• Зарахування відшкодування та переплат
з ПДВ в рахунок сплати інших платежів



Чи має право підприємство зарахувати суми бюджетного відшкодування та наявної переплати з ПДВ в рахунок акцизного збору та інших податків та обов’язкових платежів, які зараховуються до Державного бюджету України?
(М. Шутько, м. Артемівськ)


Пунктом 4 Указу Президента України від 07.07.98 р. № 857/98 «Про деякі зміни в оподаткуванні» передбачено можливість зарахування за рішенням платника податку суми бюджетного відшкодування (термін якого настав за умови підтвердження документальною перевіркою) в рахунок платежів з інших податків, зборів (включаючи акцизний збір), обов’язкових платежів, які зараховуються до Державного бюджету України за умови відображення такого рішення в податковій декларації.
Щодо зарахування наявних переплат в рахунок сплати до бюджету інших платежів, то такий порядок відображено у розділі 9 Інструкції про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку податків i зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та державних цільових фондів, затвердженої наказом ДПА України від 03.09.2001 р. № 342 та зареєстрованої в Мін’юсті України 18.10.2001 р. за № 887/6078, яким передбачено, що повернення платнику зайво або помилково внесених сум платежів до бюджету або зарахування переплат у рахунок сплати інших платежів в особових рахунках платників податку провадиться органом державної податкової служби на підставі відповідних висновків (акт документальної перевірки, підтвердження правильності коригування бази обкладання ПДВ та податкового зобов’язання) органу державної податкової служби про наявність переплати.
Водночас слід зауважити, що як продавець, так i покупець повинні дотримуватись вимог п. 4.5. ст. 4 Закону № 168/97-ВР, яким передбачено, що у разі коли після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна компенсації за продаж товарів (робіт, послуг), включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів, податок, нарахований у зв’язку з таким продажем, перераховується відповідно до змін бази оподаткування. При цьому продавець зменшує суму податкового зобов’язання на суму надміру нарахованого податку, а покупець відповідно збільшує суму податкового зобов’язання на таку саму суму в період, протягом якого відбувається перегляд сум податкових зобов’язань при збільшенні суми компенсації продавцю.
Крім цього, обов’язково потрібно з’ясувати, внаслідок чого було зроблено виправлення бази обкладання ПДВ (відвантаження товарів без оплати чи отримання авансових платежів).
Враховуючи викладене, платник податку має можливість за умови дотримання вимог зазначених законодавчих актів зарахувати наявні суми бюджетного відшкодування та переплати з ПДВ в рахунок акцизного збору та інших податків та обов’язкових платежів, які зараховуються до Державного бюджету України.


Консультують фахівці Головного управління оподаткування юридичних осіб ДПА України