Особливості застосування пункту 11.32 статті 11
Закону України «Про податок на додану вартість»



Законом України від 11.01.2001 р. № 2111-III «Про визнання бронетанкової галузі однією з пріоритетних у промисловості України та заходи щодо надання їй державної підтримки» ст. 11 Закону України від 03.04.97 р. № 168/97-ВР «Про податок на додану вартість» (зі змінами та доповненнями; далі — Закон № 168/97-ВР) доповнено пунктами 11.31 та 11.32, якими встановлено спеціальні режими обкладання ПДВ, спрямовані на ефективне використання виробничого, науково-технічного та експортного потенціалу бронетанкової галузі промисловості України i підвищення її конкурентоспроможності, створення сприятливих умов для залучення інвестицій, зниження витрат на виробництво броньованих бойових машин для потреб Збройних Сил України та іноземних замовників i поповнення оборотних коштів підприємств концерну «Бронетехніка України» (далі — підприємств концерну) — виконавців державного оборонного замовлення та міжнародних контрактів на продаж броньованих бойових машин.
Пунктом 11.31 ст. 11 Закону № 168/97-ВР у період з 1 січня 2001 р. до 1 січня 2006 р. звільнено від оподаткування операції з ввезення (пересилання) на митну територію України матеріалів, устаткування i комплектуючого обладнання, крім підакцизних, що використовуються для виробництва броньованих бойових машин, якщо такі товари не виробляються підприємствами на території України або ті, що виробляються, не відповідають вимогам замовників броньованих бойових машин, визначеним умовами контрактів. Обов’язковою умовою застосування пільгового режиму ввезення є відповідність імпортованих товарів переліку та обсягам цих товарів, які щороку затверджуються Кабінетом Міністрів України відповідно до контрактів, укладених цими підприємствами, та цільове використання ввезених товарів.
За використання ввезених у пільговому режимі товарів не за цільовим призначенням зазначеним пунктом передбачено відповідальність у вигляді збільшення податкових зобов’язань за наслідками діяльності у податковий період, на який припадає таке порушення, на суму ПДВ, що мала бути сплачена в момент їх ввезення (пересилання) на митну територію України, а також у вигляді сплати пені, нарахованої відповідно до закону.
На аналогічний період, з 1 січня 2001 р. до 1 січня 2006 р., у п. 11.32 ст. 11 Закону № 168/97-ВР встановлено нульову ставку для операцій з продажу товарів (робіт, послуг), що використовуються підприємствами концерну — виконавцями державного оборонного замовлення та міжнародних контрактів для виготовлення та модернізації броньованих бойових машин, а також з продажу броньованих бойових машин i комплектуючих виробів до них, які реалізуються державному замовнику або замовнику за міжнародним контрактом.
Відповідно до вимог абзацу другого п. 11.32 ст. 11 Закону № 168/97-ВР перелік підприємств концерну, які беруть участь у виготовленні продукції (робіт, послуг) за державним оборонним замовленням та міжнародними контрактами для виробництва та модернізації броньованих бойових машин, номенклатура i обсяги товарів, на які поширюється дія абзаців першого та другого цього пункту відповідно до контрактів, укладених цими підприємствами, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2002 р. № 646 «Про затвердження переліку підприємств концерну «Бронетехніка України».
Слід звернути увагу на особливості формування валових доходів та витрат при отриманні сум авансових платежів та попередньої оплати за державним оборонним замовленням та міжнародними контрактами на продаж броньованих бойових машин підприємств концерну (визначених згідно із частиною другою ст. 11) від замовників броньованих бойових машин, які зараховуються на окремі рахунки цих підприємств. Відповідно до Закону № 2111-III такі суми не підлягають безспірному списанню та використовуються лише за цільовим призначенням відповідно до контрактних зобов’язань зазначених підприємств i включаються до складу валових доходів таких підприємств з метою визначення прибутку, що підлягає оподаткуванню згідно із Законом України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР; зі змінами та доповненнями), у момент передачі броньованих бойових машин замовнику, а витрати цих підприємств, здійснені ними за рахунок авансових платежів та попередньої оплати відповідно до їх цільового призначення, включаються до складу валових витрат з метою визначення прибутку, що підлягає оподаткуванню, в податковому періоді, на який припадає дата збільшення валових доходів на суму зазначених платежів.
Оскільки пп. 7.4.1 п. 7.4 ст. 7 Закону № 168/97-ВР встановлено, що податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених (нарахованих) платником податку у звітному періоді у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг), вартість яких відноситься до складу валових витрат виробництва (обігу) та основних фондів чи нематеріальних активів, що підлягають амортизації, то при придбанні товарів (робіт, послуг) за рахунок зазначених авансів право на податковий кредит виникає на дату включення до валових витрат.
Перелік підприємств концерну, номенклатура та обсяги товарів, на які поширюється дія абзаців першого та другого п. 11.32 ст. 11 Закону № 168/97-ВР, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2002 р. № 646 «Про затвердження переліку підприємств концерну «Бронетехніка України», номенклатури i обсягів товарів, на які поширюється дія абзаців першого та другого пункту 11.32 статті 11 Закону України «Про податок на додану вартість».


Ніна ФОКІНА,
головний державний податковий ревізор-інспектор відділу особливих режимів оподаткування управління ПДВ Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України