ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
19 квітня 2011 р.
№ 21/11
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого –
Заріцької А.О.,
суддів –
Білошкап О.В.,
Хандуріна М.І.,
за участю представників сторін: ПАТ "Альфа-Банк" Черея О.В.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" на ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 02.03.2011р. по справі №21/11 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанії "Лізинговий дім" про визнання банкрутом,-
в с т а н о в и в:
Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 02.03.2011 року прийнято відмову від апеляційної скарги Відкритого акціонерного товариства "ВТБ Банк" на ухвалу господарського суду Львівської області від 27.02.2010р. по справі №21/11, апеляційне провадження припинено.
Не погоджуючись з зазначеною ухвалою, Публічне акціонерне товариство "Альфа-Банк" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 02.03.2011р. скасувати та направити справу на розгляд до Львівського апеляційного господарського суду, посилаючись на порушення та неправильне застосування судом апеляційної інстанцій норм процесуального права.
Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояснення представника ПАТ "Альфа-Банк", перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Лівської області від 27.02.2010 року порушено провадження у справі №21/11 за заявою ТОВ "Компанії "Лізинговий дім" про визнання банкрутом та відкрито процедуру санації, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, керуючим санацією ТОВ "Компанії "Лізинговий дім" призначено керівника підприємства - генерального директора Ситюка О. та зобов’язано його: надати докази публікації оголошення про порушення справи про банкрутство боржника та відкриття процедури санації в офіційному друкованому органі, розпорядником майна ТОВ "Компанії "Лізинговий дім" призначено арбітражного керуючого Ковалко Г.І. та зобов’язано його надати звіт про виконану роботу та надати суду на розгляд реєстр вимог кредиторів.
ВАТ "ВТБ Банк" в особі відділення "Львівська регіональна дирекція" звернувся до Львівського апеляційного господарського суду з апеляційної скаргою на вказану ухвалу.
2 березня 2011 р. в судовому засіданні заявник апеляційної скарги подав заву про відмову від апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Львівської області від 27.02.2010 р.
Приймаючи відмову ВАТ "ВТБ Банк" від апеляційної скарги та припиняючи провадження по справі, суд апеляційної інстанції послався на те, що зазначена заява не суперечить вимогам чинного законодавства та не порушує права та охоронювані законом інтереси третіх осіб, іншими особами вказана заява не оскаржувалась.
Однак, з такими висновками суду апеляційної інстанції повністю погодитись не можна з наступних підстав.
Відповідно до ст. 100 ГПК України особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї до винесення постанови. Апеляційний господарський суд має право не приймати відмову від скарги з підстав, визначених у частині шостій статті 22 цього Кодексу. Про прийняття відмови від скарги апеляційний господарський суд виносить ухвалу, якщо рішення місцевого господарського суду не оскаржено іншою стороною.
Згідно з частиною 6 статті 22 ГПК України суд не приймає відмови, якщо ці дії суперечать законодавству або порушують чиї-небудь права і охоронювані законом інтереси.
Як вбачається з матеріалів справи, ТОВ "Компанії "Лізинговий дім" звернулось до суду з заявою про порушення провадження по справі про банкрутство на підставі ст. 53 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Відповідно до додатків до заяви, в переліку кредиторів ТОВ "Компанії "Лізинговий дім" зазначило ПАТ "Альфа-Банк".
Крім того, ПАТ "Альфа-Банк" звернулось до суду з заявою про визнання його кредитором ТОВ "Компанії "Лізинговий дім" з відповідними документами, що підтверджують його вимоги.
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" сторонами у справі про банкрутство є кредитор (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут). Кредитором є юридична або фізична особа, яка має у встановленому порядку підтверджені документами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника.
Таким чином, ПАТ "Альфа-Банк" є стороною у справі про банкрутство ТОВ "Компанії "Лізинговий дім".
Відповідно до ст. 22 ГПК України, сторони користуються рівними процесуальними правами. Сторони, зокрема, мають право заявляти клопотання, давати усні та письмові пояснення господарському суду, наводити свої доводи і міркування з усіх питань, що виникають у ході судового процесу, заперечувати проти клопотань і доводів інших учасників судового процесу.
Не погоджуючись з ухвалою суду апеляційної інстанції, якою прийнято відмову ВАТ "ВТБ Банк" від апеляційної скарги на ухвалу господарського суду Львівської області від 27.02.2010 р., ПАТ "Альфа-Банк" в касаційній скарзі зазначило, що такі дії порушують його права та інтереси, оскільки ПАТ "Альфа-Банк" є кредитором боржника, тобто має статус сторони в даній справі з усіма процесуальними правами, передбаченими ст. 22 ГПК України. Однак, про розгляд в суді апеляційної інстанції заяви ВАТ "ВТБ Банк" повідомлений не був і не зміг надати свої доводи та заперечення.
Колегія суддів погоджується з доводами заявника касаційної скарги про те, що відмова від апеляційної скарги кредитора боржника ВАТ "ВТБ Банк" стосується прав та інтересів іншого кредитора - ПАТ "Альфа-Банк", який був позбавлений права навести свої доводи і міркування щодо заяви про відмову від апеляційної скарги та заперечувати проти клопотань і доводів інших учасників судового процесу.
У зв'язку з цим колегія суддів вважає, що ухвала суду апеляційної інстанцій прийнята з порушення норм процесуального права, у зв'язку з чим підлягає скасуванню, а справа направленню на розгляд до суду апеляційної інстанції.
На підставі викладеного, керуючись ст. 1115, 1117, 1119 –11111 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України, –
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Альфа-Банк" задовольнити.
Ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 02.03.2011р.. по справі № 21/11 скасувати.
Справу № 21/11 направити на розгляд до Львівського апеляційного господарського суду.
Головуючий:
Заріцька А.О.
Судді:
Білошкап О.В.
Хандурін М.І.