ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
05 квітня 2011 р.
№ Б29/295-10
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючого - Ткаченко Н.Г.
Суддів - Катеринчук Л.Й.
Коробенка Г.П.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Новомосковської ОДПІ Дніпропетровської області
на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 01.02.2011 р. по справі № Б29/295-10 за заявою ТОВ "Валерон" про банкрутство ПП "Ле-Рой", -
В С Т А Н О В И В:
Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 23.11.2010 р. за заявою ТОВ "Валерон" порушено провадження по справі № Б29/295-10 про банкрутство ПП "Ле-Рой", на підставі ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2010 р. по справі № Б29/295-10 /суддя Полєв Д.М./ боржника - ПП "Ле-Рой" визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 6 місяців, ліквідатором боржника призначено ініціюючого кредитора - ТОВ "Валерон".
Постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 01.02.2011 р. по справі № Б29/295-10 /судді : Лисенко О.М., Виноградник О.М., Павловський П.П./ постанову господарського суду Дніпропетровської області від 30.11.2010 р. залишено без змін, апеляційну скаргу Новомосковської ОДПІ без задоволення.
В касаційній скарзі Новомосковська ОДПІ Дніпропетровської області просить скасувати постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 01.02.2011 р. посилаючись на те, що вони постановлені з порушенням норм матеріального та процесуального права, постановити нове рішення по справі, яким провадження припинити.
У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "Валерон" просить залишити скаргу без задоволення, а оскаржувану апеляційну постанову - без змін, посилаючись на те, що висновки суду відповідають вимогам чинного законодавства.
Представники сторін в судове засідання не з’явились, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином.
Заслухавши доповідь судді Ткаченко Н.Г., перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до ч.1 ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом (2343-12) , Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , іншими законодавчими актами України.
Як вбачається із матеріалів справи, ТОВ "Валерон" подано заяву про визнання банкрутом ПП "Ле-Рой" на підставі ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", як відсутнього боржника.
Як було встановлено судом, кредиторські вимоги ініціюючого кредитора ґрунтуються на заборгованості за договором поставки №2605-5 від 25.05.2010 р., відповідно до якого, 30.06.2010 р. в рахунок оплати за поставлений товар, боржник передав ТОВ "Валерон" простий вексель серії АА №2086486, зі строком сплати –за пред’явленням, номінальною вартістю 14 310 грн., що підтверджується актом приймання-предачі векселя від 30.06.2010 р. та актом про вексельний платіж від 30.06.2010 р. (а.с.9-15).
03.11.2010 р. державним нотаріусом сьомої Дніпропетровської державної нотаріальної контори опротестовано простий вексель серії № АА №2086486 на суму 14 310 грн. і на підставі протесту про неоплату векселя 04.11.2010 р. вчинений виконавчий напис №4-2920, за яким з ПП "Ле-Рой" стягнуто плату за векселем в розмірі 14 310 грн.
Постановою ВДВС Новомосковского районного управління юстиції від 09.11.2010 р. відкрито виконавче провадження по примусовому виконанню вищевказаного виконавчого напису нотаріуса (а.с.18).
Постановою ВДВС Новомосковского районного управління юстиції від 17.11.2010 р., на підставі п.5 ст. 40 Закону України "Про виконавче провадження", повернуто ТОВ "Валерон" без виконання виконавчий напис №4-2920 від 04.11.2010 р., у зв’язку з відсутністю самого боржника - ПП "Ле-Рой" та рухомого і нерухомого майна боржника, на яке можна звернути стягнення (а.с.19).
Згідно з ст. 14 Закону України "Про цінні папери і фондовий ринок" вексель це цінний папір, який засвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця сплатити після настання строку визначену суму грошей власнику векселя (векселедержателю).
Відповідно до ст.75 Уніфікованого Закону про прості і переказні векселі, простий вексель –це цінний папір, який містить безумовне зобов'язання сплатити визначену суму грошей. Векселі, опротестовані нотаріусами в установленому законом порядку, входять до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.06.1999 р. №1172 (1172-99-п) .
Таким чином, в силу правової природи самого векселя зобов’язання за векселем є безспірними.
Відповідно до п.4 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження" виконавчий напис нотаріуса є виконавчим документом.
Згідно зі ст. 88 Закону України "Про нотаріат" нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року.
Згідно зі ст. 41 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом (1798-12) , з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірними вимогами визнаються вимоги кредиторів, визнані боржником, інші вимоги кредиторів, підтверджені виконавчими документами чи розрахунковими документами, за якими відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.
Таким чином, господарські суди попередніх інстанцій дійшли до правильного висновку, про те, що кредиторські вимоги ТОВ "Валерон" до ПП "Ле-Рой" є безспірними, ґрунтуються на вимогах закону та підтверджуються матеріалами справи.
Відповідно до ч.1 ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у разі, якщо громадянин-підприємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржником протягом року до органів державної податкової служби згідно із законодавством податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, а також за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність підприємницької діяльності боржника, заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов'язань.
Відповідно до ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців", який набрав чинності з 01.07.2004 р., в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, про відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу, а також відомості про зарезервовані найменування юридичних осіб.
Згідно з ч. 1,3 ст.18 зазначеного Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців" (755-15) , якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін, якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використані в спорі з третьою особою.
Даний Закон (755-15) також визначає порядок внесення до Єдиного державного реєстру записів про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.
Судом встановлено, що боржник є відсутній за місцезнаходженням /51200. Дніпропетровська обл., м. Новомосковськ, вул.195-ї Стрелецької дивізії, буд.5/, що підтверджується відомостями, що містяться у витягу із ЄДР юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 18.11.2010 р. №7593077, а саме: про відсутність юридичної особи - боржника ПП "Ле-Рой" за зазначеною вище адресою (а.с.39).
Також, як вбачається із матеріалів справи, відповідно до довідки ВДВС Новомосковского МУЮ від 18.11.2020 р. у боржника - ПП "Ле-Рой" відсутнє рухоме та нерухоме майно (а.с.20).
За таких обставин, господарський суд як першої так і апеляційної інстанції перевіривши матеріали справи, давши належну оцінку зібраним по справі доказам прийшов до вірного висновку про необхідність визнання боржника - ПП "Ле-Рой" банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури на підставі ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
постанова Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 01.02.2011 р. по справі про банкрутство ПП "Ле-Рой" відповідає вимогам закону та фактичним обставинам справи і підстав для її скасування не вбачається.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду, які викладені в оскаржуваній постанові суду апеляційної інстанції.
На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1115, 1117 – 11111 ГПК України (1798-12) , Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу Новомосковської ОДПІ Дніпропетровської області залишити без задоволення.
Постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 01.02.2011 р. по справі № Б29/295-10 залишити без змін.
Головуючий
Судді
Ткаченко Н.Г.
Катеринчук Л.Й.
Коробенко Г.П.