ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"11" травня 2011 р.
Справа № 21/243-10
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Дунаєвської Н.Г. –головуючого,
Владимиренко С.В.,
Мележик Н.І.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 23 лютого 2011 року у справі № 21/243-10 Господарського суду Київської області за позовом ОСОБА_1, м. Київ, до Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна", Київська область, про визнання рішення недійсним,
за участю представників сторін:
позивача – не з’явився;
відповідача –ОСОБА_2 (дов. від 17.03.11),
в с т а н о в и в:
У листопаді 2010 року позивач ОСОБА_1 пред'явив у господарському суді позов до відповідача ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна" про визнання рішення недійсним.
Вказував, що він був учасником ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна" з часткою в статутному фонді товариства –5 %.
Зазначав, що йому стало відомо про те, що 10.11.08 відбулися загальні збори учасників ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна", рішення яких оформлені протоколом № 8.
Зазначеним рішенням, зокрема, виключено його зі складу учасників товариства.
Посилаючись на порушення його прав, як учасника товариства, яке полягає в тому, що його не було повідомлено про проведення 10.11.08 зборів учасників товариства у встановленому законом порядку, що є порушенням вимог ст. 61 Закону України "Про господарські товариства", а також на безпідставне виключення його зі складу учасників товариства у зв’язку з тим, що ним не внесено свого внеску до статутного фонду товариства, що суперечить вимогам ст. 64 Закону України "Про господарські товариства", позивач, згідно заяви про уточнення позовних вимог від 08.12.10, просив визнати недійсними рішення загальних зборів учасників ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна" від 10.11.08, оформлені протоколом № 8.
Рішенням Господарського суду Київської області від 05 січня 2011 року (суддя Ярема В.А.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 23 лютого 2011 року (колегія суддів у складі: Рябухи В.І. –головуючого, Гольцової Л.А., Ропій Л.М.), позов задоволено частково.
Постановлено визнати недійсним рішення загальних зборів учасників ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна" від 10.11.08, оформлені протоколом № 8.
Припинено провадження у справі в частині вимог про скасування державної реєстрації всіх змін до установчих документів ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна" від 02.09.10, у зв’язку з відмовою позивача від позову в означеній частині вимог.
Судові акти в частині задоволення позову мотивовані посиланнями на невідповідність проведення та прийняття загальними зборами ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна" оскаржуваних рішень вимогам Закону України "Про господарські товариства" (1576-12) та статуту товариства, що є підставою до визнання їх недійсними.
У касаційній скарзі ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна", посилаючись на порушення судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, а саме: ст.ст. 61, 64 Закону України "Про господарські товариства" та ст. 43 ГПК України, просить скасувати постановлені у справі судові акти та постановити нове рішення про відмову в позові.
Розглянувши матеріали справи і доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права у вирішенні даного спору, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з таких підстав.
Як встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з статуту ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна", затвердженого протоколом загальних зборів учасників № 1 від 04.10.06, його засновниками виступили: ОСОБА_3 –з часткою 45 % статутного фонду; ОСОБА_1 –з часткою 45 % статутного фонду та ОСОБА_4 –з часткою 10 % статутного фонду.
20.12.06 відбулися загальні збори учасників ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна", рішення яких оформлені протоколом № 4, та було вирішено, зокрема, прийняти нового учасника товариства –ЦСЦГ Бетайлігунгс-Гезельшафт м.б.х.(Австрія), збільшити статутний фонд товариства за рахунок додаткових вкладів деяких з учасників та затвердити нову редакцію статуту товариства.
Згідно статуту ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна", затвердженого протоколом загальних зборів учасників № 4 від 20.12.06, його учасниками є: ЦСЦГ Бетайлігунгс-Гезельшафт м.б.х.(Австрія) –з часткою 94,43 % статутного фонду; ОСОБА_1 –з часткою 5 % статутного фонду; ОСОБА_3 –з часткою 0,47 % статутного фонду та ОСОБА_4 –з часткою 0,1 % статутного фонду.
10.11.08 відбулися загальні збори учасників ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна", з наступним порядком денним: обрання голови та секретаря зборів; розгляд питання про виключення учасника товариства ОСОБА_1; розгляд питання про зменшення статутного фонду товариства; статутний фонд товариства і розподіл часток між учасниками товариства; внесення відповідних змін до статуту товариства та затвердження нової редакції статуту.
Згідно протоколу № 8, яким оформлені рішення учасників товариства від 10.11.08, на вказаних зборах приймали участь ЦСЦГ Бетайлігунгс-Гезельшафт м.б.х., ОСОБА_3 та ОСОБА_4, що становить 95 % статутного фонду товариства.
Приписами ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" встановлено, що загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.
Таким чином, оскаржувані рішення загальних зборів прийняті за наявності кворуму.
Разом з тим, відповідно до ст. 61 Закону про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів.
Пунктом 6.1.6 статуту відповідача передбачено, що позачергові збори учасників товариства можуть скликатися у випадках, передбачених чинним законодавством, або коли вони скликаються на вимогу учасників товариства, які володіють разом не менше 10 % статутного капіталу. Збори скликає директор товариства шляхом відправлення рекомендованого листа та/або телефаксу із зазначенням порядку денного та вичерпного переліку питань, з яких будуть прийматися рішення. Строк запрошення на позачергові збори складає 30 днів. Він починається з моменту передачі запрошення на пошту або з надходження телефаксу, при чому день відправлення та день зборів не враховуються.
Згідно п. 17 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.10.08 "Про практику розгляду судами корпоративних спорів" (v0013700-08) підставами для визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів (учасників) господарського товариства можуть бути: порушення вимог закону та/або установчих документів під час скликання та проведення загальних зборів товариства; позбавлення акціонера (учасника) товариства можливості взяти участь у загальних зборах; порушення прав чи законних інтересів акціонера (учасника) товариства рішенням загальних зборів.
При розгляді справ судам слід враховувати, що не всі порушення законодавства, допущені під час скликання та проведення загальних зборів господарського товариства, є підставою для визнання недійсними прийнятих на них рішень (п. 18 постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24.10.08 (v0013700-08) ).
Судами не встановлено, а матеріали справи не містять доказів належного повідомлення позивача про проведення 10.11.08 загальних зборів учасників ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна".
Таким чином, при скликанні зазначених загальних зборів були порушені права позивача на участь у загальних зборах, та приписи ст. 61 Закону України "Про господарські товариства" щодо повідомлення позивача про проведення загальних зборів.
Крім того, як встановлено попередніми судовими інстанціями та вбачається з протоколу № 8 від 10.11.08 підставою до виключення позивача зі складу учасників товариства було неналежне виконання останнім своїх обов’язків, а саме: те, що позивач не вніс свій внесок в статутний фонд товариства, що є перешкоджанням досягненню цілей товариства.
Положеннями ст. 64 Закону України "Про господарські товариства" та р. 7.10 статуту товариства встановлено, що учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства. При цьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.
Між тим, п. 4 р. 7.10 статуту товариства встановлено, що питання про виключення учасника розглядається за його присутності. При неявці учасника без поважних або невідомих причин питання про його виключення може вирішуватися за його відсутності.
Враховуючи ту обставину, що позивача не було належним чином повідомлено про проведення 10.11.08 загальних зборів учасників ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна", що є позбавленням останнього можливості взяти участь у загальних зборах, а прийняті на зборах рішення порушують корпоративні права позивача, суди попередніх інстанцій правильно встановили та виходили з невідповідності проведення та прийняття загальними зборами рішень вимогам ст.ст. 61, 64 Закону України "Про господарські товариства" та п. 6.1.6, р. 7.10 статуту товариства та дійшли обґрунтованого висновку про визнання оскаржуваних рішень загальних зборів недійсними.
За таких обставин, судом апеляційної інстанції, на підставі встановлених фактичних обставин справи, з'ясовано дійсні права і обов'язки сторін та правильно застосовано матеріальний закон, що регулює спірні правовідносини.
Посилання касаційної скарги на відсутність правових підстав до визнання недійсними рішень загальних зборів учасників ТОВ з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна" від 10.11.08, оформлених протоколом № 8, не заслуговують на увагу суду, оскільки не знайшли свого підтвердження при перегляді справи судом касаційної інстанції та спростовуються вище викладеним.
Суд дав оцінку наявним у справі доказам за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, що відповідає вимогам ст. 43 ГПК України, переоцінка доказів, відповідно до ст. 1117 ГПК України, не входить до повноважень суду касаційної інстанції.
постанова апеляційного господарського суду прийнята з дотриманням норм матеріального та процесуального законодавства, доводи касаційної скарги правильності викладених у ній висновків не спростовують, в зв’язку з чим підстав для зміни чи скасування законного та обґрунтованого судового акту колегія суддів не вбачає.
Керуючись статтями 1115, 1116, 1117, 1119, 11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "Австрійсько-українська співпраця аграрна" залишити без задоволення.
2. Постанову Київського апеляційного господарського суду від 23 лютого 2011 року у справі № 21/243-10 залишити без змін.
Головуючий суддя: Н.Г. Дунаєвська Судді: С.В. Владимиренко Н.І. Мележик