратової І.Д.,
судді
Стратієнко Л.В.,
за участю представників сторін
від позивачів
Нестеренко О.І., Єремов М.С.,
від відповідача
не з'явились;
від прокуратури
Рудак О.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні
касаційну скаргу
Приватного сільськогосподарського підприємства племінного птахівництва "Здолбунівське"
на
рішення Господарського суду Рівненської області від 09.06.2011 р. та постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 27.09.2011 р.
у справі
№ 5019/976/11 Господарського суду Рівненської області
за позовом
Заступника прокурора міста Рівне в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України та в особі Відкритого акціонерного товариства "Національної акціонерної компанії "Украгролізинг" в особі відокремленого підрозділу Рівненської філії Національної акціонерної компанії "Украгролізинг"
до
Приватного сільськогосподарського підприємства племінного птахівництва "Здолбунівське"
про
стягнення 7643,05 грн.
Розпорядженням секретаря четвертої судової палати Могила С.К. № 03.10-05/401 від 14.11.2011 р. внесено зміни до складу суду, для розгляду касаційної скарги у справі № 5019/976/11 призначено колегію суддів у складі : головуючий суддя –Гончарук П.А., судді: Кондратова І.Д., Стратієнко Л.В.
ВСТАНОВИВ:
Заступник прокурора міста Рівне в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України та в особі Відкритого акціонерного товариства "Національної акціонерної компанії "Украгролізинг" (надалі –ВАТ НАК "Украгролізинг") в особі відокремленого підрозділу Рівненської філії НАК "Украгролізинг" звернувся до Господарського суду Рівненської області з позовом до Приватного сільськогосподарського підприємства племінного птахівництва "Здолбунівське" (надалі –ПСППП "Здолбунівське") про стягнення з останнього заборгованості у розмірі 27184,09 грн. (сума основного боргу в розмірі 19540,59 грн., пеня –215,74 грн., 3% річних - 41,76 грн. та штраф -7386,00 грн.).
Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов’язань за договором фінансового лізингу № 17-09-75 бфл/103 від 20.03.2009 р. щодо своєчасної та повної оплати лізингових платежів, що призвело до виникнення заборгованості.
До прийняття рішення у справі Заступник прокурора міста Рівне подав заяву про зменшення позовних вимог у зв'язку зі сплатою відповідачем суми основного боргу та просив пеню в розмірі 215,74 грн., 3% річних в 41,76 грн. та штраф -7386,00 грн.
Рішенням Господарського суду Рівненської області від 09.06.2011р. у даній справі (суддя Войтюк В.Р.), залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 27.09.2011 р. (колегія суддів у складі: головуючого судді Огороднік К.М., суддів Коломис В.В., Мельник О.В.) позов задоволено повністю. Стягнуто з ПСППП "Здолбунівське") на користь ВАТ "НАК "Украгролізинг" в особі відокремленого підрозділу Рівненської філії ВАТ "НАК "Украгролізинг" 215,74 грн. пені, 41,76 грн. річних, 7386,00 грн. штрафу.
Відповідач, не погоджуючись з зазначеними судовими актами, в своїй касаційній скарзі просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити, посилаючись на порушення господарськими судами попередніх інстанцій норм матеріального права, а саме: ст. 61 Конституції України, ч. 3 ст. 551 Цивільного кодексу (надалі – ЦК України (435-15) ), ст. 233 Господарського кодексу (надалі – ГК України (436-15) ).
Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників позивача та прокуратури, перевіривши, згідно ч. 1 ст. 1117 Господарського процесуального кодексу (надалі – ГПК) України (1798-12) наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в судових рішеннях, а також правильності застосування судами попередніх інстанції норм матеріального та процесуального права, судова колегія вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково з огляду на наступне.
Господарськими судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що правовідносини між ВАТ "НАК "Украгролізинг" (надалі - лізингодавець) та ПСППП "Здолбунівське" (надалі - лізингоодержувач) виникли на підставі договору фінансового лізингу № 17-09-75 бфл/103 від 20.03.2009 р. (надалі –договір), відповідно до якого лізингодавець зобов'язався у встановлені строки передати в користування майно, закупівля якого фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України згідно з Порядком використання коштів Державного бюджету України, що спрямовуються на придбання вітчизняної техніки і обладнання для агропромислового комплексу та заходи по операціях фінансового лізингу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2003 року № 1904 (1904-2003-п) , а лізингоодержувач - прийняти предмет лізингу і сплачувати лізингові платежі на умовах вказаного договору.
Пунктом 3.4.3 договорів лізингу встановлено, що лізингоодержувач зобов’язаний своєчасно та у повному обсязі сплачувати лізингодавцю лізингові платежі відповідно до умов договору.
Попередніми судовими інстанціями встановлено, що лізингоодержувач (відповідач) несвоєчасно та у неповному розмірі сплатив лізингодавцю (позивачу) лізинговий платіж за зазначеним договором, строк сплати за якими наступив відповідно 08.04.2011 на суму 19540,59 грн.
Предметом спору у даній справі є вимога позивача застосування до відповідача відповідальності за порушення зобов’язання в частині здійснення лізингового платежу в розмірі 19540,59 грн. в строк, встановлений графіком слати лізингових платежів (додаток № 4 до договору), у вигляді штрафу та пені, а також застосування до відповідача відповідальності, визначеної ст. 625 ЦК України.
Згідно з ст.ст. 525, 526, 629 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.
За змістом ст. 610 ЦК України порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання).
Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).
Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.
З огляду на встановлений судами факт прострочення відповідачем взятих на себе договірних зобов'язань з оплати лізингового платежу в розмірі 19540,59 грн., колегія суддів вважає, що місцевий господарський суд обґрунтовано стягнув з відповідача 3 % річних в розмірі 41,76 грн. за період прострочення з 08.04.2011 р. по 04.05.2011 р.
Що стосується одночасного стягнення з відповідача пені і штрафу за несвоєчасне виконання зобов'язання зі сплати лізингового платежу, слід зазначити наступне.
Згідно з ч. 2 ст. 193 ГК України порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.
В силу ст. 216, ч. 1 ст. 218 ГК України підставою господарсько-правової відповідальності у вигляді застосування господарських санкцій є вчинене учасником господарських відносин правопорушення у сфері господарювання. Одним з видів господарських санкцій, згідно ч. 2 ст. 217 ГК України, є штрафні санкції, до яких віднесені, у т.ч. штраф та пеня (ч. 1 ст. 230 ГК України).
Відповідно до ч. 4 ст. 231 ЦК України у разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).
Судами попередніх інстанцій встановлено, що види господарських санкцій за невиконання або неналежне виконання зобов'язань за договором сторони передбачили в розділі 7 договору.
Так, відповідно до п. 7.1 договору за порушення строків сплати лізингових платежів лізингоодержувач за кожний календарний день прострочення від несплаченої суми сплачує лізингодавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який нараховується пеня.
Такий вид забезпечення виконання зобов'язань та його розмір встановлено ч. 3 ст. 549 ЦК України, ч. 6 ст. 231 ГК України та ст.ст. 1 і 3 Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань".
У пункті 7.2 договору сторони передбачили, що за ненадання підтверджуючих документів про реєстрацію предмета лізингу, неповідомлення про зміну місцезнаходження та реквізитів, порушення інших зобов'язань, визначених договором, лізингоодержувач сплачує штраф в розмірі 2 % від вартості предмета лізингу за кожний випадок порушення, що не звільняє лізингоодержувача від обов'язку виконання умов договору.
Таке право встановити в договорі розмір та порядок нарахування штрафу надано сторонам ч. 4 ст. 231 ЦК України та узгоджується із свободою договору, встановленою ст. 627 ЦК України, коли сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу (435-15) , інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.
З урахуванням наведеного, колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, що чинне законодавство не встановлює обмежень щодо одночасного застосування пені і штрафу у випадку порушення виконання зобов'язання і таке застосування чинному законодавству не суперечить. Більш того, таке одночасне стягнення пені та штрафу за порушення господарського зобов’язання передбачено приписами ч. 2 ст. 231 ГК України.
Доводи касаційної скарги про те, що одночасне стягнення з відповідача штрафу та пені за порушення зобов’язань за договором суперечить ст. 61 Конституції України є помилковими, оскільки згідно ст. 549 ЦК України пеня та штраф є формами неустойки, а згідно ст. 230 ГК України - видами штрафних санкцій, але не є окремими та самостійними видами юридичної відповідальності. Колегія суддів відзначає, що в даному випадку умови договору передбачають цивільно-правову (господарсько-правову) відповідальність за порушення умов договору у вигляді сплати неустойки –пені та штрафу, а отже відповідач лише один раз притягнений до цивільно-правової відповідальності за порушення строків сплати лізингового платежу.
Разом з тим, стягуючи відповідно до ст. 231 ГК України штраф за невиконання відповідачем своїх зобов’язань у розмірі 2 % від вартості предмета лізингу що становить 7386,00 грн., суди з урахуванням того, що сума простроченого платежу становила 19540,59 грн., а також те, що період прострочення становить лише 26 днів, безпідставно не застосували вимог ст. 233 ГК України щодо зменшення розміру штрафних санкцій.
Згідно приписів ч. 3 ст. 551 ЦК України, ст. 233 ГК України, вирішуючи питання про зменшення розміру пені, яка підлягає стягненню зі сторони, що порушила зобов'язання, господарський суд повинен об'єктивно оцінити, чи є даний випадок винятковим, виходячи з інтересів сторін, які заслуговують на увагу, ступеня виконання зобов'язань, причини неналежного виконання або невиконання зобов'язання, незначності прострочення у виконанні зобов'язання, невідповідності розміру неустойки наслідкам порушення, негайного добровільного усунення винною стороною порушення та його наслідків
Суд касаційної інстанції, враховуючи, що належні до сплати штрафні санкції (штраф) надмірно великі порівняно з основною заборгованістю позивача, яка була повністю погашена після звернення з позовом, а також приймаючи до уваги незначний період прострочення виконання зобов'язання, вважає за необхідне змінити рішення суду в частині стягнення штрафу, зменшивши його розмір з 7386,00 грн. до 1000,00 грн.
Керуючись ст. ст. ст. 1115, 1117, п. 5 ч. 1 ст. 1119, ст. 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Приватного сільськогосподарського підприємства племінного птахівництва "Здолбунівське" задовольнити частково.
Постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 27.09.2011 р. та рішення Господарського суду Рівненської області від 09.06.2011 р. в частині стягнення штрафу змінити, зменшивши розмір штрафу, що підлягає стягненню з відповідача, з 7386,00 грн. до 1000,00 грн.
В решті рішення Господарського суду Рівненської області від 09.06.2011р. та постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 27.09.2011 р. у справі № 5019/976/11–залишити без змін.
Доручити Господарського суду Рівненської області видати відповідний наказ.
Головуючий суддя
Гончарук П.А.
Суддя
Кондратова І.Д.
Суддя
Стратієнко Л.В.