• Використання сільгосппідприємством ТМЦ
в операціях за спеціальним режимом



Новостворене сільськогосподарське підприємство до набрання ним права застосовувати спеціальний режим, встановлений п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, придбало товаро-матеріальні цінності, які після набрання такого права використовуються щодо операцій, які відображаються у спеціальній декларації. Чи підлягає коригуванню податковий кредит, якщо ПДВ, сплачений при придбанні таких цінностей, був відображений у загальній декларації, за якою проводяться розрахунки з бюджетом?
(ТОВ СП «Титан»,
с. Приазовське, Донецька обл.)

Відповідно до п. 11.29 ст. 11 Закону № 168/97-ВР для сільськогосподарських товаровиробників незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, у яких сума, одержана від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, а для новостворених підприємств — поточний звітний період, становить не менше 50 відсотків загальної суми валового доходу підприємства, встановлено спеціальний режим оподаткування, згідно з яким по операціях з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини, за винятком операцій з продажу переробним підприємствам молока та м’яса живою вагою, суми ПДВ, належні до сплати чи відшкодування, на розрахунки з бюджетом не відносяться. Зазначені кошти залишаються в розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників i використовуються ними на придбання матеріально-технічних ресурсів виробничого призначення. Порядок акумуляції та використання коштів, які нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками — платниками податку на додану вартість, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2001 p. № 374.
Зазначеною постановою встановлено, що для новостворених сільськогосподарських товаровиробників різних форм власності питома вага сільськогосподарської продукції в загальній сумі їх валового доходу визначається в поточному році за даними звітного періоду.
Звітним вважається період з моменту державної реєстрації сільськогосподарського товаровиробника як платника ПДВ до кінця першого звітного (податкового) місяця, за який товаровиробником подається декларація з ПДВ щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг) власного виробництва, включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах із власної сільськогосподарської сировини.
У разі набрання права на застосування спеціального режиму сільськогосподарський товаровиробник повинен вести окремий податковий облік податкових зобов’язань та податкового кредиту щодо операцій, до яких застосовується загальний та спеціальний режими оподаткування ПДВ. На підставі такого обліку до податкового органу подаються відповідні податкові декларації.
Щодо віднесення до податкового кредиту загальної та спеціальної податкових декларацій сум ПДВ, сплачених при придбанні товарно-матеріальних цінностей, то формування податкового кредиту здійснюється відповідно до питомої ваги їх використання в операціях, до яких застосовується спеціальний чи загальний режим оподаткування.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України

 
ВІСНИК ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ № 38 жовтень 2002 року