ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"04" жовтня 2011 р.
Справа № 12/261/10
( Додатково див. постанову господарського суду Запорізької області (rs14350067) ) ( Додатково див. постанову Донецького апеляційного господарського суду (rs17288486) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого –
Білошкап О.В.,
суддів –
Поліщука В.Ю.,
Хандуріна М.І.,
за участю представників сторін:
ПАТ "УкрСиббанк" –Колток М.М.,
Ліквідатора ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." –Лихопьок Д.П.,
ВАТ " Інститут "ДніпроВНІПІенергопром" –Лебедєвої Н.А.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "УкрСиббанк" на постанову господарського суду Запорізької області від 27.01.2011р. та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 04.07.2011р. по справі № 12/261/10 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г.",-
в с т а н о в и в:
Постановою господарського суду Запорізької області від 27.01.2011р. ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором підприємства - банкрута призначено арбітражного керуючого Лихопьок Д.П. Зобов'язано ліквідатора у п’ятиденний строк подати в офіційний друкований орган оголошення про визнання ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури відповідно до Закону (2343-12) , докази публікації надати суду до 17.02.2011р.
Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 04.07.2011р. апеляційну скаргу ПАТ "УкрСиббанк" залишено без задоволення. Постанову господарського суду Запорізької області від 27.01.2011р. залишено без змін.
Публічне акціонерне товариство "УкрСиббанк" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову господарського суду Запорізької області від 27.01.2011р. та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 04.07.2011р. скасувати, провадження у справі припинити, посилаючись на порушення та неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.
В судовому засіданні 20.09.2011р. розгляд справи було відкладено на 04.10.2011р.
Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Запорізької області від 30.12.2010р. порушено провадження по справі про банкрутство ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." на підставі ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.
Постановою господарського суду Запорізької області від 27.01.2011р. ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором підприємства - банкрута призначено арбітражного керуючого Лихопьок Д.П. Зобов'язано ліквідатора у п’ятиденний строк подати в офіційний друкований орган оголошення про визнання ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури відповідно до Закону (2343-12) , докази публікації надати суду до 17.02.2011р. Зобов’язано ліквідатора прийняти заходи щодо виявлення кредиторів банкрута та здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) , в межах строку визначеного ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" . Після завершення процедури ліквідації надати до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс відповідно до вимог ст. 32 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" .
Залишаючи без змін постанову суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції виходив з того, що матеріали справи та заходи, здійснені ліквідаційною комісією під час проведення ліквідаційної процедури, свідчать про недостатність вартості майна та активів боржника і грошових коштів для задоволення вимог кредиторів, а посилання ПАТ "УкрСиббанк" на відсутність факту публікації оголошення в офіційному друкованому органі та ненадання доказу направлення письмового повідомлення щодо припинення юридичної особи органу, що здійснює державну реєстрацію, не приймаються до уваги, оскільки ці документи були надані боржником до матеріалів справи.
Як вбачається з матеріалів справи, справа про банкрутство ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." порушена за ознаками ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Відповідно до ч.1 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутство", якщо вартості майна боржника –юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом (2343-12) . У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов’язані звернутися в господарський суд із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.
Необхідними передумовами для звернення з заявою на підставі ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутство" є дотримання боржником ст.ст. 105, 110 Цивільного кодексу України, ст. 60 ч.5 Господарського кодексу України.
Відповідно до вимог частини 4 статті 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.
Згідно частини 1 статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.
Частиною 3 статті 110 Цивільного кодексу України встановлено, що якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.
Відповідно до вимог частини 1 статті 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.
Згідно вимог частини 5 статті 60 Господарського кодексу України, яка регулює загальний порядок ліквідації суб'єкта господарювання, ліквідаційна комісія оцінює наявне майно суб'єкта господарювання, який ліквідується і розраховується з кредиторами, складає ліквідаційний баланс та подає його власнику або органу, який призначив ліквідаційну комісію. Достовірність та повнота ліквідаційного балансу повинні бути перевірені у встановленому законодавством порядку.
Отже, тільки після оцінки вартості наявного майна боржника, в порядку статті 60 Господарського кодексу України, публікації оголошення в порядку статті 105 ЦК України для виявлення кредиторів, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу можливо з'ясувати питання про недостатність вартості майна боржника для задоволення вимог кредиторів та можливе звернення до господарського суду, після закінчення строку, який передбачений статтею 105 ЦК України, з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка передбачає спрощену процедуру банкрутства.
Як вбачається з матеріалів справи, протоколом №30 загальних зборів учасників ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." від 22.09.2010 р. прийнято рішення про припинення діяльності ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." шляхом ліквідації, затверджено склад ліквідаційної комісії, призначено головою ліквідаційної комісії Яшунського Г.О.
Сума кредиторської заборгованості боржника складає 3852552,90 грн., з яких: заборгованість перед Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності - 8,55 грн. та заборгованість у розмірі 3852544,35 грн. перед ПАТ "УкрСиббанк". Відсутня заборгованість по заробітній платі перед працівниками товариства, що підтверджується довідкою № 3-24/1/11 від 24.01.2011р. та відсутня дебіторська заборгованість за товари та послуги, що підтверджується довідкою № 5-24/1/11 від 24.01.2011р.
В результаті проведеної інвентаризації на балансі товариства наявні нематеріальні активи, а саме: комп’ютер та комп’ютерна програма 1С, залишкова вартість яких складає 1000,00 грн., а також грошові кошти у розмірі 358,00 грн.
Згідно звіту про ринкову вартість майна боржника, наявне майно оцінено у розмірі 785,00 грн.
ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." має відкриті поточні рахунки в банківських установах, зокрема: в ПАО "Акта банк", АКБ "Укрсиббанк", ЗАТ "Альфа-Банк", ОТР-Банк згідно довідки № 1-24/1/11 від 24.01.2011р. станом на 27.12.2010р.
В газеті "Голос України" № 201 (4951) від 27.10.2010р. опубліковано оголошення щодо ліквідації підприємства.
Крім того, судом апеляційної інстанції встановлено, що 24.09.2010р. ліквідаційною комісією письмово повідомлено орган, що здійснює державну реєстрацію про припинення боржника шляхом ліквідації.
27.09.2010р. ліквідаційною комісією до ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська подане відповідне повідомлення про припинення ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." шляхом ліквідації.
В "Бюлетені державної реєстрації" № 159/1 (19/1) від 01.10.2010р. внесено запис №11832 з публікацією про ліквідацію боржника.
Вищезазначені дії здійснені ліквідаційною комісією боржника до порушення судом першої інстанції 30.12.2010р. провадження по справі про банкрутство ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г."
Протоколом загальних зборів учасників боржника № 31 від 27.12.2010р. прийнято рішення затвердити проміжний ліквідаційний баланс та доручено голові ліквідаційної комісії підготувати всі документи для надання заяви до господарського суду про порушення справи про банкрутство.
Отже, як вірно зазначено судом апеляційної інстанції, під час проведення ліквідаційної процедури ліквідаційною комісією ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." здійснено всі заходи, передбачені ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та виконані всі вимоги цього Закону.
Відповідно до ч.2 ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності в нього ліцензії.
Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій про обґрунтованість визнання ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури з огляду на вимоги ст. 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки судами попередніх інстанцій правомірно встановлено, що вартості майна та активів боржника ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г.", щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, та грошових коштів недостатньо для задоволення вимог кредиторів.
Судом апеляційної інстанції правомірно не прийняті до уваги посилання заявника касаційної скарги на те, що боржником до заяви про порушення справи про банкрутство не надані докази публікації оголошення в офіційному друкованому органі та направлення письмового повідомлення щодо припинення юридичної особи органу, що здійснює державну реєстрацію, оскільки, як встановив суд апеляційної інстанції, такі докази містяться в матеріалах справи, і із них вбачається, що повідомлення відповідних органів та публікація в офіційному друкованому органі здійснені до звернення боржника до суду з заявою про порушення справи про банкрутство в передбачений законом строк.
Крім того, колегія суддів погоджується з висновком суду апеляційної інстанції про те, що ліквідатор боржника призначений у відповідності до вимог закону, враховуючи, що справа про банкрутство ТОВ "Фабрика столярних виробів "Маестро А.Г." порушена за особливою процедурою в порядку статті 51 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а не за загальною процедурою.
За таких обставин, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що оскаржувані постанова господарського суду Запорізької області від 27.01.2011р. та постанова Донецького апеляційного господарського суду від 04.07.2011р. прийняті у відповідності до фактичних обставин справи та вимог чинного законодавства з урахуванням всіх обставин, які мають значення для справи, тому підстав для їх скасування немає.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків судів, які викладені в оскаржуваних рішеннях.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119 –11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України, –
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "УкрСиббанк" залишити без задоволення.
Постанову господарського суду Запорізької області від 27.01.2011р. та постанову Донецького апеляційного господарського суду від 04.07.2011р. по справі № 12/261/10 залишити без змін.
Головуючий:
Білошкап О.В.
Судді:
Поліщук В.Ю.
Хандурін М.І.