• Ввезення автомобілів як внеску
до статутного фонду



Як оподатковуються податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України транспортних засобів як внеску до статутного фонду?

Відповідно до пп. 3.1.2 п. З.1 ст. З Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями, далі — Закон № 168/97-ВР) об’єктом оподаткування ПДВ є операції з ввезення (пересилання) товарів на митну територію України.
При цьому пп. 3.2.8 п. 3.2 ст. 3 Закону № 168/97-ВР встановлено, що не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість операції з: передачі основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування її цілісного майнового комплексу в обмін на емітовані нею корпоративні права, у тому числі при ввезенні основних фондів на митну територію України (крім підакцизних товарів) або їх вивезенні за межі митної території України; продажу за компенсацію сукупних валових активів платника податку (з урахуванням вартості гудвілу) іншому платнику податку.
Оскільки при ввезенні транспортних засобів на митну територію України акцизний збір згідно з Законом України від 24.05.96 р. № 216/96-ВР «Про ставки акцизного збору i ввізного мита на деякі транспортні засоби та шини до них» сплачується на загальних підставах, то під час ввезення автомобілів як внеску до статутного фонду податок на додану вартість справляється в загальновстановленому порядку.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38 жовтень 2002 року