ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"16" серпня 2011 р.
Справа № 8/33(10)
( Додатково див. постанову Львівського апеляційного господарського суду (rs16271778) )
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого:
Куровського С.В.,
суддів:
Коробенка Г.П.,
Поліщука В.Ю.,
розглянувши касаційну скаргу
Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Галінвест"
на постанову
Львівського апеляційного господарського суду від 15.06.2011
у справі
№ 8/33(10) господарського суду Львівської області
за заявою
Приватної фірми "Авіта"
до
Відкритого акціонерного товариства по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "Західшляхбуд"
про
банкрутство,
за участю: касатора –
заявника –
боржника –
ліквідатора -
не з’явилися;
не з’явилися;
не з’явилися;
не з’явилися;
В С Т А Н О В И В :
Ухвалою господарського суду Львівської області від 07.07.2010 у справі №8/33(10) було порушено провадження у справі про банкрутство ВАТ по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "Західшляхбуд".
Ухвалою господарського суду Львівської області від 04.04.2011 у справі №8/33(10) (суддя: Гутьєва В.В.) було затверджено план санації ВАТ по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "Західшляхбуд".
Зобов’язано керуючого санацією проводити санацію ВАТ по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "Західшляхбуд" відповідно до вимог чинного законодавства та плану санації і надати суду звіт про виконання плану санації боржника та щоквартально звітувати про виконану роботу перед комітетом кредиторів.
Дану ухвалу було оскаржено в апеляційному порядку кредиторами: ДПІ у Франківському районі м. Львова, ПП "Лара"та ПФ "Авіта".
Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 15.06.2011 у справі № 8/33(10) (судді:Мирутенко О.Л., Гнатюк Г.М., Кравчук Н.М.) апеляційні скарги ДПІ у Франківському районі м. Львова, ПП "Лара"та ПФ "Авіта" задоволено повністю. Ухвалу господарського суду Львівської області від 04.04.2011 у справі №8/33 (10) скасовано.
Не погоджуючись із прийнятою постановою суду апеляційної інстанції Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія "Галінвест" (інвестор) звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою у якій просить постанову Львівського апеляційного господарського суду від 15.06.2011 скасувати а ухвалу суду першої інстанції про затвердження плану санації залишити в силі, посилаючись на порушення апеляційним судом норм матеріального права, зокрема ч.1 ст. 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Переглянувши в касаційному порядку прийняту у даній справі постанову апеляційного суду, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на таке.
Як вбачається з матеріалів справи, ПФ "Авіта" звернулась до суду із заявою про банкрутство ВАТ по будівництву та реконструкції автомобільних шляхів "Західшляхбуд" у порядку, встановленому ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" .
Ухвалою суду від 07.07.2010 було порушено провадження у справі про банкрутство ВАТ "Західшляхбуд" та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого - Романчука С.Ю.
Оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство боржника опубліковано в офіційному друкованому органі - газеті "Голос України" за № 154 (4904) від 19.08.10.
Ухвалою господарського суду Львівської області від 19.10.2010 затверджено реєстр вимог кредиторів ВАТ "Західшляхбуд".
Ухвалою господарського суду від 14.12.2010 введено процедуру санації боржника та призначено керуючим санацією арбітражного керуючого Романчука С.Ю., якого суд зобов’язав розробити та подати на затвердження комітету кредиторів план санації ВАТ "Західшляхбуд".
24.03.2011 керуючий санацією подав до господарського суду Львівської області план санації ВАТ "Західшляхбуд", мирову угоду до плану санації та протокол комітету кредиторів № 5 від 22.03.2011.
28.03.2011 керуючий санацією подав на затвердження суду доопрацьований план санації ВАТ "Західшляхбуд" та клопотання про його затвердження, протокол № 6 зборів комітету кредиторів боржника від 28.03.2011, яким більшістю голосів комітету кредиторів схвалено план санації боржника, а також не підтримано клопотання ПФ "Авіта" про усунення Романчука С.Ю. від виконання обов’язків керуючого санацією боржника.
Згідно статті 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі-Закон) протягом трьох місяців з дня винесення ухвали про санацію боржника керуючий санацією зобов'язаний подати комітету кредиторів для схвалення план санації боржника, крім випадків, передбачених цим Законом (2343-12) .
План санації повинен містити заходи щодо відновлення платоспроможності боржника, умови участі інвесторів, за їх наявності, у повному або частковому задоволенні вимог кредиторів, зокрема шляхом переведення боргу (частини боргу) на інвестора, строк та черговість виплати боржником або інвестором боргу кредиторам та умови відповідальності інвестора за невиконання взятих згідно з планом санації зобов'язань.
План санації повинен передбачати строк відновлення платоспроможності боржника. Платоспроможність вважається відновленою за відсутності ознак банкрутства, визначених цим Законом (2343-12) .
У разі наявності інвесторів план санації розробляється та погоджується за участю інвесторів.
План санації може містити умови про:
виконання зобов'язань боржника третіми особами;
обмін вимог кредиторів на активи боржника та (або) його корпоративні права;
задоволення вимог кредиторів іншим способом, що не суперечить закону.
Заходами щодо відновлення платоспроможності боржника, які містять план санації, можуть бути:
реструктуризація підприємства;
перепрофілювання виробництва;
закриття нерентабельних виробництв;
відстрочка та (або) розстрочка платежів або прощення (списання) частини боргів, про що укладається мирова угода;
ліквідація дебіторської заборгованості; реструктуризація активів боржника відповідно до вимог цього Закону;
продаж частини майна боржника; зобов'язання інвестора про погашення боргу (частини боргу) боржника, зокрема шляхом переведення на нього боргу (частини боргу) та його відповідальність за невиконання взятих на себе зобов'язань;
виконання зобов'язань боржника власником майна боржника та його відповідальність за невиконання взятих на себе зобов'язань; продаж майна боржника як цілісного майнового комплексу (для недержавних підприємств);
одержання кредиту для виплати вихідної допомоги працівникам боржника, які звільняються згідно з планом санації, який відшкодовується в першу чергу згідно зі статтею 31 цього Закону за рахунок реалізації майна боржника;
звільнення працівників боржника, які не можуть бути задіяні в процесі реалізації плану санації. Вихідна допомога у цьому разі виплачується за рахунок інвестора, а за його відсутності - за рахунок реалізації майна боржника або за рахунок кредиту, одержаного для цієї мети; інші способи відновлення платоспроможності боржника.
Таким чином під час затвердження плану санації господарський суд зобов’язаний з’ясувати істотні умови плану санації та надати їм належну правову оцінку, а також перевірити порядок проведення зборів комітету кредиторів та схвалення ним плану санації.
План санації ВАТ "Західшляхбуд" передбачає в якості заходів щодо відновлення платоспроможності боржника перевід на інвестора ТзОВ "Компанія "Галінвест" заборгованості в розмірі 14 409 538, 95 грн., яку інвестор повинен погасити до 14.06.2012. Решта вимог на загальну суду 4 475 044, 61 грн. списуються на умовах мирової угоди, в тому числі заборгованість по податках в розмірі 94 066, 78 грн.
Для реалізації комплексу заходів, які передбачені планом санації, інвестор зобов'язується погасити поточну кредиторську заборгованість, здійснити ремонт та модернізацію виробничої бази, ремонт автомобільної та спеціальної техніки, надати власну спеціальну техніку, яка буде необхідна для відновлення виробництва, але відсутня у боржника, забезпечити сировиною виробничий процес.
При цьому, як правильно зауважено судом апеляційної інстанції, господарський суд Львівської області не звернув увагу на ту обставину, що у інвестора відсутні власні оборотні кошти, будівельна та спеціальна техніка, ліквідні активи. Єдиним доказом, зазначеним в плані санації, спроможності ТзОВ "Компанію Галінвест" виконати взяті на себе зобов'язання по фінансуванню плану санації та завантаження виробничих потужностей ВАТ "Західшляхбуд" в першу чергу є підписання угоди ТзОВ "Компанію Галінвест" з ТзОВ "Інженерно-будівельною компанією "Новотех-М" на виконання робіт на суму 25 956 641 грн., укладення попереднього договору підряду з ТзОВ "Термодім" на суму 29 500 000 грн., а також домовленість про будівництво та введення в експлуатацію моста до приватного готелю вартістю 5 000 000 грн. Інших доказів план санації не містить.
Як встановлено судом апеляційної інстанції та вбачається з документів фінансової і податкової звітності, ТзОВ "Компанія Галінвест" в 2009 році господарською діяльністю не займалось взагалі, в 2010 році господарська діяльність інвестора полягала у здійсненні операцій на суму 2869,00 грн. без ПДВ, оскільки свідоцтво платника ПДВ було підприємству анульовано ДПІ у Шевченківському районі м. Львова в червні 2009 року. Основними засобами підприємство не володіє, що відображає баланс ТзОВ "Компанії Галінвест" за 2010 рік. Крім того, згідно фінансового звіту, наданого інвестором, ТзОВ "Компанія Галінвест" станом на 31.12.2010 мала дебіторську заборгованість в розмірі 42 100,00 грн. при наявних 26 600,00 грн. власних коштів.
Враховуючи наведене, колегія суддів Вищого господарського суду України, погоджується з висновком суду апеляційної інстанції про те, що у ТзОВ "Компанії Галінвест", як інвестора відсутні власні фінансові можливості для реалізації заходів, що передбачені планом санації, а тому поданий суду план санації є таким, що не підлягає затвердженню.
За таких обставин справи, оскаржувана постанова підлягає залишенню без змін, як така, що винесена з дотриманням норм матеріального та процесуального права.
Керуючись статтями 1115, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України, -
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Галінвест" залишити без задоволення.
Постанову Львівського апеляційного господарського суду від 15.06.2011 у справі №8/33(10) залишити без змін.
Головуючого
судді
Куровський С.В.
Коробенко Г.П.
Поліщук В.Ю.