ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
24 березня 2011 р.
№ 2-12/4714-2009
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого
Удовиченка О.С.,
суддів
Заріцької А.О., Міщенка П.К.
розглянувши касаційну скаргу
дочірнього підприємства "Кримавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України"
на постанову та ухвалу
Севастопольського апеляційного господарського суду від 20 вересня 2010 року господарського суду Автономної Республіки Крим від 17 червня 2010 року
у справі господарського суду
№ 2-12/4714-2009 Автономної Республіки Крим
за заявою
до
державної податкової інспекції в Ленінському районі Автономної Республіки Крим Ленінського виробничого управління житлово-комунального господарства
про ліквідатор
визнання банкрутом ОСОБА_1
за участю представників: не з'явились,
В С Т А Н О В И В :
Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 3 вересня 2009 року за заявою державної податкової інспекції в Ленінському районі Автономної Республіки Крим (далі ДПІ) порушено провадження у справі про банкрутство Ленінського виробничого управління житлово-комунального господарства (далі - Ленінського ВУ ЖКГ).
Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 17 червня 2010 року у справі № 2-12/4714-2009 (суддя Іллічов М.М.) визнані грошові вимоги ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України", ДПІ в Ленінському районі Автономної Республіки Крим, Ленінського районного центру зайнятості; відхилені вимоги ДП "Кримавтодор" ВАТ "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" на суму 26 602, 22 грн. та 41 269, 72 грн.
Ухвала господарського суду мотивована тим, що кредиторські вимоги ДП "Кримавтодор" ВАТ "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" виникли до дня порушення справи про банкрутство, отже є конкурсними та їх подано з пропуском строку встановленого Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) (далі - Закон).
Постановою Севастопольського апеляційного господарського суду від 20 вересня 2010 року (колегія суддів: Котлярова О.Л. –головуючий, Антонова І.В., Латиніна О.А.) ухвалу місцевого господарського суду від 17 червня 2010 року залишено без змін, виправлено допущену судом першої інстанції описку - доповнено резолютивну частину ухвали господарського суду Автономної Республіки Крим від 17 червня 2010 року у справі № 2-12/4714-2009 п. 5: "визнати грошові вимоги відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України в м. Керч Автономної Республіки Крим у сумі 523, 18 грн., що відносяться до 4 черги задоволення вимог кредиторів.
Колегія суддів Вищого господарського суду України, перевіривши матеріали справи та доводи касаційної скарги, проаналізувавши застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, підстав для задоволення касаційної скарги не вбачає.
З матеріалів справи вбачається, що в газеті Голос України від 27 жовтня 2009 року № 202 опубліковано оголошення про порушення справи про банкрутство Ленінського ВУ ЖКГ.
Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 11 січня 2010 року, з урахуванням ухвали від 9 лютого 2010 року про виправлення описки, визнані грошові вимоги кредиторів-фізичних осіб; визнані грошові вимоги юридичних осіб - Кримського республіканського відділення Фонду соціального захисту інвалідів, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України в м. Керч Автономної Республіки Крим, виконавчої дирекції відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в Автономній Республіці Крим, УПФУ в Ленінському районі Автономної Республіки Крим, ТОВ "Атан-Крим", ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України", ДПІ в Ленінському районі Автономної Республіки Крим. Затверджено реєстр вимог кредиторів боржника.
Постановою господарського суду Автономної Республіки Крим від 6 квітня 2010 року Ленінське виробниче управління житлово-комунального господарства визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Абрамова І.Ю.
В газеті "Урядовий кур'єр" від 24 квітня 2010 року № 76 опубліковано оголошення про визнання боржника банкрутом та введення ліквідаційної процедури.
7 травня 2010 року ДП "Кримавтодор" ВАТ "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" звернулось із заявами про визнання грошових вимог до боржника у розмірі 26 602, 22 грн. та 41 269, 72 грн.
Ухвала господарського суду від 17 червня 2010 року обгрунтована тим, що кредиторські вимоги ДП "Кримавтодор" ВАТ "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" виникли до дня порушення справи про банкрутство, отже є конкурсними та їх подано з пропуском строку встановленого Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Судами встановлено, що вимоги ДП "Кримавтодор" ВАТ "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" підтверджуються рішеннями господарського суду від 4 березня 2008 року у справі № 2-25/1270-2008, від 1 квітня 2003 року у справі № 2-5/3644-2003.
В обгрунтування вимог підприємством вказано, що заява про визнання грошових вимог до боржника подана після отримання документів, які підтверджують заборгованість Ленінського ВУ ЖКГ перед ДП "Кримавтодор" ВАТ "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" і з 2003 року знаходились у відділі державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції на виконанні.
Відповідно до ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі –Закон) конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли до порушення провадження у справі про банкрутство та вимоги яких не забезпечені заставою майна боржника. Поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, які виникли після порушення провадження у справі про банкрутство.
З матеріалів справи вбачається, що ДП "Кримавтодор" ВАТ "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" звернулося до суду із заявою з грошовими вимогами до боржника в травні 2010 року, тобто з пропуском встановленого ст. 14 Закону 30-денного строку.
Відповідно до п. 1 ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня порушення провадження у справі про банкрутство, протягом тридцяти днів від дня опублікування в офіційному друкованому органі оголошення про порушення провадження у справі про банкрутство зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують.
Таким чином, як вбачається з матеріалів справи, заяву із конкурсними вимогами до боржника кредитор направив до суду з порушенням строку передбаченого ст. 14 вказаного Закону. Оскільки іншого кредитор не довів і висновків судів попередніх інстанцій не спростував, відсутні підстави для скасування ухвали місцевого господарського суду від 17 червня 2010 року та постанови Севастопольського апеляційного господарського суду від 20 вересня 2010 року.
Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119, 11111, 11113 Господарського процесуального кодексу України (1798-12) , Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В:
Касаційну скаргу дочірнього підприємства "Кримавтодор" відкритого акціонерного товариства "Державна акціонерна компанія "Автомобільні дороги України" залишити без задоволення.
Постанову Севастопольського апеляційного господарського суду від 20 вересня 2010 року та ухвалу господарського суду Автономної Республіки Крим від 17 червня 2010 року у справі № 2-12/4714-2009 залишити без змін.
Головуючий
Суддя
О. Удовиченко
А. Заріцька
П. Міщенко